Koken

Recept | Romige soep van ijsbergsla


Veel mensen hebben geloof ik een hekel aan boodschappen doen. Toen ik vroeger in een supermarkt werkte hoorde ik er regelmatig klanten over klagen. Ikzelf heb er totaal geen last van, sterker nog, ik vind boodschappen doen doorgaans juist leuk. Ik mag graag door de supermarkt struinen en mijn ogen langs alle schappen met producten laten glijden. Ik krijg er altijd inspiratie van en vraag me zelden af wat ik ‘s avonds zal koken. Ook ben ik dol op de receptenkaartjes die je vaak in supermarkten ziet liggen. Ik neem er heel regelmatig een paar mee. Zo kom je nog eens op nieuwe ideeën.

recept
Een hele tijd terug scharrelde ik door de Lidl en daar zag ik een receptenkaartje dat gelijk mijn aandacht trok: soep van ijsbergsla. Het klonk me vreemd in de oren. Soep van sla, zou dat lekker zijn? Ik nam het kaartje mee en schoof het in mijn receptenboek. Vandaag vond ik een mooie dag om de soep eens te gaan proberen. Even wat gezonds na de mega zoete ananastaart van gisteren. Is het soepje wat of niet?

Ingrediënten:

1 krop ijsbergsla
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
een scheutje olie
2 eetlepels bloem
1 theelepel kerriepoeder
1 dl melk
2 blokjes kippenbouillon
1 liter water
4 eetlepels crème-fraîche
2 lente-uitjes
100 gram gerookte zalm

ingredienten

Wat moet je doen:

1. Los twee kippenbouillonblokjes op in een liter kokend water.

2. Snijd de ijsbergsla in reepjes en was de sla in een vergiet. Snipper de sjalotjes en snijd het teentje knoflook fijn.

3. Verhit een scheut olie in een pan en fruit hierin de sjalotjes en de knoflook. Voeg vervolgens de sla toe en laat deze vijf minuutjes smoren.

4. Roer de bloem en de kerrie door de sla en voeg al roerend de melk toe. soep-van-ijsbergsla
5. Voeg vervolgens de bouillon toe en laat het geheel nog tien minuutjes doorkoken.

6. Pureer de soep met de staafmixer. Breng het geheel eventueel verder op smaak met wat peper en zout. Voeg tenslotte de crème-fraîche toe.

7. Schep de soep in kommen en garneer met reepjes gerookte zalm en stukjes dungesneden lente-ui.

soep-van-ijsbergsla-3soep-van-ijsbergsla-2soep-van-ijsbergsla-5
En?

En wat vond ik nou uiteindelijk van deze soep? Ik ben blij verrast. De soep is zacht van smaak en de gerookte zalm maakt het helemaal af. Een prima soepje, lekker licht tijdens deze warme dagen. En het is vooral weer eens wat anders. Een aanrader wat mij betreft.


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

  • Reply
    Willy Oeyen
    14 maart 2019 at 17:14

    Vandaag nog gemaakt. Heerlijk soepje dat je gemakkelijk als feestsoepje kan serveren.

    • Reply
      Truusje
      14 maart 2019 at 20:18

      Wat leuk dat je ‘m gemaakt hebt en dat het in de smaak viel. 🙂

    Laat een berichtje achter