De temperatuur gaat de komende dagen flink zakken zeggen ze. Ik woon in Friesland, dus het woord Elfstedentocht is natuurlijk alweer gevallen. Tja, ik moet het nog zien hoor, of het ervan komt. Maar of De Tocht der Tochten nou doorgaat of niet, een klein beetje ijs zou wel leuk zijn. Vooral voor Jelm, want die wauwelt serieus al een jaar of drie elke winter over ijs. Hopelijk kan hij volgende week eindelijk weer eens een rondje schaatsen. Koud weer vraagt in ieder geval om stevige kost en daarom leek het me vandaag het uitgelezen moment om mijn laatste ontdekking op het gebied van hutspot te delen.
Ik ben er namelijk achtergekomen dat de Zwolsche stoofkruiden van Jonnie Boer heel geslaagd zijn door de hutspot. Het past er perfect bij en geeft hutspot echt een fijne upgrade qua smaak. Zoals ik wel vaker heb geschreven ben ik fan van de kruidenmixen van Jonnie Boer. Die gekleurde blikjes in het schap trekken gewoon elke keer weer mijn aandacht. Toen mijn oog eens op de Zwolsche stoofkruiden viel bedacht ik spontaan dat ik die kruiden eens met hutspot wilde proberen. Het leek me heel lekker toe en dat bleek het dus ook te zijn. Door de uien apart te bakken met de kruiden komen de smaken extra goed los. Verder maak ik hutspot op de traditionele manier. Lees hieronder mijn recept.
Ingrediënten:
voor 3 à 4 personen
1 kilo winterpenen
1,2 kilo aardappels
3 à 4 uien
2 theelepels Zwolsche stoofkruiden van Jonnie Boer
zout
rookworst
Wat moet je doen:
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Spoel de aardappelen schoon onder de kraan. Schrap de winterpenen en snijd ze in plakjes.
- Doe de aardappelen in een grote pan en leg de stukjes winterpeen er bovenop. Vul de pan met water tot alles net onder staat.
- Kook de aardappelen en de peen in twintig minuutjes gaar.
- Snipper ondertussen de uien grof.
- Verhit wat olijfolie in een hapjes- of een koekenpan en voeg de uien en de Zwolsche stoofkruiden toe. Zet het vuur laag en laat de ui rustig bakken zodat de smaak van de kruiden goed los kan komen. Bak de ui ongeveer een kwartiertje.
- Verwarm de rookworst ondertussen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Giet de pan met de aardappelen en de winterpeen af, maar zorg ervoor dat er nog een klein beetje kookvocht in de pan achterblijft.
- Voeg wat zout toe en stamp het geheel.
- Gooi daarna de gebakken ui erbij en roer dit erdoorheen.
- Serveer de hutspot met de worst.
Benieuwd wat er in de kruidenmix zit? Behoorlijk wat kan ik je vertellen. Tomaat, gerookte paprika, ui, kaneel, kruidnagel, zwarte peper, laurier, knoflook, mosterdzaad, piment, korianderzaad, nootmuskaat, anijszaad, komijnzaad, wortelstukjes, cayennepeper en rozenbloemblad. Lekker winters en het ruikt ook heerlijk.
Er zit geen zout in, vandaar dat ik zelf nog een beetje zout aan mijn hutspot toevoegde. Het is echt heel lekker om hutspot op deze manier te maken. Een stuk minder flauw dan met alleen wat zout.
Heb jij ook kruidenmixen van Jonnie Boer in huis? Welke is jouw favoriet?
No Comments