Ik heb jaren niet geweten dat honden en hotels prima samen kunnen gaan. En zo wist ik wel meer niet. Nu ik een eigen hond heb vind ik het leuk om me in alle mogelijkheden te verdiepen. Zo ontdekte ik dat kleine honden met je mee mogen in het vliegtuig en ook was ik er al vrij snel achter dat er behoorlijk veel hotels zijn waar je met je hond mag logeren. Benieuwd mijn ervaringen en tips? Lees dan verder. đ
Een hotel boeken
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten in welke hotels viervoeters zijn toegestaan en in welke niet. In het begin gebruikte ik daar altijd de website www.dogsincluded.nl voor. Via deze site kun je hotels, kasteeltjes en vakantiehuizen boeken in maar liefst negentien verschillende landen. Heel handig. Onlangs ontdekte ik dat je ook gewoon via booking.com heel gemakkelijk kun checken in welke hotels huisdieren welkom zijn, want daar kun je namelijk op filteren. Werkt perfect, probeer het maar eens. Het verbaasde mij in hoeveel hotels honden welkom zijn, ‘t zijn er echt heel veel! Een hond meenemen hoeft dus zeker geen beperking te zijn. Bij sommige hotels moet je een klein bedrag bijbetalen voor je hond, maar veel is dat meestal niet. Wel is het zo dat in sommige hotels slechts Ă©Ă©n hond per kamer is toegestaan. Ook zijn er hotels die op hun sites vermelden dat ze alleen kleine hondjes toelaten. Check daarom dus altijd de site van het beoogde hotel nog eventjes, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij twijfel kun je natuurlijk altijd even bellen naar de receptie. Ik ben dit zelf nog maar een enkele keer tegengekomen, maar het kan dus wel het geval zijn.
Slapen of blaffen
Of het hotelbezoek prettig verloopt hangt van verschillende dingen af. Heb je een hele makkelijke hond die wel vaker een nachtje ergens gaat logeren? Dan zal hij waarschijnlijk ook in een hotelkamer de rust zelve zijn. Maar heb je een hond met bijvoorbeeld verlatingsangst? Dan zou ik er niet aan beginnen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je hond heel lang alleen laat in de hotelkamer, maar waarschijnlijk wil je ‘s ochtends wel graag ontbijten en vaak mogen honden de eetzaal niet in. Dan zou het zielig zijn voor de hond als hij helemaal in paniek in de hotelkamer achterblijft met misschien zelfs vernieling tot gevolg. Moet je niet willen volgens mij. Is je hond nog erg jong? Dan is het echt een kwestie van wennen. Een pup die nog niet zindelijk is zou ik niet meenemen, maar met een iets ouder hondje kun je het best een nachtje proberen.
Wij hebben Hermie al vroeg kennis laten maken met hotels in het kader van ‘jong geleerd, is oud gedaan’. Toen hij negen maanden oud was namen we hem twee nachtjes mee naar een prachtig kasteeltje in Limburg. Het was een ervaring om nooit te vergeten kan ik wel zeggen. đ Hermie slaapt huis altijd in zijn bench en dus hadden we die uiteraard meegenomen. Dat leek ons wel zo prettig en rustig voor hem. Dat was op zich ook zo, maar we hadden Ă©Ă©n belangrijk detail over het hoofd gezien. Hermie slaapt thuis altijd in de woonkamer en wij boven. Nu sliepen we in dezelfde ruimte en hoewel we verwacht hadden dat dat juist vertrouwd en prettig voor hem zou zijn in een nieuwe omgeving was het alles behalve dat. Hermie blafte de hele tent bij elkaar, haha. Ik kan er nu om lachen, maar toen lagen Jelm en ik met het zweet op de rug in bed. Want wat we ook probeerden, stil werd hij niet. We geneerden ons nogal, want andere hotelgasten tot last zijn is het laatste wat je wilt. Uiteindelijk stelde Jelm voor om Hermie met bench en al in de badkamer neer te zetten. Het leek mij het slechtste idee ooit om onze kleine keffer in een galmende, betegelde ruimte te zetten, maar ik wist het anders ook niet meer en stemde ermee in. Jelm parkeerde Hermie naast de wc-pot, deed de deur dicht en gek genoeg hebben we daarna geen blafje meer gehoord. Hoe is het mogelijk hĂš? Hoewel die eerste keer dus verre van vlekkeloos verliep hebben we wel doorgezet. Honden kun je namelijk ontzettend veel leren, dus het is echt zonde om meteen op te geven. We hebben hierna nog meerdere hotels bezocht met Hermie en gelukkig hebben we nooit meer zo’n blaf-drama meegemaakt. De eerste keren zetten we Hermie’s bench standaard in de badkamer, maar inmiddels hoeft dat niet meer. Hermie kan nu prima bij ons op de kamer slapen. Natuurlijk blafte hij nog weleens een beetje, maar het mag nu amper meer een naam hebben. Wij raken er niet meer van in de stress en merken dat Hermie steeds rustiger is tijdens een nachtje in een hotel. Hij is er steeds meer aan gewend geraakt.
Toen we dit voorjaar naar SardiniĂ«Â vlogen kon de bench helaas niet mee. Wel hadden we Hermie’s mandje in onze koffer gepropt en we hoopten er het beste van. Gelukkig voor ons is dit zonder problemen verlopen en kan Hermie nu ook zonder bench prima zijn draai vinden in hotelkamers of bed-and-breakfast’s. Toen we onlangs in Parijs waren hadden we de bench nog wel mee, maar we merkten dat Hermie liever onder het bed wilde slapen. Wat ons betreft ook helemaal prima, hij mag natuurlijk liggen waar hij wil. Als hij maar stil is, haha.
Ook al geeft Hermie er in hotelkamers inmiddels dus vaak de voorkeur aan om op de grond te tukken, toch blijven we de bench wel meenemen. Want voor tijdens het ontbijt vinden we het een uitkomst. Wanneer Jelm en ik naar de ontbijtzaal gaan zetten we Hermie altijd eventjes in zijn bench. Wat mij betreft ideaal, want zo weet je zeker dat je hond niet per ongeluk iets beschadigd in de hotelkamer terwijl jij er niet bent. Niet dat Hermie veel sloopt, anders zou ik hem sowieso niet meenemen, maar toch. Better safe than sorry. đÂ
Het is trouwens niet altijd zo dat honden niet welkom zijn in de ontbijtzaal. Zo zaten Jelm en ik een tijdje terug te ontbijten in een Van der Valk Hotel in Bilthoven en tot mijn verbazing stapte er na een tijdje een enorme Dobermann onder de tafel naast ons vandaan. Informeer dus altijd even bij de receptie wat mag en wat niet. Maar nogmaals, een bench kan echt heel handig zijn, mits je hond hier natuurlijk aan gewend is. Je denkt misschien, wat een gedoe, een bench meeslepen. Maar dat valt reuze mee, want de bench van Hermie is opvouwbaar en vrij licht. Heel handig!
Verder is het een kwestie van hopen dat de kamer die je geboekt hebt niet al te gehorig is, want honden reageren doorgaans nogal graag op geluidjes die ze niet kennen. Hermie doet dat in ieder geval wel. Laat je hier niet door ontmoedigen. Met gewenning en training kom je een heel eind. Wij nemen altijd lekkere snoepjes en dentastixs mee. Want goed gedrag moet natuurlijk beloond worden!
Inmiddels zie ik er totaal niet meer tegenop om Hermie mee te nemen naar een hotel. Ik vind het juist altijd ontzettend gezellig met hem erbij. Bij ons ging het al heel snel prima! Toen we onlangs in Parijs sliepen werd ik midden in de nacht gewekt door voorzichtige likjes aan mijn hand. Je mag mij ‘s nachts nergens voor wakker maken, maar zo’n super lieve actie van mijn hondenkind waardeer ik dan juist weer wel. đ
Hoe denk jij over honden in hotels? Heb jij het weleens geprobeerd?
Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust in de comments!
2 Comments
Heleen
24 april 2019 at 11:00Helaas is het tegenwoordig nog moeilijk om een hotel te vinden waar honden niet toegestaan zijn. Persoonlijk vind ik dit zeer jammer. De niet hondenbezitter moet nu in bedden slapen waar honden in gelegen hebben en handdoeken gebruiken die door honden gebruikt zijn. Het maakt me verdrietig.
Truusje
24 april 2019 at 11:23Volgens mij gebeuren er in hotelbedden wel smerigere dingen… Gelukkig wordt beddengoed doorgaans heel goed gewassen. đ Handdoeken uit hotels zou ik persoonlijk nooit voor mijn honden gebruiken, wij nemen altijd onze eigen handdoeken mee.
Ik heb even op booking.com gekeken. In Nederland worden via booking.com 2453 hotels aangeboden. In 821 hotels daarvan zijn huisdieren toegestaan, dat is een krappe 34 procent. In 66 procent van de gevallen mogen honden er niet in, lijkt me geen score om verdrietig van te worden. đ