Reizen

Op zonvakantie naar de Algarve | Mijn tips


Eerlijk toegegeven, vanwege de vele zwerfhonden bleek de Algarve niet de ideale vakantiestek voor mij. Toch valt er ook een heleboel moois te zien aan de kust van Zuid-Portugal. De foto’s staan al een hele tijd op mijn laptop te wachten om gepubliceerd te worden, dus hoog tijd om ze eens te delen! Inclusief mijn tips voor een vakantie in de Algarve natuurlijk.

Overnachten bij Casa Consolo

Houd je niet zo van mega grote hotels met ellenlange glijbanen en buffetten vol met matig eten? In de Algarve heb je naast de grote hotels ook genoeg keuze uit kleine, knusse accommodaties. Wij verbleven in B&B Casa Consolo in het dorpje São Brás de Alportel, ver weg van het massatoerisme. Heerlijk rustig, prachtige kamers en lekker kleinschalig. Elke ochtend wordt er een lekker ontbijtje geserveerd op het zonnige terras. Genieten! Casa Consolo wordt gerund door Nederlandse eigenaren die je graag voorzien van fijne tips. In het schattige zwembadje kun je lekker afkoelen om daarna te relaxen op fijne ligstoelen en te genieten van het uitzicht. Kortom, een heerlijk plekje. Een aanrader!


Bezoek Cape Saint Vincent

Jelm en ik houden er heel erg van om tijdens een vakantie lekker een beetje rond te toeren en te genieten van de omgeving. Een auto huren is wat ons betreft dan ook zeker aan te raden. Is toeren ook jouw ding? Dan is het leuk om naar het uiterste puntje aan de westkant van de Algarve te rijden. De golven van de Atlantische Oceaan beuken er woest tegen de hoge rotsen en het enige gebouw wat je er vindt is een vuurtoren. Er staan meerdere kraampjes waar je wat lekkers kunt kopen terwijl je geniet van het uitzicht. Leuk om een kijkje te nemen en een mooi tochtje.


Kies de mooiste stranden

Het allermooiste aan de Algarve? Wat mij betreft zijn dat de vele stranden. Het leuke is dat er allerlei verschillende soorten zijn, voor ieder wat wils. Je kunt neerploffen op hele grote stranden vol parasols en strandtenten, maar je kunt ook op zoek gaan naar knusse strandjes verscholen tussen de rotsen. Verder zijn er verschillende surfstranden.

Jelm en ik houden vooral van kleine schattige strandjes en daar zijn er dus heel erg veel van. Het is leuk om telkens nieuwe pareltjes te ontdekken. Het kost soms even wat tijd en moeite om er te komen, maar daardoor is het er vaak relatief rustig. Precies waar ik dol op ben. Jelm en ik bezochten meerdere van die kleine strandjes die ik kan aanraden.

Praia da Prainha is een strand dat verscholen ligt tussen de rotsen. Via een kronkelend zandpad kun je ernaartoe wandelen. Als het warm is kan dat een uitdaging zijn, maar wij vonden het leuk om te doen. Het strand is prachtig en de rotspartijen maken het tot een hele fotogenieke plek. Op de hoek van het strand vind je tegen de rotswand aan een kleine strandtent waar je iets te drinken kunt krijgen.

Praia das Pedras Amarelas is op het eerste gezicht een heel gewoon strand, maar als je het pad bovenop de rotsen neemt kom je hele kleine strandjes tegen die van elkaar worden gescheiden door vele rotspartijen. Jelm en ik hebben een heel stuk over de rotsen gewandeld en hoe verder we kwamen, hoe rustiger het werd. We konden daardoor ons eigen privéstrandje uitkiezen. Hoe leuk is dat?


Eén van de meest onvergetelijke strandjes? Dat is absoluut Submarine Beach. Je komt er niet zomaar, want je kunt er alleen naartoe lopen als het eb is. De wandeling zelf is ook een uitdaging. Maar het voordeel daarvan is dat niet iedereen daar zin in heeft. Het is er dus lekker rustig, toen wij er waren liep er slechts een aantal mensen rond. Wel allemaal man. En praktisch allemaal naakt. Na eventjes op het strand te hebben gezeten drong het al snel tot ons door; Submarine Beach is een geliefd homostrandje. Jelm vond het helemaal niet leuk om daar zijn zwembroek te moeten aantrekken, maar het zeewater lonkte, dus hij heeft het toch maar gedaan. Hoe meer zijn gezicht vertrok, hoe harder ik moest lachen. We hebben overigens helemaal geen last gehad van de gayscene op het strandje. Jelm wilde er alleen niet nog een keertje naartoe. Zonde, want is er echt heel erg mooi!

Pak de boot naar het eilandje Armona

Vlak voor de kust vind je verschillende kleine eilandjes waar je met een veerboot naartoe kunt. Wij zijn in het plaatsje Olhao op de veerboot gestapt en ongeveer een half uurtje later waren we op Armona. Eerst kom je wat kleine (vakantie)huisjes tegen en als je alsmaar rechtdoor loopt kom je na een minuut of twintig vanzelf op het strand terecht. Er rijden geen auto’s op het eiland en het strand is er langgerekt. Het strand en het duingebied gaven ons een beetje het gevoel alsof we op de Waddeneilanden waren, alleen dan een Portugese versie. Heel apart. Er is een leuk strandtentje en er hangt een relaxte sfeer. Leuk om een middagje naartoe te gaan.

Proef Pastel de Nata’s

Als ik op vakantie ben vind ik het altijd leuk om de plaatselijke lekkernijen te proberen, vooral als ze zoet zijn. Het meest beroemde gebakje van Portugal is de Pastel de Nata en dat is zó lekker. Het is een bakje van bladerdeeg, gevuld met vanilleroom. Ik heb in een hoop landen de lokale zoetigheden geprobeerd, maar zo lekker zoals dit Portugese gebakje heb ik zelden geproefd. Mag je echt niet overslaan!

Slenter door de straatjes van kleine stadjes

De allerbekendste plaats van de Algarve is natuurlijk Albufeira. Ik persoonlijk vond het geen fijne plek. Druk, chaotisch, vol toeristen en daar tussendoor liepen verschillende zwerfhonden. Pijnlijk om te zien. De rustigere plaatsjes met charmante straatjes en leuke restaurantjes zijn meer mijn smaak. Ook daar vind je zwerfhonden trouwens, jammer genoeg. 🙁 Wij namen een kijkje in Faro en Silves. Er is niet veel te doen, maar gezellig rondslenteren en genieten van de gebouwen en de terrasjes is altijd leuk.

Wat nog meer leuk is om te doen? Er zijn verschillende natuurparken waarin je wandelingen kunt maken. Vlakbij onze B&B was een natuurpark te vinden, maar vanwege de warmte hebben wij het wandelen uiteindelijk maar overgeslagen.

En natuurlijk kun je prima eten in de Algarve. Extra leuk; het is helemaal niet duur. 🙂 Je ziet vooral veel vis op de kaart, maar ook vlees. Mijn persoonlijke aanrader? Kip piri piri, vaak geserveerd op een spies met ananas. Staat bijna overal wel op de menukaart. Heel eenvoudig, maar daardoor misschien wel juist zo lekker.

Tot zover mijn tips voor een vakantie naar de Algarve. Ik moet zeggen dat ik normaal ietsje actiever ben op reis, maar gedurende deze vakantie raakte ik erg afgeleid door alle zwerfhonden die ik zag. Daar kan ik zo slecht tegen. Hoe mooi het ergens ook is, als ik zielige honden zie ben ik uit mijn doen.

Ben jij al eens naar de Algarve geweest?


Dit vind je denk ik ook leuk:

1 Comment

  • Reply
    Dio
    1 april 2019 at 09:31

    WAUW! Wat een super, super mooie foto’s. Twee jaar geleden was ik ook daar in de buurt en toen ik heb genoten van al het moois. Want het is daar echt prachtig en nu is het nog een beetje te doen qua temperatuur.

  • Laat een berichtje achter