Koken

Messy Naked Cake met kersen


Een tijdje geleden zag ik op een blog een ‘Messy Naked Cake’ voorbijkomen. Ik kende dat begrip niet, maar ik kwam er al snel achter wat het is. Een Naked Cake is een taart die niet helemaal dicht is gesmeerd met frosting, crème of glazuur. Je ziet de cake dus nog zitten. En je hebt daar dus blijkbaar ook een ‘messy’ variant van. Daarbij komt het erop neer dat je wel wat frosting of crème op je taart smeert, maar vooral niet te netjes. Ideaal! Het is de bedoeling dat de cake er nog doorheen schijnt. Ik zag zo’n taart meteen voor me met mooie donkerrode kersen erop. Heerlijk zomerfruit, maar al bijna niet meer verkrijgbaar! Ik kocht dus nog snel een doosje bij de groenteboer en ging aan de slag met mijn messy taart. Poging één eindigde letterlijk heel erg messy. Het recept voor de crème was niet zo’n succes, want het werd veel te dun en alles droop van mijn taart af. Totale mislukking dus. Mocht je het geinig vinden om zulk soort dingen te zien, volg me dan zeker op Instagram. Op mijn Instastories deel ik regelmatig mijn gloriemomenten in de keuken, maar ook zeker mijn blunders! En heel veel hondenfoto’s, ook dat. 😉

Maar omdat ik het nooit kan hebben als iets volledig van mijn aanrecht afdruipt, gooide ik er graag een nieuwe poging tegenaan. Ik geef niet zomaar op! Vandaag ging ik dus opnieuw aan de slag en gebruikte ik wat andere ingrediënten voor een mooie crème. Dit keer ging het wel goed en dus kon ik aan het einde van de middag foto’s maken van mijn eerste Messy Naked Cake. Benieuwd naar mijn recept? Lees dan zeker verder.
Messy Naked Cake met kersen 29

Ingrediënten

voor de cake:

zes eieren
180 gram bloem + 1 eetlepel extra voor het bestuiven
180 gram suiker
een snufje zout

voor de crème:

250 gram mascarpone
125 gram roomboter op kamertemperatuur
125 gram slagroom
75 gram suiker
1 theelepel vanille-extract

verder nog nodig:

een flinke hand vol verse kersen
wat kersenjam
Ingredienten

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Pak er drie springvormen bij met een diameter van ongeveer 19 cm. Bekleed de bodems met bakpapier en vet de randen in met boter. Bestuif de vormen met een beetje bloem. Heb je geen drie springvormen met dezelfde diameter (grote kans, haha), dan kun je de cake plakken natuurlijk ook om beurten  bakken.
  2.  Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Dit kun je doen door ze tijdig uit de koelkast te halen, maar mocht je dit vergeten zijn dan kun je ze even in een bakje met handwarm water leggen. Doe de eieren vervolgens in een kom en mix dit tien minuutjes met de mixer tot een luchtig geheel.
  3. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe en blijf ondertussen steeds mixen op de hoogste stand.
  4. Zeef tenslotte de bloem en vouw het er doorheen met een spatel.
  5. Verdeel het beslag over de drie vormen en zet ze daarna in de oven. Bak de biscuitcakes in ongeveer 20 minuutjes goudbruin gaar. Steek er een houten prikker in om te controleren of de cakes van binnen daadwerkelijk gaar zijn. Laat de cakes daarna goed afkoelen en haal ze vervolgens uit de vorm.
  6. Ga daarna verder met het maken van de crème. Mix de boter, het vanille-extract en de suiker een paar minuten tot een smeuïg geheel.
  7. Klop in een aparte kom de slagroom stijf. Roer de mascarpone voorzichtig een beetje los met een vork.
  8. Voeg de slagroom en de mascarpone toe aan de kom met de boter. Mix nog kort even door met de mixer op een lage stand. Het moet egaal worden, maar vooral ook niet te dun!
  9. Pak de cakeplakken erbij. Voorzie één cakeplak van een laagje jam. Schep daarna wat van de crème op de cake en smeer dit uit.
  10. Leg er een cakeplak bovenop en smeer ook hier een laagje jam en crème op.
  11. Plaats de laatste cakeplak erop en smeer wat crème op de bovenkant.
  12. Smeer ook wat crème op de zijkanten en smeer dit uit met een spatel. Het mooie is; dit hoeft dus niet netjes! Lekker smeren dus!
  13. Garneer de taart met de verse kersen. Ik vond het leuk om de steeltjes gezellig te laten zitten.

Messy Naked Cake met kersen 5
Messy Naked Cake met kersen 26
Messy Naked Cake met kersen 9
Messy Naked Cake met kersen 15 Messy Naked Cake met kersen 21 Messy Naked Cake met kersen 22 Messy Naked Cake met kersen 34
Messy Naked Cake met kersen 17
Best een grappig taartje toch? Ik houd wel van dat ‘rommelige’ aspect. Nou ja, eigenlijk vooral omdat het me nog nooit gelukt is om een super strakke Pinterest-waardige taart te maken. Ik ben daar niet zo handig in. Dit lukt me gelukkig wel. 🙂 De crème smaakt heerlijk en en is erg lekker in combinatie met de kersenjam. Mocht je deze taart ook gaan maken, dan heb ik nog één laatste tip voor je. Eet geen twee stukken van deze taart vlak voor het avondeten. Heb ik even voor jullie uitgeprobeerd, alles voor de blog nietwaar, maar ik moet zeggen dat ‘t niet echt een aanrader is. Lag nogal zwaar op de maag, haha.

Heb jij weleens een Naked Cake gemaakt? En lijkt deze taart jou ook lekker?


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

  • Reply
    Laura
    31 oktober 2017 at 21:07

    Moet er in de cake geen boter dan? Ik zie dit niet staan tussen de ingrediënten?

    Mooie cake trouwens!

    • Reply
      Truusje
      31 oktober 2017 at 23:10

      Nee, er hoeft geen boter in de cake. Het is een luchtig biscuitbeslag en daar hoort geen boter in. ☺

  • Reply
    Zey
    6 oktober 2020 at 12:46

    Hallo!

    Ik wil deze taart straks maken, alternatief voor kersen?

    • Reply
      Truusje
      6 oktober 2020 at 13:25

      Allerlei fruit kan. Ik zou zeggen aardbeien, frambozen, perzik… Alles kan. 🙂

    Laat een berichtje achter