Het mag dan zomer zijn, maar ik krijg toch echt meer een herfstgevoel. Prima weer om lekker voor de televisie te zitten in ieder geval. Benieuwd wat ik de laatste tijd gekeken heb? Ik deel vandaag meerdere films die ik onlangs zag, plus een documentaire en een serie.
Documentaire
In de keuken van een all you can eat
Een restaurant waar je binnenwandelt, een vast bedrag betaalt en daarna onbeperkt kunt schransen. In Nederland kennen we dit fenomeen natuurlijk wel, maar het blijkt vooral in Groot-Brittannië ontzettend populair te zijn. Maar hoe kan zoiets uit? En welke trucs hanteren restauranteigenaren om bezoekers hun magen zo snel mogelijk vol te krijgen? Door het kijken van deze documentaire kom je erachter. Je ziet koks emmers saus bereiden, kilo’s kip frituren en ladingen rijstgerechten maken. Fascinerend. Er worden verschillende ‘ervaren’ restaurantgasten gevolgd die hun ‘tactiek’ uit de doeken doen. Ze vreten rustig acht goedgevulde borden op. Maar de restauranteigenaren zijn ook niet gek… Je moet echt heel wat opeten willen ze verlies op je draaien. Het is een wonderlijk ‘spel’. Vooral als je je bedenkt dat er ook weleens avonden zijn waarop het rustig is in zo’n restaurant. Tja, daar zit je dan als restauranteigenaar met al dat eten, wat natuurlijk wel allemaal van tevoren bereid is… Zo zonde! Helemaal bizar is man die op de een of andere manier wereldkampioen eten is. Ook hij komt in deze documentaire voorbij en zorgt voor opzienbarende beelden. Ik werd vooral misselijk van die man. Loretta Schrijver is de vertelster en loodst je door deze wonderlijke wereld. De documentaire is speels in elkaar gezet, kijkt lekker weg en zet je tevens aan het denken. Een aanrader!
Serie
De twaalf van Oldenheim
In dit Nederlandse thrillerdrama draait het allemaal om de mysterieuze verdwijningen van burgers uit het ietwat slaperige dorp Oldenheim. Het begint met de vermissing van de zestienjarige Nine. Maar daar blijft het niet bij. Iedereen in het dorp kent elkaar en dus lijken er verbanden te zijn. Of toch niet? Het zorgt er in ieder geval voor dat het wantrouwen tussen de dorpsbewoners met de dag groeit. Het leuke aan deze serie is dat je echt geen idee hebt wie of wat er achter de verdwijningen zit. Jelm en ik hebben meerdere theorieën bedacht, maar in de laatste aflevering werd duidelijk dat we niet eens een klein beetje in de juiste richting zaten te denken. De laatste afleveringen hebben wij tijdens onze campervakantie gekeken, en dat terwijl we nooit tv kijken als we op reis zijn. We moesten en zouden weten hoe het zat! Er spelen veel bekende namen in deze serie zoals Noortje Herlaar (hoofdrol), Fedja van Huêt, Gaite Jansen en Nasrdin Dchar. Wat me opviel is dat deze serie veel prachtige (sfeer)beelden bevat van een winters Nederlands landschap. Heel mooi gedaan! Deze serie is momenteel alleen nog op Videoland te zien, maar in 2018 worden de afleveringen uitgezonden op RTL. Zeker het kijken waard. 🙂
Films
American Hustle
Amerikaanse film uit 2013
Dit misdaad-drama vertelt in grote lijnen het verhaal van de zogenaamde Abscam-operatie van de FBI in de jaren zeventig. De personages Irving Rosenfeld en Sydney Prosser verdienen al jaren hun geld met oplichtingspraktijken. Op een dag worden ze gepakt door een ambitieuze FBI-agent. Hij stelt het koppel voor een keuze. Of ze gaan zelf de bak in, of ze helpen hem vier grote oplichters achter de tralies te krijgen, in ruil voor hun eigen vrijheid. De FBI-agent ruikt roem en wil gaandeweg steeds verder gaan, waardoor de belangen en opvattingen van hem en Rosenfeld en Prosser steeds verder uit elkaar komen te liggen. Het verhaal is goed, de film kijkt lekker weg en er wordt goed in geacteerd. De film won veel prijzen en dat is niet voor niets. Uitstekende film om te gaan kijken wanneer het weer eens rotweer is tijdens een Nederlandse ‘zomeravond’.
Bloedlink
Nederlandse film uit 2014
Twee ex-gedetineerden, Rico en Victor, komen op vrije voeten. Wat gaan ze doen met hun nieuwe leven buiten de tralies? Ze besluiten nog één keer het slechte pad te bewandelen, want ze willen een grote klapper maken waardoor ze daarna nooit meer hoeven te ‘werken’. Ze ontvoeren de dochter van een steenrijke zakenman. Ze rekenen op flink veel losgeld en bereiden alles tot in de details voor. Ze sluiten hun slachtoffer op in een flat met een geluidsdichte kamer en hebben alles onder controle. Denken ze. Want hoe langer de tijd duurt, hoe meer de machtsverhoudingen verschuiven. Deze film blijkt de Nederlandse remake te zijn van de Britse film The Disappearance of Alice Creed. Die film heb ik niet gezien, dus welke versie beter is kan ik niet zeggen. Wat ik van de Nederlandse versie vond? Vrij heftig. Het is een film met veel rauwe beelden, nare beelden. De makers laten maar weinig aan de verbeelding over. Wat ik bijzonder aan de film vind is dat er maar drie acteurs in spelen. Meer mensen zie je niet. Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af op dezelfde plaats; de flat. En toch is de film alles behalve saai. Ik vind dat knap. Als je heel erg van romantische comedy’s en feelgoedmovies houdt is deze film niet echt geschikt voor jou. Kun je een wat rauwere film op zijn tijd wel waarderen, dan is Bloedlink een goede tip.
Bride flight
Nederlandse film uit 2008
Het is 1953. Een KLM-vliegtuig doet mee aan een vliegwedstrijd met als eindbestemming; Nieuw-Zeeland. Aan boord zitten veel Nederlandse jonge vrouwen die op weg zijn naar hun verloofde. Ze hopen een mooi leven op te bouwen in het onbekende en verre Nieuw-Zeeland. Er bevindt zich ook een ambitieuze jongeman in het toestel. De film volgt hem en nog drie Nederlandse vrouwen. Hun levens verlopen allemaal anders dan verwacht en er gebeuren dingen waardoor ze voor altijd met elkaar verbonden blijven. Ik had deze film ooit al eens eerder gezien en herinnerde me dat ik hem best mooi vond maar dat er voor mijn gevoel ook niet zo heel veel in gebeurde. Hoewel dat feitelijk niet helemaal waar is, want er gebeuren wel degelijk dingen in deze film. Maar voor mijn gevoel kabbelde het verhaal maar een beetje voort. Laatst schoot de film weer in mijn gedachten en ik besloot ‘m opnieuw te kijken. Ik was benieuwd hoe ik er nu over zou denken. Hetzelfde, bleek na afloop. Ik vind het een typische roman-verfilming. Het grappige is dat er juist naar aanleiding van het filmscript een roman is geschreven en niet andersom. Toch vind ik de film het uitkijken wel waard. De beelden zijn erg mooi en de jaren vijftig zijn goed neergezet. Er is een jonge versie van de vier hoofdrolspelers te zien (Waldemar Torenstra, Elise Schaap, Anna Drijver en Karina Smulders), maar er komen ook scenes voorbij waarin het viertal oud is. Je herkent ze allemaal meteen, dat is echt heel goed gecast! Ik ben niet zo heel erg van de romantische films, maar in deze film zit behalve romantiek ook genoeg drama. En Waldemar ziet er zo goed uit in deze film, ook een goede reden om Bride Flight eens een keertje te bekijken dacht ik zo.
De aflossing
Nederlandse telefilm uit 2017
Twee boers zien elkaar na lange tijd weer terug op de begrafenis van hun vader. Arne (Gijs Naber) is fel tegen het kapitalistische systeem, terwijl zijn broer Thomas (Waldemar Torenstra) juist heeft carrière gemaakt in de bankwereld. De broers staan daardoor lijnrecht tegenover elkaar. Arne gaat erg ver in het najagen van zijn idealen en sleurt zijn broer daarin halsoverkop mee. Grappig detail; de film is deels opgenomen op een festival in Leeuwarden, ontdekte ik later. Ik had daar wel iets over gehoord, maar ik had niet door dat het om deze film ging. De film deed me erg denken aan de Duitse film Die Fetten Jahre Sind Vorbei en ik moet zeggen dat die film me destijds meer wist te boeien. De Aflossing kwam op mij niet geloofwaardig over en het verhaal wist me niet te raken. Het is sneu om te zeggen voor alle mensen die met hart en ziel aan deze film hebben gewerkt, maar Jelm is tijdens het kijken in slaap gevallen. Ik heb ‘m nog wel afgekeken, maar zou ‘m niet snel nog eens kijken.
Michiel de Ruyter
Nederlandse film uit 2015
Michiel de Ruyter is een historische avondturenfilm. Nou ja, hij klopt historisch gezien niet exact, maar hij bevat zeker genoeg avontuur. De film vertelt uiteraard het verhaal van de beroemde admiraal Michiel de Ruyter en zijn spannende leven op zee. De film geeft een duidelijk beeld hoe verdeeld Nederland in die tijd (de zeventiende eeuw) was. Echt een roerige tijd. Veel bekende acteurs hebben een rol weten te bemachtigen in deze bijzondere productie. Zo zijn onder andere Lieke van Lexmond, Barry Atsma, Roeland Fernhout, Derek de Lint en Pip Pellens te zien. Frank Lammers schittert als Michiel de Ruyter. Ik las wisselende recensies over deze film. De ene vond er te veel muziek in zitten, de ander klaagde over te veel dezelfde beelden tijdens de zeeslagen. Ikzelf heb eigenlijk helemaal niks te klagen, ik heb ervan genoten. Ik moest het eerste kwartier wel even wennen. Bekende Nederlandse acteurs in van die historische kleding doet toch eerst een beetje gek aan. Maar niet lang daarna was ik dat vergeten en zat ik helemaal in het verhaal. De film is erg mooi gemaakt! Hij is geproduceerd met een budget van 8 miljoen euro en dat leek mij nogal veel, maar wist ik veel. Het schijnt juist erg weinig te zijn voor een film met zoveel kostuums, figuranten en bovenal veel indrukwekkende visual effects. Extra knap dus. De film bevat wel een paar heftige beelden die me ‘s avonds in bed nog steeds helder op het netvlies stonden. Jelm kan zoiets doodkalm aankijken (want het is toch nep, zegt ‘ie altijd), maar ikzelf zit dan helemaal onthutst op de bank. Ik kan de pijn dan bijna voelen. Zoals tijdens de scene waarbij er een piemel van een zwaar gewonde, maar nog levende man werd afgesneden. En ik heb niet eens een piemel, kun je nagaan, haha. Kortom, een meeslepende film, wat mij betreft zeker het kijken waard.
Zitten veel Nederlandse films tussen hè? Dat is geen toeval want ik houd van Nederlandse films. 🙂 Ik heb alweer een aantal films, series en documentaires op mijn lijstje staan die ik binnenkort wil gaan kijken. Wat ik daarvan vind kun je over een tijdje op de blog lezen.
Heb jij nog leuke filmtips voor mij? Of weet je nog leuke series en documentaires die het kijken waard zijn? Laat het me dan zeker even weten, dat vind ik leuk. 🙂
No Comments