Film

Films en series van de laatste tijd #4

series

Het is bijna weekend, dus een perfect moment om er weer een blogpostje in te knallen over films en series. Want dat kan soms nog weleens lastig zijn, het kiezen van een goede film. Herkenbaar? Lees dan zeker verder, want ik deel in deze blogpost zes uiteenlopende films die ik onlangs zag inclusief mijn mening erover. Daarnaast staat er ook een serie in dit lijstje. Het merendeel van deze producties vind ik het kijken waard, dus dat bespaart je zoektijd naar de juiste film dit weekend. ūüôā

Films

De Storm
Nederlandse dramafilm uit 2009
De Storm
Ik kijk niet vaak¬†een film twee keer, maar bij de film De Storm sluit ik zelfs niet uit dat ik hem een derde keer ga kijken. Ook al stond het aangrijpende verhaal nog in mijn geheugen gegrift, deze film wist me toen ik ‘m voor de tweede keer zag nog minstens zo te raken. Dan heb je het als filmmakers heel erg goed gedaan vind ik. De film gaat over de verschrikkelijke watersnoodramp van 1953 die Zeeland en delen van¬†Zuid-Holland en West-Brabant trof. De film geeft indrukwekkend weer hoe afschuwelijk het destijds geweest moet zijn. Toch draait de film niet alleen om¬†de aard en de omvang van de ramp. Het is het fictieve verhaal van de jonge moeder Julia dat centraal staat. Zij is ongehuwd zwanger geraakt en wordt sindsdien in haar zwaar gelovige omgeving met de nek aangekeken. Zelfs haar ouders doen alsof hun kleinkind niet bestaat. Tijdens de vreselijke storm krijgt Julia het opnieuw zwaar voor haar kiezen; ze raakt haar baby kwijt. Ze zet alles op alles om haar kindje terug te vinden. De film bevat veel indrukwekkende beelden met prachtige special effects en dat zorgt er zeker voor dat je als kijker meegezogen wordt in het verhaal, maar het is vooral het steengoede spel van actrice Sylvia Hoeks (Julia) dat de film extra intens¬†maakt.¬†De wanhoop, het doorzettingsvermogen, de vastberadenheid; Hoeks zet alles zo¬†bijzonder¬†overtuigend neer. Aangrijpend en ontroerend. Ook de acteerprestaties van onder anderen Barry Atsma, Katja Herbers en de Vlaamse acteur Dirk Roothoofd maken deze film de moeite waard. Echt een prachtige, indrukwekkende en meeslepende film, kan het niet anders zeggen.

Hartenstrijd
Nederlandse komedie uit 2016
hartenstrijd_60082427_st_6_s-high
Als Jelm een avondje weg is, heb ik de gewoonte om een film aan te zetten waarvan ik zeker weet dat hij hem als man zijnde niet leuk vindt. Hartenstrijd leek¬†me zo’n film. Ik had er zelf vooraf ook niet al te hoge verwachtingen van, maar ik was wel nieuwsgierig. En gelukkig maar, want ik bleek ‘m echt leuk te vinden. En¬†vooral heel grappig. De film gaat over politie-agente Tina (Jennifer Hoffman). Ze heeft nogal wat mislukte relaties achter de rug. Ze is een enorme pleaser en doet er alles aan om het haar vriendjes naar de zin te maken. Toch wordt ze voor de zoveelste keer keihard aan de kant gezet. Ze besluit om het roer rigoureus om te gooien.¬†Ze wil zich niet meer binden aan een man, maar alleen maar af en toe seks. Precies zoals veel mannen uit haar omgeving dat ook aanpakken. Maar of het haar lukt? Ik heb echt gelachen om deze film. Er zitten zoveel grappige dialogen in! Het verhaal is vrij voorspelbaar, maar¬†dat maakt bij deze film niet uit, want het is de humor die het ‘m doet.

Isabelle
Nederlandse psychologische thriller uit 2011
IMG_6395-kopie-KLEIN
In deze psychologische thriller vertolkt Halina Reijn de hoofdrol. En daar heeft ze nogal wat voor over gehad, want ze moest er maar liefst twintig kilo voor afvallen. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tessa de Loo. Het verhaal gaat over de succesvolle en mooie actrice Isabelle. Tijdens een vakantie in de Ardennen wordt zij ontvoerd door de mismaakte kunstenares Jeanne met behulp van haar gevaarlijke hond. Jaloezie is een belangrijk thema in deze film. De beelden van een zwaar vermagerde Isabelle (Halina Reijn dus) zijn indringend en beangstigend. Toch is het is niet de meest spannende thriller die ik ooit gezien heb. Maar aangrijpend is deze film wel. Het verhaal komt erg snel op gang en wist me te boeien tot het eind.

Cargo
Vlaamse dramafilm uit 2017
cargo
Cargo vertelt het verhaal van drie bebaarde broers uit een vissersfamilie. Het zijn mannen van weinig woorden. Wanneer hun oude vader hun plotseling ontvalt moeten zij beslissen hoe het verder moet met het familiebedrijf. En dat ligt allemaal niet eenvoudig, want er zijn veel schulden. Ook al levert het varen nauwelijks meer iets op, de ruige zee blijft trekken. Ondertussen hebben de broers ook alle drie hun eigen problemen, waarover ze niet veel praten. Volgen ze hun hart of kiezen ze met hun verstand? Ikzelf zou deze film classificeren als een typische ‘filmhuis-film’. Alleen het hoognodige wordt gezegd en er zit geen scene te veel in. Juist door die karige dialogen word je wel nieuwsgierig naar de personages. Wat drijft hen en hoe is alles zo gekomen? Maar aan de andere kant zorgt het er ook voor dat deze film niet de meest boeiende is die ik ooit gezien heb. Ik heb ‘m wel uitgekeken omdat ik nieuwsgierig was hoe het af zou lopen. Hoewel elke broer uiteindelijk een besluit neemt, moet ik wel zeggen dat ik deze film een beetje als een nachtkaars uit vind gaan. Wat ook opvallend is aan deze film; er zit geen enkele vrouw in.

Doodslag
Nederlandse dramafilm uit 2012
doodslag
Deze film heb ik destijds in de bioscoop gezien, maar¬†hij¬†is net als De Storm¬†absoluut interessant¬†genoeg om nog een tweede keer te bekijken. Het verhaal draait om ambulancebroeder Max. Hij is enorm gepassioneerd en erg goed in zijn vak. Ook al gebeuren er tijdens zijn ritten af en toe nare dingen, hij weet altijd de rust te bewaren. Tot die ene keer. Hij redt er het leven van een bevallende vrouw en haar baby mee, maar zijn eigen leven zal nooit meer hetzelfde worden. De film was oorspronkelijk bedoeld als Telefilmproject, maar heeft uiteindelijk toch de Nederlandse bioscopen gehaald. En terecht vind ik, want het is een aangrijpend en indringend verhaal. En het drukt je met de neus op feiten, omdat je regelmatig in het nieuws verhalen hoort van hufterige burgers die het welwillende ambulancemedewerkers onmogelijk maken om hun werk uit te voeren. Theo Maassen vertolkt de hoofdrol en dat doet hij met verve. Ik vind hem zo’n bijzondere man. Hij kan zoveel. Echt het kijken waard deze film.

The Trust
Amerikaanse misdaadfilm uit 2016
The-Trust-Featured
The Trust¬†gaat over twee verveelde politieagenten. Erg ambities zijn ze niet en van een beetje corruptie zijn ze niet vies. Wanneer de oudste van hen het bestaan van een ondergrondse kluis ontdekt is¬†zijn interesse direct gewekt. Voor de verandering zet hij zich eens voor de volle honderd procent in en speurt net zolang tot hij de locatie van de mysterieuze kluis gevonden heeft. Hij wil koste wat kost weten wat erin zit en haalt zijn jongere collega over om hem te helpen. Het mondt uit in een levensgevaarlijk project. Het klonk ons vooraf spannend in de oren, maar die verwachting kon deze film helaas niet waarmaken. We hebben ‘m halverwege zelfs even stopgezet omdat we geen zin meer hadden om verder te kijken. We hebben ‘m uiteindelijk uitgekeken, maar met moeite. Wat ik vooral jammer vind aan deze film is dat je als kijker zo weinig te weten komt over de achtergrond van deze mannen. Er wordt wel wat losgelaten over hun drijfveren en verleden, maar veel is dat niet. Een gemiste kans, want daardoor kon ik me niet inleven en werd het al snel saai en nietszeggend.

Series

Papadag
Uitgezonden door NPO 3 in 2017
Papadagen2017DEF_carousel_medium-1510231375
Tijdens het koken en¬†het opvouwen van de was kijk ik graag een serie. Papadag leek me daar een typische kandidaat voor. Niet al te boeiend, maar wel prima geschikt als afleiding.¬†Al snel bleek dat ik Papadag echt te laag had ingeschat, want de afleveringen zijn erg vermakelijk. In deze komische dramaserie staan vier totaal uiteenlopende vaders centraal die elk worstelen met het ouderschap. Ook is er een homostel dat graag vader wil worden. Ze ontmoeten elkaar iedere week in het park en het vaderschap schept al snel een band. Tijdens de eerste aflevering moest ik even wennen aan de personages, maar al snel zat ik er helemaal in. De serie is erg grappig en kijkt heerlijk weg. Allerlei actuele thema’s rond het ouderschap komen aan bod. Er komt gelukkig een tweede seizoen en ik ga dan zeker weer kijken.

Tot zover mijn lijstje met films en series van de afgelopen tijd.¬†Mijn absolute favorieten¬†uit deze blogpost zijn¬†Doodslag en De Storm. Heb je juist zin in een luchtige film om te lachen, zet dan vooral Hartenstrijd op. Ikzelf plof dit weekend ook hoogstwaarschijnlijk weer op de bank¬†om een film te kijken. Welke het gaat worden weet ik nog niet, Jelm heeft iets uitgezocht. Maar natuurlijk zul je er over een tijdje iets over lezen op de blog in een nieuwe editie van ‘films en series van de laatste tijd’. ūüôā

Wat voor films kijk jij graag? En heb jij nog absolute aanraders?

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter