Koken

Cranberrypudding met cranberrysaus


Heb je weleens zelf een pudding gemaakt? Vandaag heb ik een fijn recept voor je voor een cranberrypudding. Perfect voor kerst! En als je het mij vraagt stiekem echt lekkerder dan de puddingen uit de fabriek van Mona. Het enige wat altijd even een kleine uitdaging is, is het storten van een homemade pudding. Maar als dat eenmaal gelukt is kan het genieten beginnen. Want deze pudding is lékker! Friszoet en romig. Wil je het recept weten? Scroll dan even naar onderen.

Ingrediënten

350 gram verse cranberry’s
150 gram suiker + 1 ½ eetlepel
100 ml vers sinaasappelsap
rasp van 1 sinaasappel
1 kaneelstokje
1 steranijs
4 blaadjes gelatine
300 ml slagroom
150 gram Griekse yoghurt

Wat moet je doen:

 1. Begin met het maken van cranberrycompote. Was een sinaasappel onder de kraan en droog hem goed af. Rasp daarna de schil eraf. Pers 1 à 2 sinaasappels uit tot je 100 ml vers sap hebt.
 2. Was de cranberry’s in een vergiet onder de kraan en doe ze daarna in een steelpannetje. Voeg de sinaasappelrasp en het -sap toe. Doe ook het kaneelstokje, de steranijs en 150 gram suiker erbij.
 3. Breng rustig aan de kook en roer regelmatig even door. Laat tien minuten zachtjes koken. Zet dan het vuur uit.
 4. Schep vier eetlepels van de cranberrycompote in een hoge beker en pureer tot een saus. Verdun eventueel met een beetje sinaasappelsap of een scheutje water. Doe de saus in een afgesloten pot en zet in de koelkast tot later gebruik. Laat de rest van de cranberrycompote afkoelen in het pannetje.
 5. Week de blaadjes gelatine in ruim koud water.
 6. Giet een klein scheutje slagroom in een pannetje om straks de gelatine in te laten oplossen. Klop de rest van de slagroom lobbig.
 7. Meng vervolgens de Griekse yoghurt en 1½ eetlepel suiker door de lobbige slagroom. Pak de overgebleven cranberrycompote uit het pannetje erbij en spatel dit er ook door.
 8. Verhit het bodempje slagroom en breng aan de kook. Zet zodra het kookt het vuur uit. Knijp de blaadjes gelatine uit roer ze één voor één door de warme slagroom.
 9. Giet de opgeloste gelatine bij het mengsel van slagroom en Griekse yoghurt. Roer het er goed doorheen.
 10. Spoel een puddingvorm van een liter af met koud water. Droog hem niet af, hierdoor wil de pudding later makkelijker storten. Giet het mengsel in de vorm en dek af met een beetje vershoudfolie.
 11. Laat de cranberrypudding minstens vier uur opstijven. Stort hem vervolgens voorzichtig op een bord. Wil je de pudding niet goed loskomen uit de vorm? Vul dan een kom met heet water en dip de vorm daar een half minuutje in. Door de warmte laat de pudding wat beter los van de vorm.
 12. Giet wat saus over de cranberrypudding en serveer direct.


Met hoeveel personen je van deze cranberrypudding kunt eten? Hangt er natuurlijk vanaf hoe grote stukken je snijdt, maar ik zou zeggen met vier à zes mensen. In mijn geval vier, want ik houd erg van grote stukken. 😉

Wat denk jij van de ze cranberrypudding? Ga je hem eens proberen?


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter