Koken

Bastogne taart met een romige vulling en rood fruit


Ik ben dol op het lezen van verpakkingen. Staat er een doosje hagelslag voor mijn neus? Dan lees ik graag welke ingrediënten erin zitten en waar die hagelslag vandaan komt. Niet vanwege de calorieën en meer van dat gezeur, maar ik vind het gewoon interessant om te weten wat ik precies eet. Wat ik al helemaal leuk vind, is als er receptsuggesties op een verpakking worden gegeven. Laatst at ik een Bastognekoekje en ook toen zat ik naar de verpakking te turen. Mijn oog viel op een foto van een mooie taart en ik begon me direct af te vragen hoe ze die gemaakt hadden. Gelukkkig stond de werkbeschrijving erbij. Ik kreeg gelijk zin om dit recept eens uit te testen. Zou de taart net zo lekker zijn als dat hij eruit zag? Ik deel vandaag dit recept van LU en mijn bevindingen met je.
Bastogne taart 1

Ingrediënten:

ongeveer 1/2 pak Bastogne koeken
6 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels bakpoeder
170 gram kristalsuiker
250 gram mascarpone
500 ml geklopte slagroom
225 gram witte chocolade
500 gram rood fruit uit de diepvries
1 bakje verse frambozen
1 bakje verse blauwe bessen (ik gebruikte verse aardbeien)
Ingredienten

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 cm met bakpapier. Vet de randen in.
  2. Meng in een grote kom zes eieren, 160 gram suiker en twee eetlepels bakpoeder. Mix met een mixer tot een gladde massa. Vijf minuten op een hoge stand en daarna nog vijf minuutjes op een lage stand.
  3. Verkruimel de Bastogne koeken. Je hebt 100 gram verkruimelde koek nodig voor het beslag. Ik vermaalde dit met een keukenmachinetje tot het helemaal fijn was. De rest van de koeken verkruimelde ik tot wat grovere kruimels voor de garnering. Dit deed ik met de hand.
  4. Zeef het bakmeel en voeg toe aan het beslag, samen met de 100 gram fijne koekkruimels. Spatel dit goed door.
  5. Giet het beslag in de springvorm en bak de cake in ongeveer 30 minuten gaar.
  6. Roer ondertussen de mascarpone los zodat er geen klontjes meer in zitten. Klop de slagroom stevig met de mixer.
  7. Smelt ongeveer 200 gram van de witte chocolade au bain-marie.
  8. Meng de mascarpone met de slagroom en de gesmolten chocolade tot een glad geheel.
  9. Gooi het bevroren fruit in een steelpannetje samen met de overgebleven suiker en laat dit ongeveer 10 minuutjes inkoken. Roer het fruit ondertussen wel af en toe even door. Laat de ingedikte fruitsaus daarna afkoelen.
  10. Haal de springvorm uit de oven en laat hem afkoelen. Maak de taart los en snijd hem doormidden. Laat hem goed afkoelen!
  11. Bedek de onderste taarthelft met de helft van het mascarpone-mengsel en giet de helft van het ingekookte fruit eroverheen.
  12. Leg het andere taartdeel erbovenop en herhaal met dezelfde lagen.
  13. Decoreer de taart met verse frambozen en blauwe bessen. Ik gebruikte naast frambozen ook aardbeien. Voeg verder wat grove Bastogne kruimels toe. Schaaf het overgebleven stukje witte chocolade met een kaasschaaf. Strooi het chocoladeschaafsel tenslotte ook over de taart.

Bastogne taart 4
Bastogne taart 8Bastogne taart 6Bastogne taart 3Bastogne taart 2Bastogne taart 5

Eindoordeel

Het leek helemaal goed te komen met dit recept. Het biscuit werd lekker luchtig en kwam mooi omhoog in de oven. Ik heb alles goed af laten koelen, dus in dat opzicht ging er ook niks mis. Maar die romige vulling, die was te slap én het was veel te veel. 500 ml slagroom leek mij al erg royaal en dat bleek ook zo te zijn. Ondanks de mascarpone werd het roommengsel niet echt goed stevig. Ik heb lang niet alles van het roommengsel op de taart gesmeerd. Toen ik de taart op de snijplank wilde tillen droop er aan alle kanten room uit. Niet zo fraai. Met wat keukenpapier heb ik de boel wat weggepoetst en daardoor lijkt het nog wat op de foto’s, maar dat mag een wonder heten. En toen ik de taart ging aansnijden werd het al helemaal een smeerboel. Echt heel bijzonder van smaak vond ik de taart ook niet. Hij is niet super zoet en je proeft de Bastogne niet sterk terug. Super jammer. Ik vond het zo’n origineel recept, zo met die Bastogne koeken. Maar zo gaat dat nu eenmaal met bakken. De ene keer lukt iets heel goed en de andere keer eindigt het in een smeerboel. Ach, ik vind het niet zo erg. Het hoort erbij. Wel vond ik het heel erg leuk om dit recept eens te testen. En Bastogne koekjes, die eet ik voortaan gewoon weer lekker los op, want ze zijn eigenlijk al smakelijk genoeg van zichzelf.
Bastogne taart 10

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

13 Comments

  • Reply
    erica
    17 februari 2017 at 15:18

    Hai Truusje,

    ik heb net de ingrediënten in huis gehaald voor de taart. Had zelf ook zo’n pak koekjes gezien en interesse in het maken van de taart. Onder het recept op de verpakking staat te lezen: “Lu beveelt een zorgvuldige bereiding met goede ingrediënten aan.” Nu vind ik het recept van Lu zelf al niet zo zorgvuldig.
    Voor 500 ml geklopte slagroom heb je 250 ml ongeklopte slagroom nodig. In de receptuur kan je dan beter van de hoeveelheid ongeklopte slagroom uitgaan. En misschien wat ‘Klopvast’ erdoor, zodat het mooi stevig blijft?
    Ik vraag me af of dat het is waar je de mist in bent gegaan? Je gaf aan dat het zo’n smeerboel was geworden.
    (Op de foto’s zag het er inderdaad fantastisch uit!)
    Dan 2 eetlepels (!) bakpoeder: zijn dat eetlepels met een berg(je) erop of glad gestreken?
    Zelf heb ik dus al mijn twijfels bij de receptuur. Ik ben daarvoor bij Lu website te rade gegaan, maar daar kom je niet verder.
    Ik heb zo mijn twijfels, maar ga de taart toch maken. Ik bak vrij vaak, en mocht er achteraf iets niet helemaal in orde zijn, dan pas ik de receptuur meestal wat aan. Ik ben benieuwd waar het bij mij misgaat…
    Ik laat ‘t je weten. Bedankt in ieder geval dat je jouw resultaat gedeeld hebt. Dan weet ik waar ik rekening mee te houden heb. Groetjes!

    • Reply
      Sarah
      29 juni 2018 at 20:52

      Hij was niet lekker jammer van alle moeite

  • Reply
    Truusje
    17 februari 2017 at 21:12

    Hoi Erica,
    Ik denk inderdaad dat je gelijk hebt. Ik heb 500 ml slagroom gepakt en dat stijf geklopt, maar dat was denk ik inderdaad te veel. Nooit over nagedacht dat je voor 500 ml geklopte slagroom 250 ml ongeklopte slagroom nodig hebt. Weer wat geleerd! Als ik jou was zou ik 250 ml slagroom stijfkloppen en niet meer, ik denk dat de taart dan een stuk beter lukt. 🙂
    Ik ben heel benieuwd hoe jouw taart lukt, heel erg veel succes!

  • Reply
    Carla
    31 juli 2017 at 22:24

    Nieuw recept dan maar 400 ml slagroom bestonje koeken mascapone 250 ml fruit jam pure chocola ik heb nog mapele siroop gebruikt en bij de mascapone 3 eetlepels bruine suiker. Verder heb je ijsblokjes en een gootsteen nodig. Bastonje verkruimelen op de bodem van je taartvorm. Grof fijn net wat je wilt maakt niet uit. Mascapone even doorroeren met de riet suiker mag ook gewone. Dan goed gekoelde slagroom met de hand in de gootsteen met een klein laagje water en ijsklonten in een ijzeren schaal stijf kloppen maar dan ook echt goed stijf tot ie klonterd. Dan de mascapone er doorheen roeren de slagroom en de mascapone hebben nu bijna dezelfde structuur waardoor t luchtig blijft. Mascapone behoud zijn stijfheid door koud te zijn. Dan mascapone op de kruimels de helft van wat je hebt. Daarna vruchten jam e.d net wat je lekker vind wel goed uit laten lekken. Daarna mascapone en daarna topping van nog wat vruchten gesmolten chocola maple siroop en evt nog wat bestonje kruim daarna n nacht in de koeling en net voor t serveren even 5 a 15 min in de vriezer. Loopt echt niet meer uit.

  • Reply
    Jeannette
    17 mei 2018 at 17:12

    Ik heb t recept met met de aangegeven ingredienten gemaakt.had dus 500 ml ongeklopte slagroom gebruikt.Dacht al hoe krijgen zij die bovenste laag zo mooi.Ik had dus teveel slagroom.Maar alles was goed stevig.En iedereen vond m lekker.Ze hadden dus mooie hoge taart.Gewoon kleinere punten gesneden.

    • Reply
      Truusje
      17 mei 2018 at 21:05

      Fijn dat ie bij jou wel gelukt is! Wie weet ga ik ‘m ooit nog een nieuwe kans geven, maar dan met 250 ml ongeklopte slagroom. Volgens mij moet het dan goed komen. 🙂

  • Reply
    Myriam
    18 mei 2018 at 21:38

    het is eerder 500gr mascerpone en 250ml slagroom. het is dus precies andersom. als je op mascerpone room zoekt vindt je gelijk de juiste verhouding en verklaart gelijk waarom de vulling dus zo dun was.
    Gewoon een klein foutje in het recept. Ik heb hem afgelopen weekend gemaakt en de familie was er dol op. wel heb ik de cake anders gemaakt. Oetker wolken cake met bastogne erdoorheen.

    • Reply
      Truusje
      18 mei 2018 at 23:05

      Ah, dat zou natuurlijk ook kunnen. Fijn dat de taart in de smaak viel.

  • Reply
    Mandalie
    29 augustus 2020 at 10:38

    Tip: Laat de chocola eerst weer afkoelen tot lichaamstempratuur. Dan blijft je mengsel wel stijf! (De eerste keer was m’n slagroom met mascarpone mooi stevig maar zodra de chocola er warm bij ging werd het soep.) Ik heb hem al vaak gemaakt en het is altijd een succes.

    • Reply
      Truusje
      30 augustus 2020 at 08:20

      Wat een goede tip!

      • Reply
        Felix
        6 april 2021 at 21:18

        De bodem/cake was niet zo lekker erg jammer. De vulling daarentegen was erg smakelijk

  • Reply
    RUTTEN FREDDY
    3 mei 2022 at 16:40

    ik vind een heerlijk recpten voor al bij vier uurtje of bij koffie klets zondags

  • Reply
    Edith
    7 januari 2024 at 14:54

    Ik maakte deze taart voor de verjaardag van mijn dochter. Mmmm wat was ze heerlijk! Iedereen heeft gesmult. Het is zeker niet de laatste keer dat ik deze zal maken.
    Ik nam wel de tip mee om 250 ML slagroom te nemen want dit is opgeklopt 500ml.
    Een kleine tip.
    Maak alles op voorhand maar dresseer pas de dag zelf.

  • Laat een berichtje achter