Koken

Hava appeltaart


Ik houd van recepten die er geweldig uitzien, maar eigenlijk heel simpel zijn om te maken. Deze tulband is daar een voorbeeld van. Het recept heb ik ooit een keertje van de moeder van Jelm gekregen. Het heeft jaren geleden eens in de Libelle gestaan. Het is in ieder geval een bijzonder recept.

In plaats van boter staat er olijfolie in de ingrediëntenlijst. Ook heb je een espressostick nodig, deze gaat eveneens door het beslag.

Het beslag is zo gemaakt en daarna doet de oven het werk. Door de appeltaart te overgieten met glazuur ziet het er meteen super feestelijk uit. Ik heb deze cake al meerdere keren gebakken de afgelopen jaren, maar bedacht me onlangs dat ‘ie eigenlijk geknipt is voor kerst vanwege z’n mooie look. Hoog tijd om dit recept eens te delen dus. 🙂

Ingrediënten

3 appels, geschild en in kleine blokjes gesneden
3 eetlepels brandy (Amaretto is ook lekker!)
125 ml melk
1 zakje espressopoeder
1 theelepel vanillearoma
200 ml olijfolie
3 eieren
250 gram suiker
300 gram zelfrijzend bakmeel
een snufje nootmuskaat
65 gram pistachenoten, grof gehakt, plus wat extra voor de garnering

voor het glazuur:

een kopje poedersuiker
een paar eetlepels water

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een ronde bakvorm met een diameter van ongeveer 24 cm in met boter of gebruik een bakspray.
  2. Meng alle ingrediënten precies in de volgorde van de lijst, dus begin met de appels en eindig met de pistachenoten. Ik moet heel eerlijk zeggen dat deze volgorde voor mij een beetje vreemd aanvoelt. Ik mix altijd eerst de natte ingrediënten (melk, brandy, vanille-extract, olijfolie, eieren). Daarna heb ik de droge ingrediënten toegevoegd (espressopoeder, suiker, zelfrijzend bakmeel, nootmuskaat). Dit heb ik met de mixer door elkaar gemixt tot een mooi glad beslag. Tot slot heb ik de stukjes appel en de gehakte pistachenoten door het beslag gespateld. 
  3. Giet het mengsel in de bakvorm. Bak de taart circa 30 minuten in de voorverwarmde oven. Check met een satéprikker of de cake daadwerkelijk gaar is. Ook dit heb ik een beetje anders aangepakt. Als ik een cake een half uurtje ga bakken wordt dat niks in mijn oven weet ik uit ervaring. De bovenkant is dan gaar/verbrand, terwijl de binnenkant nog helemaal nat is. Ik heb daarom flink meer tijd uitgetrokken en de cake rustig op een lagere temperatuur laten bakken. Ongeveer 65 minuten op 150 graden. 
  4. Ga verder met het maken van het glazuur. Meng de poedersuiker met het water. Voeg eerst een eetlepel toe. Is het nog te dik? Voeg dan beetje bij beetje wat meer water toe. Het glazuur moet niet te dun zijn, want dan druipt het er te snel vanaf. Doe dit een beetje op gevoel. Is je glazuur per ongeluk toch een beetje dun uitgevallen? Roer er dan gewoon nog wat extra poedersuiker doorheen.
  5. Laat de cake goed afkoelen en giet vervolgens het glazuur eroverheen. Garneer de cake tot slot met wat grofgehakte pistachenoten.




De stervormige kaarsjes heb ik ooit eens bij de Hema gekocht. Ze maken van deze appeltaart meteen een super feestelijke eye-catcher. Heel geschikt om te serveren bij de koffie tijdens de kerstdagen. Doordat er olie is gebruikt in plaats van boter heeft de cake een lekker zachte structuur. Je proeft de koffie in de verte terug en de appel zorgt voor een friszoete twist. Echt een aparte appeltaart. 🙂

De tulbandvorm heb ik afgelopen zomer op een brocante gekocht in België. Een super goede vondst, waar ik slechts een paar euro voor hoefde te betalen. De vorm is lekker dik en geleidt de warmte goed. Was helemaal blij toen ik er toevallig tegenaan liep, want zo’n vorm had ik nog niet. 🙂

Waarom deze cake trouwens Hava appeltaart heet? Hava de Jong is de bedenkster van dit recept. Ze is geboren in Israël in bakt graag met invloeden uit de joodse en Arabische keuken. Vandaar de olie in plaats van boter. De redactie van Libelle had ooit eens een appeltaartenwedstrijd georganiseerd en de Hava appeltaart won. 🙂

Wat denk jij van dit recept? En weet jij al wat je wil gaan maken tijdens de feestdagen?

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Connie
    8 januari 2019 at 08:38

    Als je zeker wilt weten of je cake gaar is dan kan je een kernthermometer gebruiken, als deze 95 graden aangeeft is je cake klaar.

    • Reply
      Truusje
      8 januari 2019 at 20:28

      Dat is een goede tip, dankjewel voor het delen. 🙂

    Laat een berichtje achter