Koken

Aardbeien tartelettes met banketbakkersroom


Het aardbeienseizoen is allang en breed weer begonnen, maar toch had ik nog niks met deze fantastische vruchtjes gemaakt. En dat terwijl ik ze zo lekker vind! Hoogste tijd dus om ermee aan de slag te gaan. Aardbeien zijn van zichzelf al erg lekker, maar ze lenen zich ook perfect voor bakrecepten. Ik gebruikte ze als topping op heerlijke zelfgebakken tartelettes met banketbakkersroom. Leuk om te maken, heerlijk om te eten én het ziet er ook nog eens heel gezellig uit. Althans, ikzelf kan deze aardbeien tartelettes echt moeilijk weerstaan.

Hartstikke schattig toch om te serveren als er iemand bij je op bezoek komt? En hoe leuk is het als je kunt zeggen dat je het zelf gemaakt hebt! Mits het goed gelukt is natuurlijk, maar dat komt vast en zeker goed. Het recept is niet moeilijk, wel komt er een beetje techniek aan te pas. We gaan namelijk blind bakken. 🙂 Wil je deze heerlijke aardbeien tartelettes ook maken? Hierbij het recept.

Ingrediënten

voor 12 à 14 tartelettes

240 gram bloem
50 gram amandelmeel
100 gram poedersuiker
snufje zout
150 gram koude roomboter
1 ei

voor de banketbakkersroom

1 vanillestokje
500 ml melk
100 gram suiker
3 eidooiers
3 eetlepels bloem

verder nodig

een paar handjes verse aardbeien

Wat moet je doen:

  1. Begin met het maken van het deeg. Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en een snufje zout in een kom. Roer door elkaar.
  2. Snijd de koude boter in blokjes en kneed dit met je handen door de droge ingrediënten tot je een kruimelig geheel hebt.
  3. Voeg het ei toe en kneed snel door elkaar tot een deegbal. Verpak de deegbal in folie en laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.
  4. Ga ondertussen verder met het maken van de banketbakkersroom. Doe ongeveer 400 ml van de melk in een pannetje en voeg de suiker toe. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het vanillemerg eruit.
  5. Voeg het vanillemerg toe aan de melk en gooi ook het stokje zelf erbij voor extra smaak. Zet het vuur aan en breng de melk al roerende rustig aan de kook.
  6. Doe de eidooiers in een kommetje en voeg de resterende melk en de bloem toe. Klop door elkaar tot een egaal mengsel zonder klontjes.
  7. Voeg een scheutje van de hete melk toe aan het papje en roer goed door elkaar. Schenk het geheel daarna terug in de pan en roer goed door. Laat de banketbakkersroom al roerend een paar minuutjes zachtjes koken.  Zet daarna het vuur uit. Vis het vanillestokje voorzichtig uit de banketbakkersroom.
  8. Giet de banketbakkersroom in een diep bord en dek af met een stukje plasticfolie om velvorming te voorkomen. Laat de banketbakkersroom afkoelen in de koelkast.
  9. Pak het deeg er weer bij. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 3 mm dik.
  10. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de tartelettevormpjes in met een bakspray of een beetje boter.
  11. Pak er een kommetje bij die een net iets grotere diameter heeft dan de tartelettevormpjes. Druk met het kommetje cirkels uit het deeg.
  12. Bekleed de tartelettevormpjes met het deeg. Haal het overtollige deeg eraf aan de bovenkant.
  13. Prik met een vork gaatjes in de bodems van alle tartelettes, dit om te voorkomen dat ze gaan opbollen in de oven.
  14. Knip een vel bakpapier in kleine vierkantjes en leg een stukje bakpapier op elke tartelette. Leg droge bonen of speciale bakbonen op elk vormpje. Door het gewicht zullen de tartelettes mooi plat blijven tijdens het bakken. Dit heet blind bakken. 🙂
  15. Bak de tartelettes gedurende 12 à 16 minuten goudbruin en gaar. Laat kort even afkoelen op een rooster en stort ze daarna voorzichtig uit de vormpjes.
  16. Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en vul de tartelettes met een laagje banketbakkersroom.
  17. Was de aardbeien, dep ze droog en halveer ze. Verdeel ze over de banketbakkersroom.





Schattig zijn ze hè? En het lijkt misschien een gedoe, dat blind bakken, maar het is echt een fluitje van een cent. Ik gebruik er altijd droge bruine bonen voor, lekker goedkoop. Je kunt ze hierna niet meer eten, dat is wel handig om te weten. Toch hoef je ze niet weg te gooien. Ik bewaar ze in een glazen pot en gebruik ze telkens opnieuw als ik ga blind bakken.

Ik maakte mijn aardbeien tartelettes extra gezellig door ze te garneren met wat bloemetjes uit de tuin van de buurman. Niet eetbaar weliswaar, maar het staat wel leuk. Ja toch?

Wat denk jij van deze aardbeien tartelettes? Ga je ze eens maken? En maak jij weleens zelf banketbakkersroom?

Ps. Vind je deze aardbeien tartelettes Pinterest-waardig? Pin ze dan vooral! ♥


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

  • Reply
    Audrey
    20 juni 2020 at 19:42

    Heel leuk! Tartelettes zijn altijd zo lekker, maar ik heb ze nog nooit zelf gemaakt. De eerste (en enige) keer dat ik ging blindbakken, hadden we gelezen dat je ook rijst kon gebruiken, maar dat was niet bepaald handig, haha!

    • Reply
      Truusje
      21 juni 2020 at 07:50

      Rijst is misschien een beetje aan de lichte kant. Verbrandde ook heel snel zeker? Met gedroogde bruine bonen wil het wel prima. Gedroogde kikkererwten zou ook kunnen.

  • Reply
    Suzanne
    2 juli 2020 at 10:20

    Wat ziet dit er lekker en zomers uit!

  • Reply
    8x valentijnsdag recepten • Gewoon Hanne
    10 februari 2021 at 15:56

    […] Oke nog eentje dan, omdat aardbeientaartjes een van mijn favorieten zijn. Deze taartjes zien er heerlijk vrolijk en fleurig uit, toch? Ik krijg er spontaan trek van! En voor de minder goede thuisbakkers onder ons, je kunt banketbakkersroom en tartelette bodempjes tegenwoordig ook gewoon kant-en-klaar in de supermarkt kopen – maar vertel dat maar niet tegen Truusje van Desandwichformule.nl. Het recept van Truusje vind je hier. […]

  • Laat een berichtje achter