Koken

Mini pavlova’s met stoofpeer en cranberry’s


Op de blog is het lekker druk de laatste dagen. Veel mensen zijn op zoek naar smakelijke ideetjes voor tijdens de feestdagen en ja, ik heb nogal veel ideetjes op dat gebied. 😉 Mijn meest bekeken recept van de laatste tijd? Dat is absoluut dit toetje: mini pavlova’s met rood fruit. Vooral op Pinterest doet dit feestelijke toetje het erg goed. Snap ik ook wel, want het ziet er heel leuk uit én smaakt hemels.

Ik dacht altijd dat ik, als toetjesmonster zijnde, niet kon zeggen welk toetje ik nou het allerlekkerste vind. Maar ik ben eruit geloof ik. Mijn ultieme favoriet is tiramisu. Van Jelm ook trouwens. Maar een hele goede tweede heb ik ook: pavlova. Zó ontzettend lekker en onwijs feestelijk. Daarom leek het me geen verkeerd idee om ook dit jaar voor de kerstdagen weer een fijn pavlova-receptje de wereld in te slingeren. Dit keer heb ik een coulis gemaakt van cranberry en topte ik het geheel af met stukjes stoofpeer. Aanrader!

Ingrediënten

voor vier mini pavlova’s 

3 eieren (op kamertemperatuur)
180 gram fijne kristalsuiker
1 theelepel azijn
1 theelepel maizena
250 ml slagroom + 1 eetlepel suiker
1 bakje klaargemaakte stoofpeertjes van 350 gram (uitlekgewicht 210 gram)
1 sinaasappel
100 gram verse cranberry’s

Wat moet je doen:

  1. Begin met het maken van de meringues. Verwarm de oven voor op 90 graden en leg een bakpapiertje op een bakplaat.
  2. Meng de maizena met de azijn en roer er een glad papje van. Zet dit even aan de kant voor later gebruik.
  3. Splits de eieren voorzichtig. Breek ze één voor één boven een kommetje. Het is heel belangrijk dat er geen spoortje eigeel in het eiwit terecht komt.
  4. Giet de eiwitten in een vetvrije beslagkom. Pak de mixer erbij en mix de eiwitten op een lage stand luchtig.
  5. Na een paar minuten mixen zul je zien dat het schuim wat steviger begint te worden. Zet de mixer een standje hoger en voeg lepel voor lepel de suiker toe. Blijf ondertussen steeds mixen.
  6. Giet ook het azijn-maizena-papje in de kom. Zet de mixer in de hoogste stand en mix alles nog even door. Zodra je eiwitschuim stevig is en glanst, kun je de mixer uitzetten. Het eiwitschuim moet zo stevig zijn dat het in stijve pieken blijft staan als je er met een garde doorheen bent gegaan. De ultieme test: houd de kom even op de kop. Als je schuim goed stevig is valt het er niet uit!
  7. Schep vier hoopjes van het ewitschuim op de bakplaat en vorm hier met een lepel of een kleine spatel een beetje gezellige hoopjes van. Wil je hele nette meringues? Gebruik dan een spuitzak. Ik vond het dit keer wel leuk om voor een rustieke look te gaan, past goed bij meringue vind ik. Maar alles kan!
  8. Schuif de bakplaat de oven in. Hoelang het duurt voor de meringues goed zijn hangt een beetje van je oven af en van de grootte van je meringues. Mijn meringues waren na ongeveer anderhalf uur perfect. Ze moeten krokant aan de buitenkant zijn en heerlijk zacht en marshmellow-achtig aan de binnenkant. Laat de meringues goed afkoelen.
  9. Ga verder met het maken van de cranberrycoulis. Was de cranberries en doe ze in een pannetje.
  10. Voeg 100 ml van het vocht uit het bakje met stoofperen toe aan het pannetje. Pers de sinaasappel uit en voeg dit sap eveneens toe.
  11. Breng aan de kook en laat tien minuutjes heel zachtjes koken. Roer af en toe. Laat daarna afkoelen.
  12. Klop de slagroom stijf met een eetlepel suiker.
  13. Verdeel de slagroom over de afgekoelde meringues. Dit kun je met een spuitzak doen, maar gewoon met een lepel kan ook. Ik ging voor de rustieke look, dus ik koos voor de laatste optie.
  14. Schep daarna de cranberrycoulis over de slagroom.
  15. Snijd een stuk of wat stoofpeertjes in stukjes verdeel dit over de mini pavlova’s.
  16. Je kunt de mini pavlova’s eventueel extra versieren met een beetje sinaasappelschil. Je kunt hiervoor een rasp gebruiken of een zesteur, dan krijg je van die mooie sliertjes. 🙂 Aanradertje hoor zo’n ding. 🙂 Ik heb sinds kort deze.


Wil je dit toetje gaan maken voor tijdens het kerstdiner? Dan kun je hem het beste op het allerlaatste pas ‘opbouwen’. Meringues kunnen wat slapper worden van slagroom en het zou jammer zijn als je met ingestorte creaties eindigt. Je kunt de meringues prima van tevoren maken en bewaren in een dichtgeknoopte plastic zak. Kun je gewoon bewaren op kamertemperatuur. De slagroom kun je ook van tevoren kloppen en in de koelkast zetten. De coulis kun je ook voorbereiden en in de koelkast bewaren. Hoef je op het moment zelf alleen nog maar de slagroom en de coulis erop te klappen en de stukjes stoofpeer. En dat hoeft dus juist niet te netjes, een beetje een rommelig effect is juist zeer gewenst.

En eventueel dus wat sinaasappelrasp dus. Ik vind dat zelf wel heel leuk én lekker. Zo’n zesteur is echt handig! Had ik altijd al willen hebben, ik wist alleen nooit hoe zo’n ding heette, dus dat zocht wat lastig. Maar gelukkig zag ik ‘m een tijdje geleden voorbijkomen in 24Kitchen en toen dacht ik meteen, die moet ik hebben.

Toen ik de honden uitliet en nog even over dit heerlijke toetje zat na te denken popten er alweer nieuwe meringue-ideetjes in mijn hoofd op. Mini pavlova’s met de smaken van tiramisu, dat moet toch echt een gouden combinatie zijn… Ga ik een andere keer denk ik eens proberen. Wat recepten voor pavlova’s kun je nooit genoeg hebben, toch?

Wat denk jij van dit toetje? En wat is jouw lievelings?


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

  • Reply
    Audrey
    18 december 2019 at 09:05

    Oooo, dit ziet er zo goed uit! Ik ben echt dol op de structuur van meringue.

    Wat mijn favoriete toetje is, vind ik echt heel lastig! Ik denk dat ik dan toch uitkom bij een echt goed gelukte cheesecake.

    • Reply
      Truusje
      18 december 2019 at 14:26

      Ja, lastige vraag wel hè? Ik ben ook dol op bavarois-achtige dingen. Lekker romig, vind ik ook altijd goed. 🙂

  • Reply
    Sanne
    18 december 2019 at 20:37

    Oh dit ziet er zo lekker én leuk uit! Heel leuk dat het echt een soort minitaartje is. Ik ben dit jaar verantwoordelijk voor het hoofdgerecht, maar hopelijk is het nagerecht net zo lekker als deze. 😉

  • Reply
    Suzanne
    19 december 2019 at 17:04

    Ziet er echt super leuk uit!

  • Laat een berichtje achter