Koken

Feestelijke tulband met winterse kruiden


Wat is kerst zonder een fijn bakrecept? Wat mij betreft kun je de kerstdagen echt niet doorkomen zonder iets lekkers gebakken te hebben. Het is gezellig om te doen, je huis gaat heerlijk ruiken én je wordt beloond met een heerlijk resultaat. Als het goed is dan. Als je het bakrecept van vandaag opvolgt komt het sowieso helemaal goed. Deze feestelijke tulband met winterse kruiden en gedroogde cranberries is namelijk totaal niet moeilijk om te maken, maar wel ontzettend lekker.

En feestelijk om te zien ook. Al helemaal als je een beetje moeite doet met decoreren. Met een beetje glazuur, vers fruit en een handje gedroogde cranberry’s kom je al een heel eind. Wil je hem echt op en top feestelijk presenteren, steek er dan ook nog wat kaarsjes in.

Ik heb in ieder geval heel veel lol gehad dankzij die kaarsjes, want ik wilde graag wat rook vastleggen op de foto. Dus Jelm moest komen blazen. Lekker knullig weer, dus het duurde niet lang voor we finaal de slappe lach hadden. Het ging echt niet in één keer goed, dus hij kon op het laatst niet meer normaal blazen door de lach en ik had grote moeite om mijn camera nog enigszins steady te houden. Echt, je had ons moeten zie prutsen. Totaal belachelijk. Maar wel heel erg leuk.

Terug naar het recept. Heb ik je enthousiast gemaakt? Scroll dan zeker verder voor het recept van deze feestelijke tulband met winterse kruiden.

Ingrediënten

150 gram donkerbruine basterdsuiker
100 gram kristalsuiker
250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
een snufje zout
5 eieren (op kamertemperatuur)
2 theelepels kaneel
1 theelepel anijszaad
1 theelepel kardemonpoeder
1 theelepel gemalen kruidnagel
rasp van 1 sinaasappel
250 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
100 gram gedroogde cranberry’s

voor het glazuur:

150 gram poedersuiker
paar eetlepels water

voor de garnering:

wat schijfjes sinaasappel
handje bramen
een handje gedroogde cranberry’s

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en vet je tulbandvorm goed in met boter of een bakspray.
  2. Snijd de boter in blokjes en doe in een beslagkom. Gooi de beide soorten suiker en het zout erbij. Mix tot een egaal geheel.
  3. Mix vervolgens één voor één de eieren door het beslag.
  4. Was de sinaasappel onder de kraan en boen hem goed droog. Rasp de schil en voeg dit toe aan het beslag. Voeg ook alle kruiden toe. Mix dit erdoorheen.
  5. Zeef de bloem en het bakpoeder door het beslag. Mix nog kort even door tot je een klontjesvrij beslag hebt.
  6. Spatel tot slot de gedroogde cranberry’s door het beslag.
  7. Giet het beslag in de vorm en strijk glad. Bak de tulband gedurende 45 à 55 minuten goudbruin en gaar. Elke oven is anders, dus check na zo’n 40 minuten even hoe het met de tulband gesteld is. Is de bovenkant al wat donker, maar is de cake nog niet gaar? Dek de vorm dan lichtjes af met wat aluminium folie en laat hem nog even in de oven verder garen.
  8. Is de tulband gaar? Laat ‘m dan vijf minuten afkoelen in de vorm en stort hem daarna voorzichtig op een bord. Snijd de onderkant eventueel een beetje bij zodat de cake recht is.
  9. Doe de poedersuiker in een kommetje en voeg zo’n twee eetlepels water toe. Roer tot een vrij dik glazuur. Is het nog te dik? Voeg dan eventueel nog een beetje water toe.
  10. Giet het glazuur over de afgekoelde tulband en garneer verder met wat partjes verse sinaasappel, een handje bramen en wat gedroogde cranberry’s.




Mocht je je afvragen waar de bakvorm vandaan komt die ik gebruik: het is er eentje van Nordic Ware. Deze om precies te zijn. Geen goedkoop spul, maar zeer goed van kwaliteit. En ze hebben heel veel keuze. Ze hebben tientallen prachtige vormen. Om hebberig van te worden. Dit is geen gesponsord praatje trouwens, dat mocht ik willen, haha.

Wat denk jij van deze feestelijke tulband met winterse kruiden? Ga jij ‘m proberen?

Ps. Vind je dit recept leuk? Pin het dan gerust op Pinterest.

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter