Film

Films en series van de laatste tijd #12

series

Ik kijk nog maar weinig gewone televisie, want er wordt nog maar zelden iets uitgezonden wat ik de moeite waard vind. In de zomer vind ik het al helemaal niet veel soeps. Gelukkig bestaat er zoiets als Netflix, Videoland en NPO-Plus. Wij hebben overal een abonnement op en zitten dus nooit meer verveeld op de bank te zappen. De afgelopen tijd heb ik weer van alles gekeken. Een aantal films, twee spannende series, een telefilm en een documentaire. Van alles wat dus. De genres lopen behoorlijk uiteen, maar ik moet zeggen dat ik bijna alles wel echt een aanrader vind. Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor fijne series en mooie films? Lees dan verder.

Series

Modus – seizoen 1 & 2
Zweedse misdaadserie uit 2015 en 2017
In de Zweedse misdaadserie Modus staat psychologe Inger Johanna Vik centraal. Ze werkte jarenlang voor de FBI en is net terug in Zweden. Ze heeft zich voorgenomen om minder te gaan werken en zich meer op haar dochters te focussen. Maar dan vindt er een gruwelijke moord plaats en kan de recherche in Stockholm de hulp van Inger Johanna heel goed gebruiken. Zij kan als geen ander in het hoofd kruipen van criminelen en hun beweegredenen doorgronden. De zaak wordt extra ingewikkeld als blijkt dat het autistische dochtertje van Inger de moordenaar gezien heeft. Een spannende klopjacht volgt. In seizoen twee staat de ontvoering van de Amerikaanse president centraal. Iets minder geloofwaardig misschien, maar zeker spannend. De beelden zijn ook heel mooi. Een fijne serie om te kijken.

Zone Blanche – seizoen 1 & 2
Frans-Belgische misdaadserie uit 2017 en 2019

In het kleine stadje Villefranche gaat alles anders dan normaal. Je hebt er nauwelijks bereik, de gemeenschap is zeer gesloten én het moordcijfer ligt er zes keer hoger dan in de rest van Frankrijk. Het stadje ligt middenin een enorm woud, waar al jarenlang de gruwelijkste dingen gebeuren. De hoofdrechercheur van het stadje, Laurène Weiss, heeft er dan ook haar handen vol aan. Samen met haar kleine team probeert ze te doen wat ze kan. Behalve met alle moordzaken worstelt ze met een trauma uit het verleden. Verder wordt het stadje in haar greep gehouden door een steenrijke familie, die zo’n beetje garant staat voor alle werkgelegenheid in de omgeving. De dochter van de burgemeester is ontvoerd. En een groep jongeren probeert de natuur te redden. Er gebeurt dus van alles, maar reken in ieder geval in elke aflevering op een moordzaak. In het tweede seizoen komt het mysterieuze karakter van het woud steeds sterker naar voren. Bovennatuurlijke elementen worden moeiteloos vervlochten met meer realistische beelden. Ik houd nooit zo van series met veel al te fictieve scènes, maar bij deze serie vind ik het knap gedaan en stoort het me niet. En ondanks alle spannende elementen is er ook nog ruimte voor een subtiel vleugje humor. Een heerlijke serie. En wat een mooie beelden. Ik ben dol op series die zich afspelen in prachtige bossen. Ik heb hier dan ook ontzettend van genoten. Ik zit heel erg te hopen op een seizoen drie, want dit verhaal is nog lang uitverteld. 

Films

Alles is Familie
Nederlandse komedie uit 2012

Alles is Familie gaat over familie de Rover. Op het eerste gezicht een hele normale familie, maar ondertussen is er van alles aan de hand. Zoon Rutmer is wat leeftijd betreft volwassen, maar is in zijn doen en laten net een kind. Familie is voor hem het allerbelangrijkste. Hij wil ontzettend graag dat het gezellig is, dat zijn ouders bij elkaar blijven en dat hij zelf vader mag worden. Maar ondertussen lukt dat allemaal voor geen meter. De film is één grote worsteling vol humor. Ik heb deze film toen hij net uit was ook al eens gekeken, maar heb ‘m met plezier opnieuw gezien. Hij bleek een stuk grappiger dan ik me herinnerde. Vooral de rol van Jacob Derwig vind ik erg leuk. Het scenario komt van Kim van Koten, ja de vrouw van. Heeft ze goed gedaan.

Lieve Céline
Nederlandse telefilm uit 2013

In Lieve Céline zie je de wereld vanuit de ogen van de zwakbegaafde Brooke. Ze woont met haar moeder en zus in Amsterdam-Noord. Op school wordt ze gepest en als haar moeder op een dag plotseling overlijdt wordt haar leven nog uitzichtlozer dan het al was. Waar Brooke eerst obsessief fan was van The Bold And The Beautiful ontdekt ze iets nieuws waar ze in de ban van raakt: de Canadese zangeres Céline Dion. Brooke wil al snel nog maar één ding en dat is een concert bijwonen van haar grote idool in Las Vegas. En daar heeft ze werkelijk alles voor over. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Hanna Bervoets. Ik vind het een aangrijpend verhaal. De film is mooi in zijn eenvoud. Wil je eens een keer iets anders zien, dan vind ik dit een aanrader.

The Shawshank Redemption
Amerikaanse dramafilm uit 1994

Wanneer Andy Dufresne beschuldigd wordt van de moord op zijn vrouw, verandert het leven van de succesvolle bankier volledig. Hoewel hij blijft volhouden dat hij onschuldig is wordt hij veroordeeld tot levenslang. Hij belandt in de strenge gevangenis Shawshank. Hij krijgt te maken met corrupte bewakers, een slinkse gevangenisdirecteur en gewelddadige medegevangenen. Maar er ontstaan ook bijzondere vriendschappen. De film is heel indringend, maar ook erg compleet. Soms eindigt een film met een vaag open einde, maar dat is hier zeker niet het geval. Wat mij betreft van begin tot eind boeiend. De film mag dan een oudje zijn, maar doet zeker niet onder voor hedendaagse films. Deze film zit zo goed in elkaar. Een tijdloze klassieker.

Doris
Nederlandse komedie uit 2018

Na de serie uit 2013 kwam Doris in 2018 terug en wel op het witte doek. Doris is inmiddels bijna 45 en haar leven loopt nog steeds niet op rolletjes. Haar ex-man gaat emigreren en laat haar voor de zorg van hun twee tieners opdraaien. Verder is Doris werkloos en daardoor kampt ze met geldproblemen. Ze weet echt even niet meer hoe ze verder moet, maar dan wordt ze verliefd. En ook dat brengt weer allerlei ingewikkeldheden met zich mee. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de serie leuker vind. De film is mij net iets te hysterisch en dramatisch. Wat ik ook jammer vind is dat Jacob Derwig niet in deze film te bekennen is. In de serie speelt hij Doris’ beste vriend, maar in de film is die rol overgenomen door Guy Clemens. Ook een prima acteur trouwens en hij zet de rol heel goed neer, maar ja, ik ben Jacob gewend en ik vind hem zo’n leuke acteur. Beetje een domper dat hij er niet in zit dus. Een prima film om eens een keertje te kijken, maar ik vind het geen meesterwerk.

Documentaires

Blond, blue eyes
Nederlandse documentaire uit 2006 over Rutger Hauer

Als kind zag ik Rutger Hauer schitteren als de stoere ridder Floris en als tiener zag ik ‘m naakt door het beeld hobbelen in Turks Fruit (CKV-dingetje). Veel meer van hem heb ik niet gezien, op films als de Heineken Ontvoering, Bride Flight en Michiel de Ruyter na. Toch gaf hij mij altijd een vertrouwd gevoel. Ik vind het dan ook een heel raar besef dat hij er nu opeens niet meer is. Zo plotseling. Een mysterieuze figuur. Zo’n bekende naam en toch wist ik maar zo weinig van hem. Hij vond het niet nodig om veel details uit zijn privéleven te delen en gelijk had hij. Toch maakte hij in 2006 een uitzondering en werkte hij mee aan een documentaire over zijn leven. Interessant om te zien. Een intrigerende man die een boeiend bestaan leidde, waar hij zelf ondertussen heel nuchter onder bleef. Fijn om maar te kijken, een mooie documentaire.

Tot zover mijn lijstje van deze keer. Mijn absolute favorieten? Wat betreft series springt Zone Blanche er voor mij met kop en schouders bovenuit. Heb intens genoten van de prachtige beelden, de spannende verhaallijn en ondertussen toch steeds die subtiele humor. Heerlijk. Wat een prachtserie. Qua films wint de The Shawshank Redemption het. Maar Lieve Céline vind ik ook bijzonder en het kijken waard. En ja, de documentaire over Rutger Hauer vind ik eveneens een aanrader.

Op dit moment zijn Jelm en ik even serie-loos. Heb jij nog toffe aanraders voor ons? Ik wil eigenlijk maar één ding zien: seizoen drie van Zone Blanche. Maar ja, die bestaat (nog?) niet, dus dat schiet niet op. Mocht je nog goede tips hebben, laat ze vooral achter in de comments. Filmtips zijn uiteraard ook welkom. 🙂

Welke film of serie heb jij voor het laatst gezien?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

 • Reply
  Darina
  14 augustus 2019 at 13:01

  Fijne tips! Modus en Zone Blanche wil ik zeker gaan kijken. Ik heb laatst The Sandhamn murders gezien en nu bezig met Beck.

  • Reply
   Truusje
   14 augustus 2019 at 14:07

   Die series ken ik nog niet, ga ik opzoeken. 🙂

 • Reply
  Simone
  14 augustus 2019 at 15:45

  Leuk dit! Weer wat nieuwe dingen voor op mijn lijstje. Doris heb ik laatst gekeken, vond ik inderdaad leuk en lekker wegkijken maar geen meesterwerk. Lieve Céline wil ik ook al een tijdje graag zien!

 • Reply
  Suzanne
  30 september 2019 at 09:50

  Alles is familie heb ik een tijdje terug ook nog gezien, blijft leuk!

 • Laat een berichtje achter