Film

Films en series van de laatste tijd #20

series

Tijd voor een nieuw kijk-lijstje! Waar ik meestal best wel enthousiast ben over wat zich op mijn televisiescherm heeft afgespeeld ben ik nu een beetje meer op mijn kritische stoel gekropen. Er zitten dit keer best een aantal ‘moah-gevalletjes’ in dit lijstje. Maar gelukkig zijn er ook een paar titels die ik wel absoluut het kijken waard vind. Een gemixte editie dus deze keer. Nieuwgierig? Scroll dan verder.

Series

Deadline 14/10 en Deadline 25/5
Vlaamse dramaserie uit 2012

De serie Deadline 14/10 speelt zich af in de stad Antwerpen, in verkiezingstijd. De campagnestrijd over het gemeentebestuur is volop aan de gang, maar dan is er plotseling iets anders wat het nieuws domineert: de vermissing van een vijftienjarig meisje. De fanatieke journaliste Marianne Smidt van de Gazet van Antwerpen bijt zich vast in de zaak. Geen serie waarvan ik zeg die moét je zien, wel prima vermaak. Marianne is heel impulsief en doet vaak dingen die de gemiddelde mens niet zou doen. Niet helemaal geloofwaardig af en toe, maar het maakt haar personage wel interessant. In het tweede seizoen, Deadline 25/5, gebeurt er een vreselijk ongeluk op de school van Marianne’s zoontje. Wederom wil Marianne de onderste steen boven halen. Het gaat een beetje traag en de rek is er wat uit. Het eerste seizoen is beter te pruimen. 

Des
Britse misdaadserie uit 2020

De driedelige serie Des is op waarheid gebaseerd en vertelt het verhaal van de Schotse seriemoordenaar Dennis Nilsen. Hij lijkt een doodsaaie ambtenaar, maar hij houdt er een zeer macabere liefhebberij op na. Hij nodigt jarenlang kwetsbare mannen uit bij hem thuis en zorgt ervoor dat ze nooit meer gevonden worden. Wanneer de afvoer van zijn flat in Londen verstopt raakt door menselijke resten komt de zaak aan het licht. De politie is hem snel op het spoor en hij werkt opvallend goed mee. Dat gegeven maakt deze serie dan ook niet spannend, wel fascinerend. Nilsen biecht moeiteloos elk detail op, behalve de namen van zijn slachtoffers. De politie staat daardoor voor een grote zoektocht. Dit keer eens niet naar de dader, maar naar de identiteit van de slachtoffers. Wat deze serie zo indringend maakt is het fantastische spel van David Tennant en het feit dat het verhaal niet uit de duim van een scenarioschrijver is gezogen, maar zich echt heeft afgespeeld in de vorige eeuw. Huiveringwekkend. 

Doodstil
Nederlandse misdaadserie uit 2020

Doodstil is een spin-off van de hitserie Penoza. Ik ben nooit zo van de spin-offs, maar omdat ik Penoza tot één van de beste Nederlandse series ooit vind behoren, besloot ik het toch een kans te geven. Doodstil doet het verhaal uit de doeken van Luther, de trouwe rechterhand van drugskonining Carmen van Walraven. Haar verhaal kennen we uit Penoza, de geschiedenis van Luther is dus te zien in Doodstil. Zijn jongere ik wordt gespeeld door Martijn Lakemeijer en hoewel die heel erg zijn best doet vind ik hem geen geloofwaardige Luther. De serie bevat te veel dreiging en geweld en te weinig goed verhaal. Kortom, ik heb er niet van genoten. 

De K van Karlijn
Nederlandse dramaserie uit 2021

In de K van Karlijn speelt Tjitske Reidinga een vrouw die borstkanker krijgt. Een heftig onderwerp, maar de makers van de serie hebben er alles aan gedaan om juist zoveel mogelijk luchtigheid in de afleveringen te brengen. Soms misschien zelfs wel een beetje te veel. Een hysterische beste vriendin, een ziekelijk bemoeierige en tuttige buurvrouw, een afgrijselijke moeder, een wanhopige werkgever en een kleinzerige echtgenoot worden ingezet om de zwaarte van het thema af te halen. Eerlijk toegegeven, het werkt wel. Het is geen serie waar je tissues bij nodig hebt. Maar dat komt ook doordat de serie een heel raar einde heeft. In de laatste aflevering gebeurt er van alles en ik zat daarom een week later vol verwachting klaar op de bank om te kijken hoe het verder zou gaan, maar de volgende aflevering die ik verwachtte bleek nooit gemaakt te zijn. Erg jammer, een gemiste kans. 

Deadwind – seizoen 1 & 2
Finse misdaadserie gestart in 2018

De Finse misdaadserie Deadwind is het zoveelste bewijs dat ze in Scandinavië wel raad weten met het misdaadgenre. In Deadwind staat de koppige rechercheur Sofia Karppi centraal. Ze wordt gekoppeld aan een nieuwe collega en zoals het wel vaker gaat in misdaadseries lijkt het aanvankelijk niet te klikken, maar vormen ze uiteindelijk een krachtig koppel. De serie bevat spanning, persoonlijk drama en een piepklein vleugje romantiek. Een prima mix en beide seizoenen kijken dan ook lekker weg. Ik weet niet of er een derde seizoen op de planning staat, maar mocht dat zo zijn, dan kijk ik zeker weer.  

Flikken Maastricht – seizoen 15
Nederlandse misdaadserie 

Flikken Maastricht, het vijftiende seizoen alweer. Ik vind het een prestatie op zich en ik kijk al jaren. Uitzonderlijk spannend is het allemaal meestal niet, maar ik vind het wel een heerlijk ‘snackje’ op de vrijdagavond. Nergens aan denken, niet ingewikkeld, gewoon lekker kijken. Het vijftiende seizoen is prima te versmaden en wordt vooral opgehaald door Tygo Gernandt die in de laatste twee afleveringen ten tonele verschijnt als een wraakzuchtige crimineel met een tot in de puntjes gepland wreed moordplan. Zelfs als Tygo even geen tekst heeft zit hij sterk in zijn rol. Hoe hij kijkt, hoe hij spottend lacht; ik vind het knap gedaan. Wat mij betreft mag er nog wel een zestiende seizoen komen, want ik ben mijn ‘vrijdagavond-snackje’ nog steeds niet zat. 

Red Light
Nederlands/Vlaamse dramaserie uit 2021

Red Light is een productie van de vriendinnen Carice van Houten en Halina Reijn en ik had hier vooraf hoge verwachtingen van. En het leuke is: het viel zeker niet tegen! Halina speelt een operazangeres wiens man plotseling vermist wordt. Hij bleek een prostituee te bezoeken. Carice van Houten speelt een prostituee en niet zomaar een, ze geeft samen met haar griezelige Vlaamse vriend leiding aan een heel netwerk van meisjes, veelal geronseld in het Oostblok. Omdat de vermiste man voor het laatst in Antwerpen is gezien pakt de Vlaamse politie de zaak op. De serie is spannend, aangrijpend en de cast staat als een huis. In tegenstelling tot de K van Karlijn wordt bij Red Light het verhaal wel tot het laatste snippertje uitverteld. Voor Jelm had de laatste aflevering niet gehoeven, ikzelf houd er juist wel van dat je naderhand precies weet hoe het elk personage vergaat. Mocht je Red Light nog niet gezien hebben, zeker doen!

Mocro Maffia – seizoen 3
Nederlandse misdaadserie uit 2020

Mocro Maffia is het paradepaardje van Videoland en dus kon een derde seizoen niet uitblijven. De strijd tussen twee Amsterdamse criminele bendes woedt nog steeds door. Ook hier is de cast weer erg goed en de afleveringen lekker spannend. De sfeer is intens grimmig, elke aflevering is doorspekt met geweld en vreselijk grove straattaal en die combinatie werkt nog steeds. Er is alweer een vierde seizoen beloofd en dat kon ook niet anders. Dit verhaal is zeker nog niet afgelopen. 

Edelfigurant
Online dramaserie uit 2020

Op YouTube kwam ik toevallig een aflevering van Edelfigurant van de VPRO tegen en uit nieuwsgierigheid begon ik te kijken. Het was al snel duidelijk; hier wilde ik meer van zien. In Edelfigurant speelt Loes Schnepper een vrouw van middelbare leeftijd die droomt van een leven op het witte doek. Bij gebrek aan talent komt ze niet verder dan figurant, maar op een dag krijgt ze de kans om een stapje hoger te gaan: ze wordt edelfigurant en krijgt zelfs een manager. Een knettergekke weliswaar en dat maakt deze miniafleveringen zo grappig. Deze hele serie is lekker gek en super geinig. Elke aflevering duurt maar zo’n tien minuten, dus het is een leuk verzetje voor even tussendoor. 

Films

Demain tout commence
Franse dramafilm uit 2016

Ik kijk niet zo vaak meer een film maar de Franse acteur Omar Sy vond ik een meer dan goede reden om dat toch weer eens te doen. In de film Demain tout commence speelt hij de losbandige Samuel die een zorgeloos leven leidt vol feestjes en vrouwen. Tot er op een dag een van zijn scharrels voor zijn neus staat met een baby. Zijn baby, zegt ze erbij. Vervolgens verdwijnt ze net zo snel als dat ze gekomen was, zonder de baby. Samuel kan niet anders dan zijn verantwoordelijkheid nemen en voedt het meisje geheel op eigen wijze op. Het is echt een film met een lach en een traan. Bij sommige films kun je direct al voorspellen hoe het af gaat lopen, bij deze film is dat niet het geval. Dat zijn de betere films natuurlijk, dus ik zou zeggen, kijk hem zeker eens. 

Mijn favorieten van dit lijstje? Red Light, Mocro Maffia en Demain tout commence. Ook Edelfigurant, Des en Deadwind kan ik je aanbevelen. De rest heeft wat mij betreft minder prioriteit om te kijken, maar wie weet zit er iets voor je bij. 

Wat ben jij momenteel aan het kijken? Tips zijn altijd welkom, want Jelm en ik zijn weer toe aan een nieuwe serie. 


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

 • Reply
  Audrey
  7 april 2021 at 09:24

  Demain tout commence lijkt me het tofst, hoewel Edelfigurant ook leuk klinkt. Wij kijken eigenlijk niet zoveel series. Ik ben als ware laggard nu Game of Thrones voor het eerst aan het kijken. We zitten inmiddels in seizoen 7. Mijn vriend had de serie wel al eerder gezien, dus die heeft de grootste lol om mijn voorspellingen en commentaar.

  • Reply
   Truusje
   7 april 2021 at 09:33

   Wij kijken juist heel veel series, maar Game of Thrones hebben we nog nooit gezien. Trekt me op de een of andere manier niet zo. Demain tout commence kan ik je zeker aanraden! En Edelfigurant ook, heb er echt om gelachen. Zo ontzettend maf dat het leuk is.

 • Reply
  Nicole Orriëns
  9 april 2021 at 09:13

  De K van Karlijn spreekt me aan, behalve dan het halfbakken einde. Het klinkt alsof je als kijker met een onaf gevoel achter blijft…

  • Reply
   Truusje
   9 april 2021 at 09:57

   Ja, echt heel suf. Verder vond ik de K van Karlijn best een prima serie. Maar dat einde, man.

  Laat een berichtje achter