Honden Reizen

Waarom reizen met je hond fantastisch is


Over smalle houten vlonders lopen we een route over het prachtige groene water van de Plitvice meren in Kroatië. Hermie en Moos dribbelen dapper mee. ,,Is dat niet zielig voor die honden?” horen we een mevrouw achter ons zich hardop afvragen. ,,Nee joh”, verzekert haar reisgenoot haar. ,,Die beestjes zijn allang blij dat ze mee mogen!”

En dat is waar. Als wij op vakantie gaan, dan voelt Hermie dat feilloos. Hij zit constant bij de deur en kijkt paniekerig uit zijn oogjes. Ondertussen blaft hij alles bij elkaar. Dat we ook zijn bench inpakken ontgaat hem altijd. Hij mag mee, alleen weet hij dat nog niet. Als we hem eenmaal in de auto zetten en even later samen de straat uitrijden komt hij tot rust. En weet je? Ik ook. Op vakantie gaan met hond vind ik het allerfijnste wat er is. Herm hoort bij ons en ik laat hem niet graag achter. Hoe goed het oppasadres ook is. Ik vind het zoveel gezelliger als hij mee is.

Inmiddels hebben we heel wat reisjes gemaakt met Hermie aan onze zijde. Hij slenterde langs de haven van Saint-Tropez. Liep te kwispelen in Nice. Rende over heuvels in Slowakije. Ging pootje baden in rivieren in Praag en Dresden. Lag te slapen onder de tafel van ons favoriete restaurantje in Antwerpen. Groef een kuil op het strand op Sardinië. Reed met ons mee in een gammele bus door de straten van Krakau. Sliep in een oeroud hotel in Zwitserland. Ging op de foto met de Eiffeltoren in Parijs. Rolde door de modder in Budapest. En snuffelde door de straten van Wenen. Hermie heeft er geen idee van, maar stiekem is hij best wel een reiziger.

Van één naar twee

En toen kwam Moos erbij en brak het moment aan dat we voor het eerst met twee honden op vakantie gingen. Dat is niet iets waar ik tegenop zag, in tegendeel. Het leek me heel erg leuk en nog gezelliger en ik ontdekte al snel dat dat inderdaad het geval was. We reden eerst met de auto naar Zuid-Frankrijk en genoten van de prachtige omgeving rond de Gorges du Verdon. De honden speelden heerlijk in het water en liepen dapper mee tijdens een pittige wandeling door de bergen. Eerlijk toegegeven, zij hielden het beter vol dan ik. Ook zaten ze braaf in een bootje en lieten ze zich de indrukwekkende kloof in varen. In augustus reden we met de honden naar de Belgische Ardennen en renden ze vol enthousiasme door de bossen. Niet lang daarna gingen we weer met een camper op pad en verkenden we Kroatië en Slovenië. De honden wandelden met ons mee door de straten van Ljubljana en Zagreb en bovendien door verschillende natuurgebieden. De Plitvice meren, mooie kloven, watervallen…

Telkens weer wat anders en telkens weer wat nieuws. Maar ze liepen er alsof ze nooit iets anders gedaan hadden. Vol vertrouwen. Als wij er zijn, dan is het goed, waar ze ook zijn. Zo mooi vind ik dat. Ik kan daar erg van genieten. Altijd weer dat enthousiasme, ook al weten ze niet wat er komen gaat. Dat maakt op vakantie gaan met honden wat mij betreft zo onvergetelijk.

Minder aangenaam

Zijn er ook nadelen? Natuurlijk wel, ik zou liegen als ik zou zeggen dat alles bij ons altijd alles van een leien dakje gaat. Dat mocht ik willen. 😉 Wat in ons geval weleens lastig kan zijn, is dat Hermie en Moos altijd helemaal uit hun dak gaan als we op een terrasje zitten en er een andere hond voorbij loopt. We proberen ze dat af te leren, maar vooralsnog is het hardnekkig. We proberen dus dan ook altijd maar rustige terrasjes op te zoeken en bidden ondertussen dat het goed gaat, haha. Wat we ook weleens doen is ze ‘s avonds in de camper laten of eventjes in hun bench in een vakantiehuisje. We blijven dan natuurlijk geen eeuwigheid weg, maar kunnen zo wel eventjes rustig dineren in een restaurant of op een terras.

Wat we ook meerdere keren hebben meegemaakt is dat Hermie de kans zag om door een dikke drol te rollen en te vies voor woorden weer op te staan. De allereerste keer was tijdens een weekendje weg in Limburg. We waren in de middle of nowhere aan het wandelen en hebben hem noodgedwongen in een slootje moeten wassen. Ook in Slowakije greep Hermie zijn kans en hebben we hem op de camping met een tuinslang onder handen genomen. Belangrijke tip als je gaat reizen met honden: vergeet nooit, maar dan ook nooit de hondenshampoo. 😉

Een ander nadeel is dat honden niet overal toegestaan zijn, dus moet je daar een beetje rekening mee houden met de planning. Maar eerlijk gezegd vind ik dat niet echt bezwaarlijk, want er is zoveel wat wel kan. Ik vind het erg leuk om me daarin te verdiepen en te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Geloof mij maar, die zijn er genoeg!

Inmiddels heb ik een grote collectie reisfoto’s met hond(en). Zo leuk vind ik dat! Hieronder deel ik tien van mijn favorieten. 🙂


Deze foto maakte ik tijdens onze allereerste vakantie met Hermie. Dat was in 2016 en we waren naar Zuid-Frankrijk afgereisd. Dit was één van de eerste keren dat Hermie de zee in ging. Niet per se zijn ding, maar als Jelm gaat… Dan volgt hij natuurlijk. ♥


Tijdens diezelfde vakantie maakte Jelm deze foto. Hij noemde hem mislukt, maar ik vind hem juist heel grappig. Hermie en ik kijken omhoog omdat hij mij wilde likken en ik dat wilde ontwijken, haha.


Deze foto is een jaar later gemaakt, wederom in Zuid-Frankrijk. In Saint-Tropez om precies te zijn. Deze foto mag dan een tikje onscherp zijn, maar ik vind hem zó leuk. Hermie wilde ook graag weten wat er te zien viel. Cutie!

 
Eén van de meest spontane foto’s die ik ooit schoot? Dat is ongetwijfeld deze. Ik maakte ‘m in 2017 tijdens onze vakantie op Sardinië. Dit was een hele bijzondere vakantie, want Hermie ging in een speciale reistas mee in het vliegtuig. Zijn eerste vlucht ooit. Wil je daar meer over lezen? Kijk dan hier


Ook dit leuke plaatje schoot ik tijdens onze vakantie op Sardinië. Dit was bij de oude stadsmuur van het schattige kustplaatsje Alghero


Vorig jaar was het zover. Moos ging voor het eerst mee op vakantie. We gingen naar Frankrijk en verbleven op een camping nabij de Gorges du Verdon. Op deze foto kijkt Moos nieuwsgierig uit over het dorpje Castellane. Heerlijk hondje, hij deed het geweldig tijdens zijn eerste vakantie. 🙂


Ook deze foto schoot ik tijdens die vakantie.  Ik ‘vind m zo schattig omdat je zo goed het verschil in grootte tussen Hermie en Moos kunt zien. Ze staan zo mooi gebroederlijk naast elkaar. 


Een heerlijk kleurrijk plaatje, gemaakt in Ljubljana in Slovenië. 🙂 Hier zijn we afgelopen zomer naartoe geweest. Moos zijn eerste campervakantie! 


Moos in de Tolmin Kloof in Slovenië. Ik vind dit zo’n mooie foto van hem. 


Toen we onderweg waren en op zoek gingen naar een restaurantje om te lunchen reden we toevallig door het piepkleine Oostenrijkse dorpje Moosdorf. Daar moest natuurlijk een foto gemaakt worden. Moos staat er zo lekker blij op. Te lief! ♥

Ook dit jaar zijn we weer van plan om op reis te gaan met de honden. Waar we precies naartoe gaan staat nog niet vast, maar ik heb al wel veel ideeën. Als ze iets concreter zijn ga ik er natuurlijk over bloggen. 🙂

Weet jij al waar je naartoe wilt dit jaar?


Dit vind je denk ik ook leuk:

12 Comments

 • Reply
  Sanne
  5 februari 2019 at 19:16

  Ik vind dit echt héél leuk om te lezen! Zet me aan het denken… Wij hebben alleen wel een vrij grote hond en het lijkt me toch ook best lastig om zo’n reis uit te stippelen. Misschien dit jaar eens beginnen met een kort en gemakkelijk reisje met z’n drieën. De foto’s van jullie vakanties zijn ook te leuk!

  • Reply
   Truusje
   5 februari 2019 at 19:20

   Ja, klein beginnen is altijd een goed idee. Een weekendje weg in een Natuurhuisje ofzo. Hebben wij ook twee keer gedaan, is super leuk!

 • Reply
  Marlous
  7 februari 2019 at 22:50

  Ahhh dit ziet er zo leuk uit!! Ooit hoop ik samen met m’n vriend ook een hond te hebben en die overal mee naartoe te nemen. Ik kan me voorstellen dat het niet altijd kan of fijn is voor de hond (ik zou ‘m niet zo snel meenemen naar Japan bijvoorbeeld :p), maar zo lekker in Europa.. super leuk!

  • Reply
   Truusje
   8 februari 2019 at 10:14

   Ja, ik kan het zeker aanraden! Het klopt dat niet elke bestemming geschikt is. Japan zou ik ook niet doen, haha. Europa is perfect, vooral als je de tijd neemt om ergens te komen. Wij doen er vaak minstens twee dagen over om onze eindbestemming te bereiken en overnachten dan onderweg in een hotelletje met de honden. Te lang in de auto zitten vind ik sneu voor ze en zo zie je onderweg ook een stuk meer. 🙂 Buiten het hoogseizoen is ook een aanrader, vanwege de warmte. Grootste aanrader: een camper. Dat is helemaal ideaal met honden. En zo leuk!

 • Reply
  Jessica
  11 februari 2019 at 20:39

  Ik vind dit echt leuk om te zien en te lezen. Plus als je er zelf zoveel van geniet, dan ben je helemaal zen en word je hond ook zen. ‘T is niet alleen vakantie voor de baas, maar ook voor de hond.
  Vorig jaar zijn we in een stacaravan geweest op Texel. Dat is was prima te doen.
  Dit jaar mogelijk kamperen met de hond, als we op tijd een andere grotere tent of vouwwagen vinden.
  Wel zijn we daarmee meer camping gebonden, wat op zich niet heel erg is.
  Zijn jullie ook wel eens wezen kamperen met de hond(en)?

  • Reply
   Truusje
   11 februari 2019 at 21:02

   Wij hebben veel campings bezocht met onze honden, want we zijn twee keer met een gehuurde camper op vakantie geweest. Ook hebben we een aantal keren een huisje gehuurd op verschillende campings in Frankrijk. Dat is ons allebei super goed bevallen! Echt kamperen met een tent hebben we nog nooit gedaan. Mijn vriend ziet dat niet zo zitten en ik denk dat dat voor onze honden ook iets minder geschikt is omdat ze vaak op elk onbekend geluidje reageren en in een tent hoor je nu eenmaal veel.

   Een keertje een weekendje weg naar een Waddeneiland lijkt me wel super leuk om eens te doen. Dagjes naar de eilanden hebben we wel gedaan, maar een weekendje weg nog niet. Weet zeker dat de honden dat geweldig zullen vinden, dus hopelijk komt het er dit jaar van. 🙂

 • Reply
  Audrey
  13 februari 2019 at 10:30

  Superleuk om te zien! Mijn hond is tot nu alleen mee geweest naar Texel. Dat is echt een ideale bestemming voor honden. Ik ben zelf niet zo’n wereldreiziger, dus dat scheelt. Wel wil ik nog eens voor de tweede keer naar Schotland, maar ik wil dan niet met de auto en op de boot moeten de honden in een kennel verblijven en dat zie ik niet zitten. Wie weet zijn er over een paar jaar meer mogelijkheden 🙂

  Ik heb trouwens ook over de achtergrond van Moos gelezen, wat een schatje is het! Ik hoop volgend jaar een eigen kooikerhondje te krijgen.

  • Reply
   Truusje
   13 februari 2019 at 14:02

   Wat leuk dat je ook een kooikerhondje wilt. Het zijn super leuke beestjes. Heel erg energiek en vreselijk trouw aan de baas. Onze andere hond wil nog weleens op ons mopperen of aangeven dat hij iets niet wil, onze Moos nooit. Hij is altijd vrolijk en we kunnen alle kanten met hem uit. Wel kan hij mopperig zijn naar andere honden toe, hij is zeker geen allemansvriend. Ook aan andere mensen moet hij eerst erg wennen. Maar als hij iemand vaker heeft gezien gaat het goed en laat hij zich ook weleens aaien. We zijn vreselijk blij met hem. Echt een geweldige hond.

 • Reply
  Sylvia
  3 maart 2019 at 15:05

  Ik raad het gardameer aan! Niet in juli en augustus want dat is best heet maar bijv in mei, echt heerlijk met honden en in Italie mogen ze bijna overal wel in

  • Reply
   Truusje
   3 maart 2019 at 20:21

   Ja, dat lijkt mij super leuk! Ben ik nog nooit geweest, maar staat wel op m’n lijstje. 🙂

 • Reply
  Hiu
  29 december 2019 at 13:40

  Super om te lezen!
  Heb je tips voor een reis tas geschikt voor KLM? Hun eisen zijn zo streng (24cm hoog max) en ik heb moeite om een geschikte tas te vinden daarvoor.

  • Reply
   Truusje
   29 december 2019 at 13:50

   Ja, daar liep ik ook tegenaan. Daarom koos ik ervoor om niet te vliegen met KLM maar met Transavia. Bij Transavia mag de tas iets groter zijn. Is ons heel goed bevallen!

  Laat een berichtje achter