Koken

Review kookboek La Place


Ik wil niet weten hoeveel euro’s ik er heb uitgegeven, maar ik denk dat het er veel zijn. Ik ben echt fan van restaurantketen La Place en bovendien al jarenlang. Vroeger, toen er nog een La Place restaurant gevestigd zat in de V&D in Leeuwarden, heb ik er menig broodje kruidenroomkaas verorberd. Tegenwoordig is La Place mijn favoriete stop langs de snelweg. Het broodje gemarineerde kip is al jaren mijn ultieme favoriet en natuurlijk heb ik Jelm dit heerlijke broodje ook aangesmeerd. Na de eerste hap begreep hij meteen waarom ik dit broodje altijd bestel. En sindsdien heeft ook hij nooit meer voor een ander broodje gekozen.

Toen ik hoorde van het bestaan van een heus kookboek met daarin veel keukengeheimen van mijn geliefde La Place was mijn interesse dan ook meteen gewekt. Dat boek moest ik hebben! Inmiddels heb ik ‘m al een tijdje in huis en vind ik het hoog tijd voor een review. Is het wat of kun je dit kookboek beter laten liggen?

Vormgeving

Ik ben gek op dingen die er mooi uitzien. Met oog voor detail, daar houd ik echt van. Het kookboek van La Place scoort wat dat betreft meteen al veel punten. Wat ziet het er mooi uit! Prachtige gebakjes sieren de cover, uitnodigender kan niet. Er is gekozen voor speelse en gevarieerde lettertypes, wat het boek een toegankelijke look geeft. Ook de binnenkant van het boek stelt niet teleur. De fotografie en styling is prachtig. Een boek om honger van te krijgen!

Indeling

De indeling is overzichtelijk en wordt bepaald door de seizoenen. Er zijn frisse lenterecepten, ideale recepten voor tijdens de zomer en achterin staan de recepten die zich perfect lenen voor de herfst en de winter. Helemaal voorin het boek zijn pagina’s gereserveerd voor de basis. Eerst wordt er uitgelegd wat je allemaal precies kunt doen met allerlei soorten keukengerei. Voor mij niet veel nieuws, maar als je iets meer een dummy bent in de keuken is het wellicht een handige wegwijzer. Na deze uitleg volgen er enkele pagina’s vol met tips. Hoe krijg je cakes luchtig? Wat is blind bakken? Hoe kun je deeg het beste bewaren? Deze vragen en nog veel meer worden allemaal helder beantwoord. Vervolgens komt er een passage met meer achtergrondinformatie over verschillende verse ingrediënten. Daarna vind je een hoop basis-recepten in het boek, zowel zoet als hartig. Deze basisrecepten kun je weer gebruiken bij veel seizoensrecepten die verderop in het boek staan. De basisrecepten zijn heel divers en je kunt er alle kanten mee uit. Wat voor recepten je hier zoal kunt vinden? Bijvoorbeeld het recept voor homemade mayonaise. Maar ook het basisrecept voor cakes, pizzabodems, cajun kruiden en pesto bijvoorbeeld. De rest van het boek wordt gevuld met de seizoensrecepten en die zijn natuurlijk het allerleukst! Denk aan warme appelbollen met kaneel in de winter en een lekkere salade met asperges voor in de lente.

Diversiteit

Wat ik zo tof vind aan dit boek is de diversiteit aan recepten. Er staat zoveel in! Het boek bestaat uit 240 pagina’s en bevat meer dan 150 recepten. Van zoete taartjes, tot rijkelijk belegde pizza’s. Maar ook telt het boek veel recepten voor smoothies, verschillende toetjes, salades, broodjes en soepen. En natuurlijk staan er recepten in die je prima voor het avondeten kunt inzetten. Zoals de Thaise kipcurry en het Hollandse stoofpotje voorbeeld. Die laatste heb ik een tijdje geleden trouwens gemaakt en hoewel het heerlijk smaakte leek mijn versie qua looks niet echt bepaald op de foto uit het boek. Dat vond ik wel een beetje een teleurstelling moet ik zeggen, want mijn stoofpotje zag er echt in de verste verte niet zo smakelijk uit als op de prachtige foodfoto die in het boek staat. De overige recepten die ik uit dit boek geprobeerd hebben leken overigens wel op de plaatjes uit het boek, dus dat is fijn.

Ook de verhouding tussen vega, vis en vlees vind ik goed. De vleesrecepten overheersen niet, dus wat dat betreft gaat La Place helemaal met z’n tijd mee. Het boek bevat minstens zoveel vega-recepten en ook zijn er veel recepten met vis in het boek te vinden. Voor ieder wat wils dus.

Minpunten

Wat ik jammer vind aan dit boek? Eigenlijk niet zoveel, ik vind het echt een geweldig leuk boek. Het enige wat ik oprecht heel spijtig vind is dat het recept voor mijn favoriete broodje (gemarineerde kip!) er helaas niet instaat. Snif, zo jammer. Maar vooruit, er staan zoveel andere geweldige recepten in dit boek. Je kunt er echt heel veel kanten mee uit. Ik vind dit kookboek het geld dan ook dubbel en dwars waard.

Over geld gesproken… Het kookboek kost €19,95 en is verkrijgbaar bij de La Place filialen door heel Nederland. Wil je het liever online bestellen? Dat kan onder andere bij Bruna.

Vind je het toch iets te veel geld? Op de site van La Place kun je ook een aantal recepten vinden. Sommige hiervan staan ook in het boek. Nu moet ik wel zeggen dat het boek veel meer recepten telt, dus dat geeft het boek wat mij betreft wel een meerwaarde. Ook zijn lang niet alle recepten op de site even volledig en duidelijk.

Ik ben heel tevreden met mijn aankoop en vind het erg leuk om af en toe zo’n fijn La Place recept thuis uit te proberen. Houd jij ook zo van La Place? Ik ben heel benieuwd wat jij altijd bestelt. 🙂

En wat denk je van dit kookboek? Lijkt het je wat?

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

6 Comments

  • Reply
    Anne - Ditisanne.nl
    3 mei 2018 at 14:20

    Superleuk! Ik heb hem ook gekocht (en met de La Place App was hij toen maar 9,95). Moet eerlijk bekennen dat we er nog weinig mee gedaan hebben, behalve af en toe doorbladeren… Maar je blog herinnert me er wel weer aan dat ik er wat mee wil gaan doen! Volgende week komen we met onze eetclub bij elkaar dus een goed moment om het kookboek weer eens te gebruiken.

    • Reply
      Truusje - De Sandwichformule
      3 mei 2018 at 16:00

      Ja, ik heb hem destijds ook voor €9,95 gekocht op vertoon van de La Place App. Volgens mij is die actie er niet meer, maar het was in ieder geval een hele goede deal. 🙂 Ik heb al meerdere recepten uit het boek gemaakt. De courgettesoep met zalm, het Hollandse stoofpotje en ik maakte een basisrecept voor een deegsoort. 🙂 Ben benieuwd wat jij gaat maken. 🙂

  • Reply
    E.T.
    14 november 2018 at 23:30

    Altijd fijn enthousiaste reacties te lezen als het gaat over je werk))
    Fotograaf van 90% van de beelden uit het boek en moet eerlijk zeggen dat ik ook veel respect heb gekregen voor de vele medewerkers die iedere dag weer verse lekkere verrassende gerechtjes maken (voor die mensen die veel fastfood eten zeker) die stukker gezonder zijn dan de fastfood tenten!

    • Reply
      Truusje
      16 november 2018 at 15:07

      Je hebt prachtige foto’s gemaakt! Super tof! Leuk dat je een reactie achterlaat. 🙂

  • Reply
    Daniëlle
    16 juli 2020 at 12:31

    Het recept van je favoriete broodje staat inmiddels op de LaPlace website. Focaccia Gemarineerde Kip, ik ben benieuwd naar je review als je het ooit gaat maken!

    • Reply
      Truusje
      16 juli 2020 at 14:24

      Ah, thanks voor de tip. Ik ga eens kijken!

    Laat een berichtje achter