Film

Films en series van de laatste tijd #11

series

Het is weer tijd voor een lijstje vol films en series die ik onlangs gezien heb. De afgelopen edities bestonden m’n lijstjes vooral uit series, maar dit keer zijn de rollen eens omgedraaid. Ik heb de afgelopen periode slechts één serie gekeken en verder alleen maar films. Ook wel weer eens leuk. Er zaten hele mooie en goede producties tussen, maar ik keek ook een totale flut film. Is ook weleens lekker op z’n tijd toch? Benieuwd naar alle titels? Lees dan verder.

Films

Green Book
Amerikaanse roadmovie uit 2019
Green Book stond al langer op mijn ‘wil-ik-nog-kijken-lijstje’ en stelde me uiteindelijk niet teleur. Het verhaal gaat over Tony Lip, een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter van een nachtclub. Als hij tijdelijk zonder werk komt te zitten kan hij aan de slag als de chauffeur van een beroemde pianist. Hun werelden blijken mijlenver uit elkaar te liggen, maar toch ontstaat er een hechte band. De film is af en toe grappig, maar heeft ondertussen een hele serieuze boodschap. Het verhaal is op waarheid gebaseerd, wat het extra indrukwekkend maakt. Een aanrader wat mij betreft.

De Helleveeg
Nederlandse dramafilm uit 2016

De naam van deze film is misschien niet de meest aanlokkelijke ooit, maar uiteindelijk wist deze film me positief te verrassen. Het scenario is gebaseerd op een boek van A.F.Th. van der Heijden. En zoals je bij goede boeken niet kunt stoppen met lezen omdat je per se wilt weten hoe het zit, zo keek ik ook naar deze film. Het verhaal gaat over Albert Egberts en zijn tante Tiny. Die laatste is op zijn zachts gezegd nogal opmerkelijk. Ze is knap, maar ook ongenuanceerd, dwars, verbitterd en boos. Haar hele leven lang. Het leuke aan deze film vind ik dat alle levensfases van tante Tiny voorbijkomen. Je ziet haar worstelen in haar jeugd, maar ook in haar tienertijd en later als volwassen vrouw. Als je de film kijkt krijg je al snel een vermoeden waarom Tiny zo verbitterd is. En toch wist deze wonderlijke film me op het einde te verbazen. Ik heb ervan genoten.

Singel 39
Nederlandse romantische komedie uit 2019

Ik ben niet per se een fan van het genre romantische komedie, maar als Waldemar Torenstra erin zit koop ik graag een bioscoopkaartje. 😉 De film gaat over de 39-jarige hartchirurg Monique. Ze leeft voor haar werk en verder is er eigenlijk maar vrij weinig belangrijk voor haar. Tot ze haar nieuwe buurman ontmoet; Max. Hij is homoseksueel en heeft een sterke kinderwens. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen beiden. Mega grappig vond ik deze film niet, behalve de vader van Max, gespeeld door Martin van Waardenberg. Die is echt heel geestig. Al met al niet de meest fantastische film die ooit gezien heb, maar wel een leuke feelgood movie.

A Star is Born
Amerikaanse muzikale dramafilm uit 2018

Ik hoorde zoveel lovende verhalen over A Star is Born dat ik ‘m natuurlijk ook wilde zien. In de bioscoop is dat niet meer gelukt, maar thuis op de bank wel. De film gaat over een countryzanger die op zijn retour is. Drank en drugs maken de carrière van de ooit zo befaamde Jackson Maine langzaam kapot. Als hij de jonge, getalenteerde Ally ontmoet lijkt zijn leven een positievere wending te nemen. Ze worden verliefd en hij gunt haar gouden bergen. Met zijn support groeit Ally uit tot een ware ster, terwijl hij zelf steeds verder afglijdt. Hoewel ik het verhaal heel intrigerend vind moet ik eerlijk zeggen dat de film me niet echt wist mee te slepen. Ik vond ‘m een beetje traag gaan. Er komen maar weinig personages aan bod, alleen de twee hoofdpersonen worden echt uitgediept. Dat maakte de film voor mij een beetje aan de saaie kant denk ik. De titelsong vind ik wel weer heel mooi. Niet helemaal mijn film, maar toch heb ik er geen spijt van dat ik ‘m gekeken heb.

Het Verlangen
Nederlandse komedie uit 2017
Iedereen heeft volgens mij weleens van die momenten dat je nergens zin in hebt, behalve in een film met een onnozel scenario. Zo’n film die nergens over gaat, waar je niet bij na hoeft te denken, maar die toch vermaak biedt. Als je eens in zo’n bui bent zou je Het Verlangen kunnen gaan kijken. De film gaat over een zeer domme, maar knappe schoenenverkoopster die er de raadselachtige ambitie op na houdt om een boek uit te brengen. Ze kan alleen geen zin zonder fouten op papier krijgen, dus haar wens lijkt nooit uit te komen. Tot ze in contact komt met twee uitgevers die op het randje van een faillissement balanceren. Om hun zaak te redden bedenkt één van de twee een listig plan. De schoenenverkoopster haar naam komt op een boek van een stoffige, stotterende schrijver te staan. Hij kan prachtig schrijven, maar heeft z’n uiterlijk niet mee en is dus commercieel niet interessant. Natuurlijk loopt alles totaal mis en wordt het scenario nog raarder dan het al was. Wat een maffe film. De film zou een komedie moeten zijn, maar echt geestig vind ik ‘m niet. Eén van de meest onnozele films die ik ooit gezien heb, maar afijn, soms is dat stiekem gewoon even heerlijk.

De Dirigent 
Nederlandse dramafilm uit 2018

Mijn zusje tipte me om deze film te gaan kijken en dat was een goed advies. De Dirigent is precies het soort film waar ik van houd. Het speelt zich af in een andere tijd dan de onze, het verhaal is meeslepend én waargebeurd. De film vertelt het levensverhaal van de Nederlandse Antonia Brico. Zij werd geboren in 1902 en had een grote droom: dirigent worden. Maar hoe muzikaal ze ook was, makkelijk was de weg niet in een tijd dat vrouwen nog geen rechten hadden. De film gaat niet alleen over haar muzikale ambities, maar ook haar jeugd en liefdesleven komen aan bod. Of het liefdesverhaal ook op waarheid gebaseerd is durf ik niet te zeggen, maar het is wel fijn materiaal voor in een film. Enkele special effects zien er een beetje provisorisch uit, maar aangezien het verhaal zo intrigerend is heb ik me er geen moment aan gestoord. Een hele mooie film wat mij betreft, een aanrader!

Series

Undercover
Nederlands-Vlaamse Netflixserie uit 2019

We waren eigenlijk een Finse serie aan het kijken, maar we kwamen er maar niet lekker in. En toen opeens hoorde ik dat de eerste Nederlandstalige Netflix serie eraan zat te komen. De serie uit Finland hebben we direct in de stront laten zakken en razend nieuwsgierig begonnen we aan Undercover. En die stelde zeker niet teleur! Deze Nederlands-Vlaamse serie gaat over de Brabantse drugsbaron Ferry Bouman. Hij bezit een kast van een huis, maar daar is hij slechts zelden te vinden want hij brengt zijn tijd liever door op de camping. Vanaf zijn riante bungalow stuurt hij zijn duistere business aan. Het is justitie een doorn in het oog en daarom worden er twee undercover agenten ingezet om Ferry te ontmaskeren. De serie is bij vlagen heel spannend, maar ondertussen vaak ook erg grappig. Een heerlijke mix en we hebben de afleveringen er dan ook heel snel doorheen gejast. Gelukkig komt er een tweede seizoen!

Tja, mijn favoriet uit dit lijstje? Daar hoef ik niet lang over na te denken, dat is echt Undercover. Echt leuk om een Nederlands-Vlaamse productie op Netflix te zien. Mag van mij vaker. Welke film wat mij betreft het beste is vind ik lastig te zeggen. De Helleveeg, Green Book en De Dirigent staan in ieder geval in de top drie. Het Verlangen vind ik het minst geslaagd, dat had je vast wel zie aankomen.

Op het moment ben ik de Frans-Vlaamse serie Zone Blanche aan het kijken. Ik heb pas één aflevering gezien, maar ben nu al enthousiast. 🙂

Wat ben jij aan het kijken op het moment? En heb jij nog aanraders voor mij?

 

 

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

3 Comments

 • Reply
  Sanne
  6 juli 2019 at 13:52

  Ik heb dus nog geen een van de films of series uit dit lijstje gezien! Undercover wil ik wel aan beginnen, maar toch blijf ik dat maar uitstellen om de een of andere reden. Toch eens doen dus.

  • Reply
   Truusje
   6 juli 2019 at 15:06

   Ja, moet je echt doen. Is een geweldige serie. 🙂

 • Reply
  Darina
  7 juli 2019 at 18:53

  De dirigent lijkt me ook heel mooi! Momenteel kijk ik een Zweedse serie Morder i Sandhamn.

 • Laat een berichtje achter