Koken

Boerenkoolstamppot met zongedroogde tomaatjes en ui


Het favoriete eten van Jelm? Dat is absoluut boerenkoolstamppot. Als ik hem niet in de gaten houd, dan wil hij dat rustig twee keer per week eten, afgewisseld met spruiten. Want ook die zijn geliefd door hem. Nu lust ik eigenlijk alles wel, maar eerlijk gezegd vond ik boerenkoolstamppot de laatste jaren steeds minder boeiend. Ik eet liever hutspot of nog beter; pompoenstamppot. Ik vind boerenkool daar maar flauwtjes bij afsteken. Naar mijn mening is boerenkoolstamppot een droge bedoening zonder al te veel smaak. Althans, de boerenkoolstamppot die ik gewend was.

Jelm merkte ook op dat ik zijn lievelingseten steeds minder kon waarderen en is toen zo vlug als een haas in actie gekomen. Hij zal wel gedacht hebben; oh help, straks wil die zeurpiet mijn lievelingskostje niet meer eten. Is toch lastig als je samenwoont. Hij is op zoek gegaan naar recepten voor boerenkool om inspiratie op te doen, zodat hij zijn favoriete gerecht wat kon upgraden voor mij. Hij stuitte uiteindelijk op een recept met zongedroogde tomaatjes en uitjes en besloot dit voor mij te gaan klaarmaken. Hij vond het recept op Smulweb en paste dit aan naar zijn eigen smaak. Hij had niks gezegd hierover en serveerde mij zonder dat ik het wist een bord ‘boerenkool nieuwe stijl’. Hij hoopte vurig dat het me zou opvallen en dat het in de smaak zou vallen. Dat was zeker het geval, de boerenkoolstamppot had opeens zoveel meer smaak en was lekker smeuïg. Jelm vond het zelf ook een verbetering. Sindsdien heeft hij boerenkool nooit meer anders voor me klaargemaakt. Ben je benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder.

Ingrediënten:

 • 600 gram boerenkool
 • 1,2 kilo aardappelen
 • 3 uien
 • 8 zongedroogde tomaatjes
 • een flinke scheut olijfolie
 • peper en zout
 • 1 rookworst (ik vind zelf de verse rookworst van de Jumbo het allerlekkerste)

ingredienten-boerenkool

Wat moet je doen:

 1. Schil de aardappelen, halveer ze en was ze schoon.
 2. Doe de aardappelen in grote stamppotpan en zet ze ruim onder water. Voeg ook een snufje zout toe.
 3. Leg de boerenkool bovenop de aardappelen en druk dit aan met je handen.
 4. Zet het vuur aan en breng het geheel aan de kook. Kook de aardappelen en de boerenkool in ongeveer 20 minuten gaar met de deksel op de pan.
 5. Leg de worst in een pan met water en zet deze op een laag vuur. Het is niet de bedoeling dat het water gaat koken. Verwarm de worst een half uur. Althans, dit moet je doen bij een verse rookworst. Als je kiest voor bijvoorbeeld een Unox-worst, verwarm die dan volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 6. Snipper ondertussen de uien en snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes.
 7. Zet een koekenpan op het vuur en voeg een flinke scheut olijfolie toe. De hele bodem moet royaal bedekt zijn met olie. Fruit de uitjes glazig. Als je van spekjes houdt, dan kun je deze eventueel ook toevoegen.
 8. Voeg daarna de stukjes zongedroogde tomaat toe en laat dit nog lekker even meebakken.
 9. Giet de boerenkool en de aardappelen af en stamp het door elkaar met een stamper.
 10. Voeg peper en zout toe naar smaak.
 11. Giet de inhoud van de koekenpan bij de boerenkoolstamppot en roer dit erdoorheen tot een smeuïg geheel.

Boerenkool 6
Boerenkool 2
Boerenkool 4
Boerenkool 5

Eet smakelijk!

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter