Film

Films en series van de laatste tijd #2

series

Ik heb de laatste tijd weer behoorlijk wat avondjes voor de televisie doorgebracht. In de herfst vind ik ‘s avonds niets fijner dan dat en nu we een tweede hondje hebben vind ik het helemaal gezellig geworden op onze bank. Benieuwd wat ik de afgelopen tijd allemaal gekeken heb? Vandaag deel ik drie series, een documentaire en twee films. Ik moet zeggen dat ik over alles te spreken ben, dus bereid je voor op een blogpost vol aanraders.

Series

De zaak Menten
Een serie van omroep Max uit 2016
De-zaak-Menten.1
Hoewel deze intrigerende serie eind vorig jaar al op de buis te aanschouwen was is mij dat destijds totaal ontgaan. Gelukkig las ik er onlangs iets over op het web en besloot ik de serie te gaan kijken. Daar heb ik geen spijt van gehad, want ik vind hem erg goed. Het scenario is op waarheid gebaseerd (hou ik van!) en vertelt het verhaal van journalist Hans Knoop. Hij krijgt op een dag de tip dat een Blaricumse miljonair genaamd Pieter Menten zijn fortuin op een afschuwelijke manier verworven heeft. Menten was fout in de oorlog en niet zo’n beetje ook. Op een dag besluit Menten een deel van zijn immense kunstcollectie te laten veilen. Deze ogenschijnlijk onbelangrijke beslissing verandert niet alleen zijn hele leven, maar heeft ook een grote impact op dat van journalist Knoop. De kunstwerken blijken gestolen te zijn van Poolse joden. Knoop heeft zelf een Joodse achtergrond en bijt zich steeds verder vast in de zaak. Menten op zijn beurt heeft wel vaker voor de rechter gestaan en heeft nog nooit een zaak verloren. Hij doet er alles aan om een veroordeling te voorkomen. De serie telt drie afleveringen en bevat scenes die zich afspelen in verschillende periodes. Deze affaire vond plaats in de jaren zeventig en dat zie je goed terug in de afleveringen. Oude telefoons, corduroy jasjes, bruine interieurs en ratelende typmachines komen voorbij. En bovenal heel erg veel dampende sigaretten. Zo’n andere tijd, echt vermakelijk om te zien en goed neergezet. Behalve de sfeer van de jaren zeventig bevat deze serie ook indrukwekkende scenes die een beeld geven van de jonge jaren van Menten, gedurende de Tweede Wereldoorlog in Polen. De hoofdrol wordt vertolkt door Guy Clemens en hij doet dat met verve. Noortje Herlaar neemt de rol van diens echtgenoot, Betty Knoop, voor haar rekening. Aus Greidanus geeft Menten senior een gezicht. De acteurs zijn goed, het verhaal interessant en aangrijpend en de beelden zijn mooi. Ik zou zeggen, kijk ‘m ook eens!

Meisje van Plezier
Een serie van Videoland en RTL 4 uit 2017
Meisje van plezier
Ik moet toegeven dat deze serie me vooraf niet zo aantrok. De fantasieloze titel alleen al. Ik zag direct allerlei schmutzige beelden voor me en dacht, daar heb ik geen zin in. Er zijn bovendien al zoveel films en series over dit onderwerp gemaakt, dat ik een gevoel kreeg van; daar gaan we weer. Toch hebben Jelm en ik een aflevering geprobeerd en ik moet zeggen: ik was meteen verkocht. Deze serie kijkt heerlijk weg en de verhaallijn vind ik alles behalve saai. Angela Schijf schittert in de hoofdrol en vertolkt de rol van de zorgzame huismoeder Nadine. Ze gelooft een gelukkig gezinsleven te hebben, maar haar man (Peter Paul Muller) denkt daar anders over en verruilt haar van de ene op de andere dag voor een ander. Nadine is overrompeld, maar blijkt krachtiger dan gedacht. Ze wil koste wat het kost financieel onafhankelijk zijn en belandt uiteindelijk weer in de sector waarin ze ooit tijdens haar jonge jaren werkzaam was. Je zou denken dat dit nou niet bepaald werk is waar je blij van wordt, maar Nadine bloeit juist volledig op. Het idee voor deze serie is bedacht door Halina Reijn. Ik vind alles mooi en smaakvol in beeld gebracht en juist verre van schmutzig. Angela Schijf bewijst ook in deze serie dat ze een erg goede actrice is. Ik hoop vurig op een vervolg! Ik verwacht dat het er wel van komt.

Penoza
Uitgezonden door de KRO in 2017
Penoza
Natuurlijk zat ik aan de buis gekluisterd toen het vijfde en laatste seizoen van Penoza op televisie verscheen. Jelm had er niet meer zo’n zin in, maar ik haalde hem over om de eerste aflevering toch een kans te geven en dat was maar goed ook want hij heeft er uiteindelijk minstens zo van genoten als ik. De weduwe, oftewel Carmen van Walraven, woont in seizoen vijf inmiddels in een enorme zwaarbeveiligde villa en begint te dromen over haar pensioen. Maar al te veel tijd om daarover te dagdromen heeft ze niet, want er verschijnen weer nieuwe vijanden op haar pad. De jonge, ambitieuze maar meedogenloze Leon dringt zich binnen in haar leven. Ze komen lijnrecht tegenover elkaar te staan, want Leon heeft maar één doel heeft: Carmens plek innemen. Tot overmaat van ramp zijn er Mexicaanse leden van het kartel in Nederland gearriveerd en dat maakt de situatie er niet gemakkelijker op. Ondertussen gebeurt er ook nog van alles binnen de familie. Carmen wil zoals altijd alles oplossen, maar dat lijkt een onmogelijke en vooral levensgevaarlijke opgave. Ik moet zeggen dat ik dit seizoen veel beter vind dan het vorige. Dat werd me iets te ongeloofwaardig, het scenario van het vijfde seizoen vind ik veel interessanter. Dit komt mede door de toevoeging van twee frisse nieuwe Vlaamse acteurs binnen de serie. Vooral van Ward Karremans, de vertolker van Leon, ben ik onder de indruk. Doodeng die gast. Alleen al hoe hij de naam Carmen uitspreekt als hij kwaad is… Om bang van te worden. Ontzettend goed gespeeld! Erg knap van de makers van Penoza om de serie zo lang spannend te houden. Wat mij betreft is Penoza één van de beste Nederlandse series ooit gemaakt.

Documentaire

2Doc: Vrouw Slaat Man
Uitgezonden door BNN-VARA op 18 september 2017
Vrouw slaat man
In deze documentaire worden twee Nederlandse mannen die te maken hebben met huiselijk geweld een jaar lang gevolgd. Eén van de twee mannen laat een stapel met ziekenhuisdossiers zien. Gekneusde ribben, gebroken oogkas, hersenschudding… Er komt geen einde aan. Oorzaak? Zijn ziekelijk jaloerse vriendin. Inmiddels zit hij in een blijf-van-mijn-lijf huis voor mannen en probeert hij zijn leven op te pakken. Ook de tweede man uit de documentaire verblijft een periode in zo’n opvangtehuis. Hij heeft eveneens te maken met een hysterische vrouw die abnormaal jaloers is. ,,Als ik met de auto voor een zebrapad stond te wachten en er stak een vrouw over, dan was het al mis. Dan had ik naar haar zitten kijken en volgde er thuis een hele discussie”, vertelt hij.  De andere man uit de documentaire kan zich hierin herkennen, want zijn vriendin is net zo. Gewoon een avondje televisie kijken was er voor hem niet bij, want er komt bijna altijd wel een vrouw in beeld en dat was al aanleiding genoeg voor een ruzie. Tijdens het kijken van deze documentaire begon ik me steeds meer afvragen waarom deze mannen überhaupt nog zolang bij hun agressieve partners zijn gebleven. Achter het antwoord ben ik niet gekomen. Het lijkt wel of ze verslaafd zijn aan hun vrouwen. Ik kreeg zelfs een beetje het idee alsof ze het over zichzelf afroepen, want de mannen in kwestie komen op mij passief en zwak over. Eén van de twee mannen heeft het zelfs zover laten komen dat zijn kinderen uit huis geplaatst zijn. Te bizar voor woorden. Na de documentaire heb ik er nog een tijdje over na zitten denken en bedacht ik mij dat volgens mij niet elke willekeurige man zoiets kan overkomen. Net zoals niet elk meisje vatbaar is voor een loverboy. Maar ik kan er natuurlijk naast zitten. In ieder geval waren het 53 zeer interessante minuten, dus ik zou zeggen, kijk deze documentaire ook eens. Er gaat geheid een wereld voor je open. En wie weet begrijp jij na afloop wel hoe het kan dat zulke mannen, die fysiek toch echt sterker zijn, zich stelselmatig laten mishandelen.

Films

The Gift
Amerikaanse thriller uit 2015
The Gift
Deze film gaat over het jonge echtpaar Simon en Robyn. Ze zijn net verhuisd en hebben een prachtig huis gekocht in de stad waar Simon is opgegroeid. Simon is een vlotte prater en is niet vies van een leugentje op zijn tijd. Hij heeft alles goed voor elkaar. Hij heeft carrière gemaakt, een mooi huis en een lieve vrouw. Maar als op een dag oud-klasgenoot Gordo zich in zijn leven mengt verandert alles langzaam. Een vreselijk geheim uit het verleden staat tussen de beide mannen in. Hoelang duurt het nog voordat Robyn ontdekt dat haar man een pathologische leugenaar is? De spanning in de film wordt zorgvuldig opgebouwd en het einde is ontluisterend. De wraak van Gordo is bizar. Soms kijk je een film en denk je na afloop, ik wist dat het zo zou eindigen. Ik garandeer je, dat is bij deze film niet het geval. Dat maakt The Gift wat mij betreft echt het kijken waard.

Een echte Vermeer
Nederlandse biografische film uit 2016
Een echte Vermeer
Een echte Vermeer vertelt het verhaal van kunstschilder Han van Meegeren. Deze ambitieuze creatieveling doet er alles aan om door te breken als kunstenaar, maar erkenning krijgt hij niet. Hij heeft de invloedrijke kunstcriticus Abraham Bredius tegen zich in het harnas gejaagd door verliefd te worden op diens vriendin. Van Meegeren raakt zijn werk aan de straatstenen niet kwijt en zint op wraak. Het werk van grote meesters naschilderen kan hij als de beste en hij bedenkt een plan om Bredius publiekelijk af te laten gaan. Hij probeert hem om te tuin te leiden met een perfecte vervalsing van een Vermeer. Het naschilderen van werk van grote meesters maakt hem schatrijk. Er zijn zelfs vervalsingen aan de nazi’s verkocht. Dat komt Van Meegeren na de oorlog duur te staan. De film is op waarheid gebaseerd. Han van Meegeren heeft echt bestaan en leefde van 1889 tot 1947. Ook het personage Abraham Bredius is niet verzonnen. Het liefdesverhaal berust wel op fictie, maar doet het natuurlijk wel goed in de film. Jeroen Spitzenberger geeft gestalte aan Han van Meegeren en dat doet hij heel knap. Zowel de oude als de jonge Han zet hij geloofwaardig neer. Ik vind het altijd leuk als een film zich afspeelt in een andere tijd dan de onze. Houd je daar ook zo van, dan is deze film een prima keuze om eens te gaan kijken.

Tot zover mijn lijstje. Wat heb jij de laatste tijd gekeken? Heb je toevallig nog leuke tips voor mij? Deel ze dan in de comments. 🙂

Ps. Vind je dit een leuke blogpost? Deel hem dan gerust op social media.


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter