Koken

Havermoutkoekjes met sinaasappel


Eigenlijk zou ik nu door de straten van Rome wandelen. Genieten van lekkere Italiaanse ijsjes en mooie gebouwen. Zonnetje erbij. Dat idee. Helaas kwam het niet zover wegens een stroomstoring op Eindhoven airport afgelopen zondag. De luchtverkeerstoren kon geen vliegtuigen laten landen en opstijgen, dus alles liep in de soep. Onze vlucht werd gecanceld. Hebben wij weer, hoe is het mogelijk. We konden eventueel die avond nog wel via Brussel vliegen, maar dan moesten we erg veel bijbetalen. Dat was voor ons de lol niet, dus zijn we maar naar huis afgetaaid. Teleurgesteld natuurlijk, wat een sof. Maar toch kan ik zoiets altijd wel vrij snel weer relativeren. Er zijn tenslotte ergere dingen in de wereld.

En het goede nieuws is dat we ons geld terug krijgen, zodat we later opnieuw een reisje naar Rome kunnen boeken. Dat stemt me dan wel weer vrolijk, want stel dat je het geld ook nog kwijt bent… Zo zuur! Dan zou ik wel echt behoorlijk chagrijnig zijn geweest.

Maar afijn, dat is gelukkig niet aan de orde, dus dat scheelt. De volgende dag besloot ik maar te doen waar ik altijd blij van word; koekjes bakken. Ik had alleen geen zin om naar de supermarkt te fietsen, dus ging ik aan de slag met ingrediënten die ik nog in huis had. Altijd een leuke uitdaging wat mij betreft en er kwamen ook nog eens heerlijke koekjes uit!

Ik maakte havermoutkoekjes met een vleugje sinaasappel. Een heerlijke combinatie. 🙂 Het maken van deze koekjes is ook nog eens zo gedaan want er kwam geen uitstekertje of deegroller aan te pas. Ik heb gewoon bolletjes gedraaid en die een beetje platgedrukt en op de bakplaat gelegd. Kwartiertje in de oven en aanvallen maar.

Benieuwd naar mijn recept? Vandaag deel ik ‘m!

Ingrediënten

voor ongeveer 13 koekjes 

150 gram havermout
100 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
80 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram koude roomboter
1 ei
2 sinaasappels (rasp)
snufje zout

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zeg een bakplaat klaar en leg er een vel bakpapier op.
  2. Doe de suiker, de bloem, het bakpoeder, de havermout en een snufje zout in een kom. Kortom, alle droge ingrediënten. Roer alles even goed door elkaar met een lepel.
  3. Was de sinaasappels onder de kraan en droog ze goed af. Rasp de schil eraf en voeg dit toe aan de kom.
  4. Snijd de boter in blokjes en gooi dat er ook bij, net als het ei.
  5. Kneed alles door elkaar tot een soepel, ietwat plakkerig deeg.
  6. Pak een stukje deeg en rol er een balletje van. Druk het balletje plat en leg het koekje op de bakplaat. Herhaal dit tot al het deeg op is. Ik kon 13 koekjes uit het deeg halen.
  7. Schuif de koekjes in de oven en bak ze gedurende 15 minuten goudbruin en gaar. Heb je iets grotere koekjes gemaakt? Dan zullen ze waarschijnlijk een paar minuten langer in de oven moeten staan, dus houd het even in de gaten.




Soms probeer je iets uit en loopt het uit tot iets waar je totaal niet op gehoopt had. Te hard, te zoet, te zacht, te flauw. Maar soms flans je iets in elkaar en is het toevallig in één keer goed. Dat laatste was bij deze havermoutkoekjes het geval. 🙂 Zo leuk vind ik dat.

Ze zijn erg lekker en zoals gezegd dus mega makkelijk om te maken. Binnen twee dagen was de koektrommel alweer leeg.

Wat denk jij van deze havermoutkoekjes? Lijken ze je lekker?

En heb jij weleens een vakantie meegemaakt die totaal in de soep liep?


Dit vind je denk ik ook leuk:

6 Comments

  • Reply
    Ronald
    3 februari 2019 at 19:00

    Gisteren gebakken, vandaag al op. Superlekker!

    • Reply
      Truusje
      3 februari 2019 at 20:16

      Wat leuk dat je dat laat weten. Fijn dat ze lekker waren! Ben er zelf ook dol op, bij ons blijft de koektrommel ook nooit lang gevuld, haha.

  • Reply
    Fammie
    7 april 2019 at 08:52

    Hier favoriet ! Ik vind twee dagen nog een prestatie hoor hier vaak dezelfde dag :))

    • Reply
      Truusje
      7 april 2019 at 10:44

      Is bij ons ook weleens het geval, oeps. 😉

  • Reply
    Liane
    3 februari 2020 at 23:17

    Ik heb er een variatie op gemaakt. De bloem vervangen door volkoren speltmeel. 20 gram havermout en 10 gram meel vervangen door 30 gram geraspte kokos en de suiker vervangen door kokosbloesem suiker. Ze zijn heerlijk geworden!

    • Reply
      Truusje
      4 februari 2020 at 08:21

      Klinkt goed!

    Laat een berichtje achter