Vlak voor ik op vakantie ging stond de pakketbezorger met een gigantisch pakket in zijn handen voor de deur. Ik dacht eerlijk gezegd dat de grote blauwe doos voor de buren bestemd was, want ik had bij mijn weten niets besteld. Laat staan zoiets groots. Maar er stond toch echt mijn naam op. Toen ik de doos openmaakte steeg er een heliumballon richting het plafond. Daaraan hing een doosje met een cadeautje van Verkade; tien chocolade repen met allerlei smaken. Er zat zelfs confetti bij. Zo feestelijk! Wat een leuke verrassing, thanks Verkade!
Vanmorgen was het kakweer met veel regen, niks aan. Maar wel een prima weertje om binnen iets lekkers te bakken! Ik had al tijden zin om weer eens koekjes te maken. Meestal gebruik ik dan bloem, maar het leek me wel een goed idee om de bloem eens een keertje te vervangen door gemalen havermout. En dat was zeker geen verkeerd idee, want het levert heerlijke brosse koekjes op. Als extraatje kneedde ik wat gehakte gedroogde cranberries door het deeg. Om het af te maken smolt ik één van de chocoladerepen van Verkade. Ik dipte de koekjes een voor een door de chocolade en daarna…. Daarna hebben Jelm en ik vreselijk zitten schransen, ik geef het toe. 😉
Ingrediënten
voor ongeveer 32 stuks
225 gram havermout
85 gram witte basterdsuiker
125 gram koude roomboter
1 zakje vanillesuiker
75 gram gedroogde cranberries
een snufje zout
Wat moet je doen:
- Gooi de havermout in een keukenmachinetje en maal eventjes door tot je iets fijner meel hebt.
- Snijd de boter in blokjes. Hak de cranberry’s iets fijner.
- Gooi alle ingrediënten in een kom en kneed er een soepel deeg van. Wikkel het deeg daarna in huishoudfolie en laat ongeveer een half uurtje rusten in de koelkast.
- Bestrooi je werkblad met bloem en rol je deeg uit tot een dunne lap. Steek er figuurtjes uit met een stekertje. Omdat het deeg wat minder soepel is dan gewoon koekjesdeeg kun je het beste steeds kleine bolletjes deeg uitrollen en daar koekjes uitsteken.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze in 12 à 15 minuutjes goudbruin en gaar.
- Laat ze daarna afkoelen. Gooi het bakpapier daarna niet meteen weg!
- Smelt wat chocolade en dip koekjes er voor de helft in. Ik gebruikte een reep met witte chocolade, maar je kunt natuurlijk zelf kiezen welke smaak chocolade jij het liefste met deze havermoutkoekjes combineert.
- Ik heb de koekjes daarna weer teruggelegd op de inmiddels afgekoelde bakplaten met bakpapier. Deze heb in zo in de koelkast geschoven. De koekjes zijn binnen ongeveer een kwartiertje uitgehard. Door het bakpapier blijven ze niet kleven. 🙂
Echt, ga deze koekjes ook eens maken. Ze zijn precies zo geworden zoals dat ik ze in mijn hoofd had. Zoet, knapperig en lekker bros. De cranberries geven er een subtiel fris tintje aan. Zo lekker! Ik moet zeggen dat ik er ook wel weer aan toe was om even lekker om te rommelen in de keuken en daarover te bloggen. Ik heb drie weken geen foodfoto’s geschoten vanwege mijn vakantie. Drie weken! Ik heb het echt gemist.
Wat denk jij van deze koekjes? Zou jij ze willen proberen?
No Comments