Film

Films en series van de laatste tijd #16

series

Ik heb de laatste tijd veel recepten geplaatst, hoogste tijd voor wat andere content. Vandaag heb ik daarom weer eens een ‘kijk-lijstje’ voor je. Ik heb de laatste tijd vooral veel series verslonden. Benieuwd welke en wat ik ervan vond? Lees dan zeker even verder.

Series

Hollands Hoop – seizoen 3
Nederlandse misdaadserie uit 2020

De serie rond het bijzondere gezin van Fokke Augustinus (Marcel Hensema) volg ik al vanaf het begin. Fokke heeft een oude boerderij in Groningen van zijn vader geërfd en vanaf die dag is zijn leven nooit meer hetzelfde. De boerderij blijkt niet zomaar een boerderij, maar herbergt een heuse wietplantage. In seizoen drie heeft Fokke het nog steeds erg druk met zijn ‘zaken’, maar hij staat er inmiddels niet meer alleen voor. Het hele gezin staat hem met raad en daad bij. Eigenlijk is deze serie volslagen idioot, maar juist dat absurde maak het zo leuk om naar te kijken. Ook dit derde en laatste seizoen bevat weer een hoop bizarre scenes en wonderlijke gebeurtenissen. Met een glansrol voor Hadewych Minis, alleen daarom al het kijken waard.

Mocro Maffia – seizoen 2
Nederlandse misdaadserie uit 2020

Ook de serie Mocro Maffia volg ik al vanaf het begin, dus toen het tweede seizoen op Videoland verscheen zat ik er meteen klaar voor. In seizoen één stonden twee Amsterdamse drugsbendes lijnrecht tegenover elkaar en in seizoen twee is die strijd nog niet beslecht. In deze serie is iemand van kant maken net zo normaal als even je neus snuiten. En tussen al die grimmige dialogen door laten de personages ook af en toe hun menselijke kant zien. Van het geld van een overval wordt een stofzuiger gekocht voor moeder, ingepakt met lint en al. Maar nog voor het cadeau is uitgepakt vliegen de kogels alweer in het rond. Precies dat contrast maakt deze serie interessant. Je ziet de personages voortdurend worstelen met hun eergevoel, familiebanden en trots. Helaas telt het tweede seizoen maar zeven afleveringen, wat mij betreft hadden ze er meer mogen maken. Dit verhaal is nog lang niet af. Gelukkig komt er volgens mij een derde seizoen. Nog wel even een kleine tip: vergeet niet om ondertiteling aan te zetten, want anders ontgaat je de helft vanwege alle straattaal.

The Missing – seizoen 1, 2 &  3
Britse misdaadserie, gestart in 2014

In de serie The Missing staat rechercheur Julien Baptiste centraal. Hij staat erom bekend elke zaak op te lossen, zelfs na zijn pensioen. In seizoen één houdt hij zich bezig met de vermissing van een klein jongetje. In het tweede seizoen is Baptiste officieel met pensioen, maar een vermissingszaak uit het verleden kan hij maar niet loslaten. Het derde seizoen speelt zich af in Amsterdam. Wat mij betreft steekt het tweede seizoen er met kop en schouders bovenuit. Een meisje dat al jarenlang vermist is duikt opeens weer op. Ze beweert ontvoerd te zijn door een man die meerdere meisjes in zijn greep heeft. Waaronder de Franse Sophie. Baptiste hield zich destijds met haar verdwijning bezig en wordt nu door de politie gevraagd om zijn medewerking te verlenen. Dat doet hij en hoe. De vele plotwendingen maken het tweede seizoen echt meeslepend. Telkens als je denkt te weten hoe het zit blijkt de vork toch weer anders in te steel te zitten. Heerlijk om naar te kijken, een aanrader.

Oogappels – seizoen 2
Nederlandse dramaserie uit 2020

Oogappels is een Nederlandse serie waarin pubers en hun ouders centraal staan. Het reilen en zeilen van verschillende gezinnen komt voorbij, inclusief de mening van de grootouders. Seizoen één vond ik al een feestje om naar te kijken, maar het tweede seizoen vind ik zo mogelijk nog leuker. Hoe dat komt? De verhaallijnen zijn goed, maar het zijn vooral de goed uitgewerkte personages die deze serie naar een hoger niveau tillen. Vooral de onuitstaanbare moeder Merel is heerlijk om gade te slaan. Ik hoop vurig dat er een derde seizoen komt. Ik vermoed van wel, want volgens mij werd deze serie prima bekeken. En terecht.

The Valhalla Murders (Brot) – seizoen 1 
IJslandse misdaadserie uit 2020

In de IJslandse serie The Valhalla Murders is een serie moordenaar actief. Rechercheur Kata heeft de leiding over de zaak en wil deze heel graag tot een goed einde brengen. Toch lukt het haar als alleenstaande moeder niet om haar aandacht volledig op de zaak te richten. Ze wordt bijgestaan door een rechercheur uit Oslo. Ook hij sleept zijn pijnlijke privé-leven met zich mee. Wat Jelm en ik van deze serie vonden? We beginnen een beetje verwend te raken wat betreft misdaadseries geloof ik. Ik heb series gezien die me meer wisten mee te slepen.

Films

De Dassler broers: Adidas versus Puma
Duitse tweedelige televisiefilm uit 2016
Adidas en Puma zijn wereldberoemde namen en de kans is groot dat er een paar schoenen van een van deze merken bij jou in de gang staat. Maar het verhaal erachter? Dat kent lang niet iedereen, terwijl het zeker het verfilmen waard is. Daar dachten Duitse filmmakers ook zo over en dus is het bijzondere levensverhaal van de broers Dassler in 2016 op beeld vastgelegd. Deze Duitse broers nemen aan het begin van de vorige eeuw de bescheiden schoenmakerij van hun vader over en hebben grootste plannen. Ze bouwen het kleine bedrijfje uit tot een wereldmerk: Adidas. Helaas staat hun rivaliteit hun succes in de weg. Er komt ruzie en een van de broers verlaat het bedrijf en begint een nieuwe schoenenfabriek in dezelfde stad: Puma. Wat ik zo mooi vind aan deze productie? Ten eerste het bijzondere verhaal, maar ook de sprongen in de tijd. Je ziet een groot deel van de vorige eeuw voorbijkomen. De karige oorlogsjaren, de chique feestjes in de tijd erna en tot slot de jaren zeventig, waarin beide broers inmiddels oude mannen geworden zijn. Alle fases uit het leven van de broers worden door dezelfde acteurs gespeeld en hun wisselingen in gedaante zijn misschien niet altijd even mooi gelukt, maar eigenlijk kan dat me geen bal schelen. Het verhaal is absoluut meeslepend en indrukwekkend genoeg om het een en ander door de vingers te zien. Mocht je ook van het genre ‘op waarheid gebaseerd’ houden, zet deze prachtige telefilm dan zeker op je lijstje.

De overloper
Duitse tweedelige televisiefilm uit 2020

Een andere telefilm die ik werkelijk een pareltje vind is De overloper, eveneens van Duitse makelij. In deze telefilm wordt het verhaal verteld van een jonge Duitse soldaat, Walter Proska. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog vertrekt hij nog een keer richting het front om het laatste restje van zijn dienst uit te zitten. Hij doet dat plichtsgetrouw, hij denkt dat hij daar goed aan doet. Maar gedurende de tijd gaat hij daar steeds meer aan twijfelen. Al helemaal wanneer hij verliefd wordt op een Poolse verzetsstrijdster. Het resulteert in een film die van minuut tot minuut boeiend is. Indrukwekkend, aangrijpend en ondanks alle ellende toch ook romantisch. Erg mooi gemaakt, zeker een aanrader om eens te gaan kijken. 

Tot zover mijn lijstje van deze keer. Over mijn favorieten hoef ik niet lang na te denken. De Duitse producties staan op nummer een. Oogappels is een goede tweede. De rest kun je ook rustig op je kijk-lijstje zetten, alleen The Valhalla Murders vind ik wat minder sterk.

Momenteel zitten Jelm en ik middenin een Britse serie, waarover in mijn volgende ‘kijk-lijstje’ meer. Heb jij nog leuke series en films gezien de laatste tijd?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

 • Reply
  Audrey
  13 juni 2020 at 09:09

  Die over de Dassler-broers lijkt me inderdaad interessant! Verder ben ik net begonnen aan Game of Thrones, als laatste persoon op de wereld waarschijnlijk, haha!

  • Reply
   Truusje
   13 juni 2020 at 09:25

   Game of Thrones heb ik ook niet gezien, trekt me niet zo. Die serie over de broers Dassler daarentegen… Naar zulke series kan ik uren kijken. Zo mooi gemaakt.

 • Reply
  Rachel
  14 juni 2020 at 12:18

  The missing vond ik ook erg goed, deze hadden mijn man en ik ook zo uitgekeken!

  • Reply
   Truusje
   15 juni 2020 at 13:54

   Ja, wij waren er ook snel doorheen. Vooral bij het tweede seizoen. 🙂

  Laat een berichtje achter