Film

10 x de mooiste series die ik in 2019 zag

series

Het jaar is bijna om en dat vind ik een perfecte periode om lijstjes te maken. Vandaag heb ik een heel leuk lijstje voor je, namelijk: de beste series die ik in 2019 zag. Ik weet dat er veel mensen zijn die graag een fijne serie willen kijken, maar nooit goed weten welke. Bekend probleem! Daarom deel ik vandaag met liefde mijn favorieten van afgelopen jaar met je. Sommige series zijn al wat ouder maar ontdekte ik nu pas. Andere series zijn recent uitgekomen of soms zelfs nog aan de gang.

Ben je net als ik gek op series kijken en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Scroll dan zeker even verder voor mijn lijstje.

The Fall – Britse serie

Als je van spannende series houdt moet je zeker The Fall eens proberen. Een knappe vader van twee dochtertjes lijkt overdag de ideale schoonzoon, maar schijn bedriegt. ‘s Nachts houdt hij er een zeer lugubere hobby op na en vermoordt hij verschillende jonge vrouwen. Aan rechercheur Stella Gibson de taak om deze psychopaat op te pakken. De serie telt twee seizoenen, dus je kunt even vooruit met dit spannende verhaal. Je kunt deze serie onder andere op Netflix en Videoland vinden.

Zone Blanche – Franse serie

Een andere spannende serie die ik je van harte kan aanbevelen is Zone Blanche. Het verhaal speelt zich af in het afgelegen stadje Villefranche. Hier gaat alles anders dan normaal. Je hebt er nauwelijks bereik, de gemeenschap is zeer gesloten én het moordcijfer ligt er zes keer hoger dan in de rest van Frankrijk. Het stadje ligt middenin een enorm woud, waar al jarenlang de gruwelijkste dingen gebeuren. De hoofdrechercheur van het stadje, Laurène Weiss, heeft er dan ook haar handen vol aan. Samen met haar kleine team probeert ze te doen wat ze kan. Deze serie is niet alleen spannend, maar bevat ook een fijn vleugje humor. De beelden zijn erg mooi en ik hoop van harte dat er nog een seizoen wordt gemaakt. Vooralsnog staat de teller op twee. Je kunt beide seizoenen bekijken via Netflix.

Undercover – Nederlands-Vlaamse serie

In 2019 was het zover en kwam Netflix met de eerste Nederlandstalige serie op de proppen. Ik was razend nieuwsgierig, dus ik ben meteen gaan kijken. Undercover gaat over een Brabantse drugscrimineel die zijn duistere business vanaf een camping runt. Twee undercoveragenten proberen bevriend met hem te raken om zo bewijs tegen hem te vergaren. Deze serie is spannend, maar ook af en toe heel grappig. En zo tof om gewoon voor het eerst een Nederlandse Netflix-serie te kunnen kijken! Mijlpaaltje hoor. Ik kijk uit naar het tweede seizoen, hopelijk verschijnt dat in 2020 op Netflix.

The Bridge – Zweedse serie

The Bridge is al een iets oudere serie en hoogstwaarschijnlijk heb je ‘m al gezien. Ik geef toe, ik ontdekte deze fantastische serie echt bizar laat. Maar beter laat dan nooit zou ik zeggen. In deze serie staat de wonderlijke rechercheur Saga Norén centraal. Ze is zwaar autistisch, maar steengoed in haar werk. Humor snapt ze niet, sarcasme snapt ze niet en aan tact doet ze niet. Haar unieke handelswijze levert vaak bizarre en grappige situaties op, alleen heeft ze dat zelf nooit door. Ze deinst nergens voor terug en rust niet tot ze een moordzaak opgelost heeft. Er zijn vier bloedstollende seizoenen gemaakt en die kun je bekijken via Netflix.

La Trêve – Belgische serie

De Belgische serie La Trêve speelt zich af in een klein dorp middenin de Belgische Ardennen. Rechercheur Peters is er net naartoe verhuisd vanuit Brussel met zijn dochter. Hij is er geboren en hoopt er wat rust te vinden na het overlijden van zijn vrouw. Maar dan spoelt er een lijk aan in de rivier en moet Peters meteen volop aan de bak. Er wordt gedacht aan zelfmoord, maar Peters gelooft daar niet in. Verschillende dorpsbewoners worden aan de tand gevoeld en veel van hen blijken wonderlijke geheimen met zich mee te dragen. Met Peters’ eigen geestelijke gezondheid gaat het ook steeds minder, waardoor de spanning nog verder oploopt. De serie telt twee seizoenen, dus je kunt even lekker doorkijken. Je kunt deze fijne serie vinden via Netflix. 

La Mante – Franse serie

De serie die mij het meest op het puntje van mijn stoel deed zitten? Daar hoef ik niet lang over na te denken, dat is absoluut de Franse serie La Mante. Het verhaal gaat over de vrouwelijke seriemoordenaar Jeanne. Ze zit al jaren achter slot en grendel, maar dan opeens worden er opnieuw opvallende moorden gepleegd, precies volgens haar kenmerkende werkwijze van destijds. Jeanne biedt de politie haar hulp aan om de copycat te ontmaskeren. Maar op één voorwaarde. Ze wil per se met haar zoon samenwerken. Hij is inmiddels volwassen en werkt bij de politie. Wat volgt zijn razend spannende afleveringen met veel plotwendingen. Heerlijk om naar te kijken. Ikzelf houd heel erg van spannende series én van Franstalige producties, dus voor mij was dit een match made in heaven. ♥

Judas – Nederlandse serie

Waar de serie Judas over gaat kun je waarschijnlijk wel raden. De serie speelt zich af rond de meest bekende crimineel van Nederland, Willem Holleeder. Het verhaal wordt alleen niet vanuit zijn perspectief uit de doeken gedaan, maar door de ogen van zijn zus Astrid, tevens de schrijfster van het gelijknamige boek. Het heeft geresulteerd in een indringende en beklemmende serie over een vrouw wiens hele leven in het teken staat van haar criminele broer. Gijs Naber en Rifka van Lodeizen vertolken de hoofdrollen en dat doen ze meesterlijk. Een aanrader om te gaan kijken! Je kunt deze prachtige serie bekijken via Videoland.

Springvloed – Zweedse serie

Afgelopen najaar begonnen Jelm en ik met de Zweedse serie Springvloed en die vonden we meteen heel erg goed. Het scenario is gebaseerd op een gelijknamige Zweedse detectiveroman. In deze serie staat leerling-rechercheur Olivia centraal. Zij krijgt van een van haar docenten de opdracht om zich te verdiepen in een oude, onopgeloste moordzaak. Ze bijt zich er helemaal in vast. De serie is spannend, het verhaal is goed en de personages zijn erg leuk. Een fijne serie waar je voor je het weet helemaal in zit. Heerlijk om naar te kijken. Springvloed is te vinden op Netflix en er zijn twee seizoenen. Ikzelf hoop ondertussen dat een derde seizoen er ook nog van komt.

The Crown – Britse serie

Eén van de paradepaardjes van Netflix is absoluut de schitterende serie The Crown. Het eerste seizoen stamt uit 2016 en ik had er al veel mensen over gehoord, maar toch had ik zelf nog geen enkele aflevering van deze serie rond queen Elizabeth gezien. Belachelijk, want deze serie is zó goed. De beelden zijn prachtig, alles is qua kostuums en details zo knap gedaan en het is gewoon heerlijk om al die koninklijke intriges te zien. Wat ik ook leuk vind aan deze serie is dat je geheugen wat betreft de geschiedenis van de vorige eeuw weer even lekker opgefrist wordt. Van alles komt voorbij; Winston Churchill, de Tweede Wereldoorlog, John en Jackie Kennedy, verschillende crisissen… Jelm en ik zitten inmiddels halverwege seizoen twee, maar gelukkig hoeven we deze fijne serie nog lang geen vaarwel te zeggen want er is ook een derde seizoen.

Dit zijn wij – Nederlandse serie

Als je m’n blog langer volgt weet je dat ik een liefhebber ben van Nederlandse films en series, dus zodra er iets nieuws uitgezonden wordt ben ik er altijd als de kippen bij. De zestien-delige Nederlandse serie Dit zijn wij is momenteel op de publieke omroep te zien. En ook al heb ik nog lang niet alle afleveringen gezien, ik weet wel dat deze serie in dit lijstje met favorieten thuishoort. Dit zijn wij is een remake van de Amerikaanse serie This is us en gaat over drie dertigers. Ze zijn samen opgegroeid, maar staan nu alle drie totaal anders in het leven. De serie wisselt beelden van vroeger met het heden af. Het is erg leuk om die sprongen in de tijd te zien. En het verhaal is zo ontroerend, vooral de eerste afleveringen wisten me echt te raken. Ik kan me voorstellen dat als je eerst de Amerikaanse versie hebt gezien, dat je dan moet wennen aan de Nederlandse versie, maar is dat niet altijd zo met remakes? Ik heb de Amerikaanse versie in ieder geval niet gezien, dus ik viel meteen voor de charmes van de Nederlandse variant. Wat een ontroerende serie! Ik ben heel benieuwd naar de rest van de afleveringen en kan niet wachten tot ik ze allemaal gezien heb. Deze mooie serie is te zien via NPO Start.

Ik ben erdoorheen, dit waren mijn tien favoriete series die ik in 2019 zag. Vond het nog best lastig kiezen, want ik heb nog veel meer gezien, maar deze series springen er wat mij betreft echt uit.

Wat denk jij van mijn lijstje? En welke series zijn jou opgevallen in 2019?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

8 Comments

 • Reply
  Ilona Wielinga
  30 december 2019 at 11:20

  Jaa the bridge, love it! Denk dat je Sorjonen (ook wel Bordertown) ook echt wel kan waarderen als je the bridge zo leuk vond!

  • Reply
   Truusje
   30 december 2019 at 21:01

   Ik ben wel aan Bordertown begonnen, maar ik kwam er niet goed doorheen. Ik vond die eerste beelden zo naar om te zien van dat meisje vastgebonden aan dat bed. Kon het heel slecht aanzien, haha. En toen kwam Undercover uit en zijn we geswitcht. Maar wie weet ga ik het nog een kans geven. 🙂

 • Reply
  Tineke
  30 december 2019 at 12:36

  Dit zijn wij ken ik nog niet eens. Snel eens opzoeken. Mijn favoriet van afgelopen jaar is toch echt wel Vis a Vis, liefde voor die serie!

  • Reply
   Truusje
   30 december 2019 at 21:11

   Dit zijn wij is echt een aanrader als je van dramaseries houdt. Ik vind ‘m heel mooi en je gaat echt meeleven met de personages. Vis a Vis heb ik nog niet gezien, wel van gehoord. Ga ik eens opzoeken. 🙂

 • Reply
  Rachel
  2 januari 2020 at 14:23

  Ik heb er nog geen een van gezien, nu moet ik wel zeggen dat Nederlandse films en series niet voor mij zijn weggelegd. Virgin River, The Vampire Diaries, The Missing, The Black List vind ik ook enorm goed! Nog de beste wensen en een gelukkig en liefdevol 2020!

  • Reply
   Truusje
   3 januari 2020 at 11:21

   Dankjewel, ik wens jou ook een heel mooi 2020. 🙂

 • Reply
  Ilona Wielinga
  13 januari 2020 at 09:54

  Wat een heerlijk lijstje. Ik heb zelf na The bridge Sorjonen gekeken, ook een scandinavische crime serie, denk dat je die ook wel kan waarderen als je the bridge leuk vond! En wellicht dat dark ook iets voor je is. Dit is een duitse serie die ik momenteel kijk, die echt onwijs goed in elkaar zit!

  • Reply
   Truusje
   13 januari 2020 at 10:54

   Ah, bedankt voor de tip. Ik kijk nooit Duitse series, wat ik zelf wel gek vind. Want ik kijk graag allerlei Europese series, maar nooit Duitse. Wel films, maar series dus gek genoeg niet. Was tot op heden nog niet echt een interessante titel tegengekomen, maar nu dus wel. 🙂

  Laat een berichtje achter