Onlangs zag ik een filmpje voorbijkomen op de Facebookpagina van Allerhande waarin Rutger, de eerste winnaar van Heel Holland Bakt, laat zien hoe hij een appeltaart bakt. En laat ik nou net in een ‘bakken-met-appels-fase’ zitten. Die appeltaart van bak-expert Rutger wilde ik natuurlijk ook graag proberen! Zijn recept bleek niet heel veel van het mijne te verschillen, maar hij voegt wel wat extra ingrediënten toe zoals citroenrasp, vanille en speculaasjes. Vooral dat laatste vind ik een erg goed idee. Rutger gebruikt de koekjes als, zoals hij het noemt, isolatie-laagje. De koekkruimels zullen het vocht uit de appeltjes opnemen en daardoor wordt de taartbodem niet zacht. Zo slim! Ik gebruikte hier altijd paneermeel voor. Werkt ook, maar speculaasjes zijn natuurlijk veel lekkerder. 🙂
Wil je de appeltaart van Rutger ook eens proberen? Lees dan verder.
Ingrediënten
350 gram bloem
175 gram witte basterdsuiker
250 gram boter
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel vanille-essence
1 ei
een snuf zout
een halve citroen (de rasp)
6 goudreinetten (of jonagolds)
150 gram speculaas
2 theelepels kaneel
3 eetlepels custardpoeder
3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
60 gram rozijnen
100 gram abrikozenjam
Wat moet je doen:
- Doe de boter, de bloem, het bakpoeder, de witte basterdsuiker, het vanille-essence en het zout in een kom. Kluts het eitje en giet de helft erbij. Rasp de schil van een halve citroen en voeg dit ook toe. Kneed er met je handen een deegbal van.
- Wikkel de bal in folie en leg hem even weg in de koelkast. Ga ondertussen verder met de appelvulling.
- Schil alle appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in partjes en doe dit in een kom. Strooi het custardpoeder, de kaneel en de lichtbruine basterdsuiker erbij en schep dit goed om. Mix ook de rozijnen erdoorheen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak er een springvorm bij van ongeveer 24 cm (iets groter kan ook, deeg genoeg!) en bekleed de onderkant met bakpapier. Vet de randen in met boter of een bakspray.
- Pak het deeg er weer bij en rol ¾ van het deeg uit tot een dunne lap. Bekleed de bodem en de randen van de springvorm hiermee.
- Verkruimel de speculaasjes en leg de kruimels op de deegbodem.
- Leg daarna de appelpartjes + de rozijnen in de vorm en druk dit goed aan.
- Rol het overige deeg uit tot een dunne lap en snijd hier lange slierten uit van ongeveer 2 cm breed. Verdeel deze stroken over de taart zodat er een mooi patroon ontstaat.
- Bestrijk de taart met het beetje geklutste ei dat nog over is.
- Bak de taart vervolgens gedurende 65 à 80 minuten in de oven totdat hij goudbruin en gaar is. Wordt de bovenkant iets te donker, maar is de taart nog niet gaar? Dek de bovenkant dan af met wat aluminiumfolie en laat ‘m nog eventjes rustig verder bakken.
- Laat de taart daarna volledig afkoelen en verwijder pas daarna de springvorm.
- Doe de abrikozenjam in een steelpan en verwarm dit al roerend. Bestrijk de appeltaart voor een mooie glans met de warme jam.
Wat me opviel is dat ik nog best wel wat deeg overhield. Normaal gesproken moet ik ‘zuinig’ aandoen met het deeg, maar bij dit recept hoefde dat niet. De bodem is bij mij per ongeluk dan ook een beetje dik uitgevallen. Daardoor is mijn taart een beetje lastig om te snijden. Van een sompige bodem is in ieder geval geen sprake. De speculaasjes hebben hun werk goed gedaan!
Toen ik het deeg aan het kneden was genoot ik van de frisse geur van citroen. Het leek me zó lekker door de taart. Helaas viel me dat een beetje tegen. Op de een of andere manier vind ik de frisheid van citroen niet zo lekker bij de warme smaak van kaneel. Smaken verschillen natuurlijk, misschien vind jij het juist heerlijk.
Ga jij deze taart ook eens proberen? En heb jij weleens een recept gemaakt van Rugter? Hij heeft meerdere bakboeken uitgebracht en heeft daarbij ook nog een blog.
Ps. Vind je dit een leuke blogpost? Deel hem dan gerust op social media. 🙂
2 Comments
Judith
31 oktober 2017 at 12:54Wauw wat een plaatjes! Lijkt me echt heerlijk 🙂 meteen zin in haha!
Truusje
31 oktober 2017 at 14:44Thanks! Appeltaart is altijd een goed idee. 🙂