Koken

Sinaasappeltiramisu met perzik en Licor 43


Mijn vader is vandaag jarig en daarom heb ik vanavond voor hem gekookt. Ik heb de maaltijd aan het einde van de middag thuis voorbereid en bij mijn vader thuis afgemaakt. Maar de toetjes? Daar ben ik vanmorgen direct na het ontbijt al aan begonnen. Kwestie van prioriteiten stellen, haha. Ik ben zo gek op toetjes! Ik maakte sinaasappeltiramisu met perzik, stukjes koek en een vleugje Licor 43.

Eigenlijk bevat deze tiramisu nog maar heel weinig elementen van de klassieke variant. Ik gebruikte namelijk geen lange vingers, eieren en cacaopoeder. De mascarpone is wel op het ingrediëntenlijstje blijven staan. Ook bevat dit toetje verschillende laagjes, vandaar dat ik het voor de gezelligheid toch nog steeds tiramisu noem.

Ben je ook zo gek op toetjes? Hierbij het recept voor mijn heerlijke sinaasappeltiramisu.

Ingrediënten

voor vier stuks

250 gram mascarpone
250 ml slagroom
50 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 sinaasappel + eventueel 1 extra voor de garnering
200 gram perzik (uit blik)
25 ml Licor 43
100 gram kletskoppen
25 gram geschaafde amandelen

Wat moet je doen:

  1. Zet een koekenpan zonder olie of boter op het vuur. Rooster de amandelen een paar minuutjes tot ze goudbruin zijn. Zet het vuur daarna uit en laat de amandelen afkoelen.
  2. Klop de slagroom stijf met de suiker.
  3. Was de sinaasappel onder de kraan en boen hem goed droog. Rasp de schil en voeg dit toe aan de slagroom.
  4. Roer de mascarpone los met een vork. Doe de mascarpone bij de slagroom.
  5. Giet de Licor 43 erbij en mix het geheel kort tot een egaal mengsel.
  6. Breek de koekjes in stukjes met je handen. Hussel de amandelen erdoor.
  7. Pak er vier glazen bij. Maak in elk glas een laagje met het koek-amandel-mengsel.
  8. Maak daarna een laagje met het mascarpone-slagroom mengsel.
  9. Snijd de halve perziken in kleine stukjes. Verdeel de stukjes over de glazen.
  10. Maak daarna nog een laagje met het mascarpone-mengsel, dan nog een laagje met koek en eindig met een laagje met het mascarpone-mengsel.
  11. Snijd eventueel vier plakjes uit een sinaasappel en garneer de toetjes daarmee.





Omdat het mijn vaders verjaardag is vond ik dat ik wel met een beetje een feestelijk recept moest aankomen (lees; met lekker veel calorieën, vet en suiker). Ik ging voor homemade kipnuggets met een zelfgemaakt zoet whisky-sausje. Al jaren een succesnummer. Ik serveerde er gekruide krieltjes en een salade bij. Toen ik daarna de toetjes uit de koelkast viste zeiden mijn vader en zijn vriendin ‘oeh, ze zijn wel groot’. Is bij mijn creaties standaard het geval, dus ik zei; ‘geeft niks, zie maar hoever je komt’. Even later zaten ze allebei hun glas uit te schrapen, haha.

Hoe vol je dus ook zit, voor dit toetje is blijkbaar altijd plek. Hij is dan ook erg lekker, al zeg ik zelf. Echt het uitproberen waard!

Ben jij ook zo gek op toetjes? Ik ben benieuwd wat je van deze sinaasappeltiramisu denkt.

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

12 Comments

  • Reply
    Guus rauwerda
    14 juni 2018 at 13:07

    De toetjes smaakten inderdaad voortreffelijk.
    Zie nu al weer uit naar 13 juni 2019
    Je vader xx

    • Reply
      Truusje
      14 juni 2018 at 13:36

      Haha, heel goed. 🙂

  • Reply
    Patricia
    30 maart 2019 at 07:24

    Dit toetje is heerlijk, ik ga hem voor vanavond weer maken

    • Reply
      Truusje
      30 maart 2019 at 08:15

      Wat leuk!

  • Reply
    elly
    10 oktober 2019 at 09:17

    Ziet er erg lekker uit. Maar de vraag is kan je dit vooruit maken worden dan de kletskoppen niet zacht. Hoor het graag van je
    Groet elly

    • Reply
      Truusje
      10 oktober 2019 at 13:45

      Kletskoppen zijn vrij harde koekjes, dus als je het een paar uurtjes van tevoren maakt en in de koelkast bewaart komt het denk ik wel goed. Een hele dag van tevoren zou ik niet doen.

      • Reply
        Elly
        11 oktober 2019 at 08:53

        Dank je voor het antwoord en evt een vervanger voor de kletskop wat zou je dan nemen zodat ik het van te voren kan maken

        • Reply
          Truusje
          11 oktober 2019 at 10:20

          Je kunt ook lange vingers gebruiken en die heel lichtjes besprenkelen met perziksap uit het blikje of nog een klein beetje Licor 43. Bij lange vingers is het juist heel lekker als ze een beetje zacht worden, dan wordt het net cake. Kun je prima van tevoren maken.

  • Reply
    Elly
    13 oktober 2019 at 16:49

    Heb het toetje gemaakt was lekker. En de bodem met bastognekoek gedaan . Dat ging prima.

    • Reply
      Truusje
      13 oktober 2019 at 20:57

      Ah, wat goed om te horen. Bastognekoeken zijn een goed idee, altijd lekker in toetjes.

  • Reply
    Evelien
    25 december 2019 at 16:40

    Ik maak dit morgen, 2e kerstdag voor m’n familie 🙂

    • Reply
      Truusje
      26 december 2019 at 10:13

      Wat leuk, succes!

    Laat een berichtje achter