Film

Filmtips | Vijf aanraders | Deel III

series

In navolging van mijn vorige blogposts vol filmtips (hier en hier) deel ik vandaag opnieuw vijf films die ik het kijken waard vind. Ik heb weer gekozen voor vijf totaal uiteenlopende films, dus als het goed is zit er voor iedereen wel eentje bij.

The Butler
The Butler

 • Amerikaans
 • 2013
 • Op waarheid gebaseerd drama
 • Forest Whitaker en Oprah Winfrey

De film vertelt het verhaal van Eugene Allen, in de film Cecil Gaines genoemd, die leefde van 1919 tot 2010. Hij was werkzaam als butler in het Witte huis en maakte acht presidenten mee. Gaines is geboren op het platteland, tussen de katoenplanten. Als hij oud genoeg is trekt hij de wijde wereld in, in de hoop op een beter bestaan dan dat van zijn ouders. Na vele omzwervingen belandt hij uiteindelijk in het Witte Huis waar hij het weet te schoppen tot butler. Hij is ontzettend trots op zijn baan die in schril contrast staat met zijn afkomst. Hij trouwt (met Oprah Winfrey!) en krijgt twee zonen. In zijn periode als bediende verandert de maatschappij om hem heen door onder andere de Vietnamoorlog en de ‘civil rights movement’. Dit alles heeft niet alleen een groot effect op Amerika, maar ook op het gezin van de hardwerkende butler. De spanning loopt hoog op wanneer het wereldbeeld van zijn zoon steeds meer afwijkt van dat van hem.

De film is aangrijpend en laat zien hoe de historische gebeurtenissen een grote invloed hebben op het leven van een eenvoudig gezin. Dat het verhaal op waarheid gebaseerd is maakt de film extra intens en ontroerend. Zowel Forest Whitaker en Oprah Winfrey zetten hun hoofdrollen met glans neer. De film won maar liefst dertien prijzen.

Riphagen
Riphagen

 • Nederlands
 • 2016
 • Tweede Wereldoorlog
 • Jeroen van Koningsbrugge

Een tijdje geleden kreeg ik van iemand de tip om de film Riphagen eens te gaan kijken. Deze film draaide niet alleen in de bioscopen, maar werd onlangs ook uitgezonden op televisie, verdeeld over drie afleveringen. Jelm en ik konden steeds niet wachten tot de volgende aflevering, want dit verhaal boeit. Het verhaal is op waarheid gebaseerd en gaat over Andries Riphagen, die ook wel gold als de Amsterdamse Al Capone van zijn tijd. Riphagen lijkt een charismatische man, maar houdt zich in het dagelijks leven louter en alleen bezig met zaken die niet deugen. In de Tweede Wereldoorlog maakt hij het al helemaal bont; hij deinst er niet voor terug om wanhopige Joden te bestelen én te verraden. Hij werkt zonder enige gewetenswroeging voor de Duitsers en houdt slechts één belang scherp voor ogen; zijn eigen. Tijdens het kijken naar dit verhaal blijft vooral één vraag opdoemen: hoe kan iemand zó slecht zijn? Hoe is dat mogelijk? En het is nog waargebeurd ook, dat maakt het extra aangrijpend. Jeroen van Koningsbrugge speelt het steengoed. In de film oogt hij ietwat dikkig en met een hoed op zijn bolle kop vergeet je de jolige teamcaptain van Ik Houd van Holland en zuigt hij je mee in het verhaal. In het begin moest ik even inkomen en dacht ik vooral, zulk soort verhalen ken ik wel. Bovendien kan ik niet zo goed kijken naar verraad, omdat ik er boos van word. Maar naarmate de film vordert blijf je van de ene verbazing in de andere vallen en wil je toch verder kijken. Riphagen denkt namelijk dat hij onaantastbaar is, maar is dat ook zo?

Creed
Creed

 • 2015
 • Laatste Rocky-film
 • Boksfilm
 • Sylvester Stallone

Ik lijk er misschien niet het type voor, maar toch heb ik alle films over boksheld Rocky Balboa (gespeeld door Sylvester Stallone) gezien. Dit kwam door mijn broertje, maar als je er maar lang genoeg naar kijkt ga je het vanzelf leuk vinden. Ik wel tenminste. Je wilt gewoon dat Rocky wint en dat doet hij praktisch altijd, dus het kijkt lekker weg. In 2015 kroop Stallone voor de laatste keer in de huid van ‘The Italian Stallion’. De films bevatten altijd al een minuscule hoeveelheid aan geloofwaardigheid, dus ik dacht nog bij mezelf, als hij nu wéér die boksring in gaat en wéér wint, dan vind ik er niks meer aan. Gelukkig kozen de schrijvers niet voor zo’n slap scenario en werd er iets veel beters bedacht. Rocky komt in de laatste film in contact met de buitenechtelijke zoon van zijn vroegere boksrivaal én beste vriend; Apollo Creed. Deze jongen, Adonis Creed, heeft zijn inmiddels overleden vader nooit gekend maar heeft wel overduidelijk zijn talent geërfd en wil daar graag wat mee doen. Hij vraagt de inmiddels oude Rocky om zijn trainer te worden. Voor Rocky is de bokswereld vooral een mooi afgesloten verhaal, maar hij laat zich overhalen. Terwijl Adonis zich voorbereidt op zijn strijd vecht Rocky tegen een hele andere tegenstander dan die hij gewend is uit zijn verleden. Je hoeft niet alle films van Rocky gekeken te hebben om dit verhaal te snappen. Subtiel zitten er kleine details in die je herkent uit de oude films, maar zonder dat het er te dik bovenop ligt. Ik vond het leuk gedaan en heb er geen spijt van dat ik voor deze film een bioscoopkaartje heb gekocht.

Lucia de B.
Lucia de B

 • Nederlands
 • Drama
 • 2014
 • Op waarheid gebaseerd

Lucia de B. vertelt het verhaal over verpleegster Lucia de Berk. Meerdere keren in haar carrière is ze werkzaam op een afdeling met een ‘onverklaarbaar’ sterfgeval en dat valt op. Een overleden baby’tje vormt de druppel. Er wordt een onderzoek naar de excentrieke verpleegster gestart. De film gaat over het proces rond deze opmerkelijke zaak. De Berk weigert om te praten met rechercheurs en sporen worden er nooit gevonden. Een bloedtest acht haar schuldig en uiteindelijk wordt ze zelfs veroordeeld tot levenslang met tbs. In de pers krijgt de verpleegster de bijnaam ‘Engel des Doods’. De jonge parketsecretaris Judith heeft haar twijfels over deze zaak en werkt hard om Lucia haar onschuld te bewijzen. Het wordt haar niet makkelijk gemaakt door haar leidinggevende, maar toch zet ze door. Ook deze film is op waarheid gebaseerd en zoals je merkt houd ik daarvan. Het verhaal is heel aangrijpend en het besef dat het ook nog eens echt gebeurd is versterkt dat gevoel alleen maar. Ariane Schluter neemt de hoofdrol voor haar rekening en doet dat heel overtuigend.

Flight
Flight

 • Amerikaans
 • Drama
 • 2012
 • vliegtuigcrash

Whip Whitaker is een geroutineerd piloot, maar hij houdt ook van drank en drugs. Een wilde avond met een stewardess resulteert in een flinke kater, maar dat weerhoudt hem er niet van om zijn pilotenpak aan te trekken. Eenmaal in de lucht komen er problemen. En technisch mankement zorgt ervoor dat het vliegtuig onmogelijk nog verder kan vliegen en richting de grond koerst. Iedereen in het vliegtuig is in paniek, maar door kordaat optreden van Whithaker voorkomt hij dat iedereen de dood vindt. Hij krijgt het vliegtuig veilig aan de grond en wordt als een held onthaald. Maar is hij dat eigenlijk wel? De scenes van het neerstortende vliegtuig zijn heel huiveringwekkend en komen echt binnen. Doodeng! Ook daarna blijft het verhaal interessant, mede door het goede spel van Denzel Washington, die de hoofdrol vertolkt.

Tot zover mijn filmtips voor vandaag, ik kruip zo op de bank. Dit keer niet om een film te kijken, maar de serie de Maatschap, over de Moszkowicz familie. Ook een aanrader trouwens, ik vind het echt een intrigerende serie! Welke films vind jij het kijken waard?


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter