Koken

Cupcakes voor Pasen met aardbeien en botercrème


Het duurt niet lang meer of het is alweer Pasen… Echt, wat gaat de tijd toch snel. Hoog tijd voor blogpost’s met een paasthema dus. Op de een of andere manier had ik lange tijd niet zo veel ideetjes voor Pasen. Maar nu, vlak van tevoren zit ik opeens alsnog bomvol inspiratie. 🙂 Vandaag trap ik af met het eerste paasreceptje; super schattige cupcakes voor Pasen in de vorm van kleine haasjes. Vorig jaar maakte ik haasjes van marshmallows, fondant en kokosbrood. Dit jaar ben ik aan de gang gegaan met botercrème, chocolade en verse aardbeien.

Het ging niet in één keer goed, want bij de eerste poging zat mijn eeuwige ongeduld in de weg. De ingrediënten voor de botercrème waren nog niet op de juiste temperatuur, maar ik gooide de boel alvast wel bij elkaar onder het mom van ‘dat kan vast wel’. Niet dus, want de botercrème ging schiften. Hoewel de smaak prima was, zag het er niet echt appetijtelijk uit. Ik kan er slecht tegen als zoiets onbenulligs me niet lukt, dus ik ging de volgende dag met frisse moed aan de slag met poging twee. Ik ging secuurder te werk en gelukkig werd het eindresultaat toen wel hoe ik het in mijn hoofd had. Is mijn dag weer goed hoor. 🙂

Benieuwd hoe je deze vrolijke cupcakes voor Pasen kunt maken? Lees dan snel verder.

Ingrediënten:

voor twaalf cupcakes voor Pasen: 

170 gram roomboter (op kamertemperatuur)
170 gram suiker
170 gram zelfrijzend bakmeel
3 eieren (op kamertemperatuur)
2 eetlepels melk
1 theelepel vanille-extract
een snufje zout

voor de topping:

50 gram bloem
250 ml melk
200 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
175 gram poedersuiker
2 eetlepels aardbeienjam
3 grote aardbeien
chocoladebolletjes
een stukje pure chocolade (gesmolten)
eventueel wat druppels rode voedingskleurstof

Wat moet je doen:

De cupcakes bakken

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet een cupcake-bakvorm klaar en leg er twaalf papieren vormpjes in.
 2. Mix de boter met de suiker tot een romig geheel.
 3. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en mix ze erdoor. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
 4. Gooi ook het vanille-extract en het zout erbij en mix dit erdoor.
 5. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en mix dit erdoor.
 6. Voeg tenslotte de melk toe en mix het geheel nog kort eventjes door.
 7. Verdeel het beslag over de papieren vormpjes en schuif de cupcakes in de oven. Bak ze gedurende 20 à 25 minuutjes gaar in de oven. Check even of met een houten prikker of ze daadwerkelijk gaar zijn.
 8. Zijn je cupcakes opgebold na het bakken? Leg er dan een snijplankje op en laat ze zo afkoelen. Door het gewicht van de snijplank worden je cupcakes weer perfect plat.

De botercrème maken

 1. Ga ondertussen verder met het maken van de botercrème. Doe de melk in een steelpannetje. Zeef de bloem en voeg dit toe aan de melk. Roer goed door elkaar.
 2. Zet het vuur aan en breng de melk aan de kook. Blijf ondertussen heel goed roeren want het is belangrijk dat er geen klontjes ontstaan.
 3. Je zult merken dat het mengsel gaat indikken. Laat het nog zo’n vijf minuutjes heel zachtjes koken. Om te controleren of het mengsel klaar is, kun je er een houten prikker insteken. Als deze blijft staan in de dikke massa, dan weet je dat het goed is.
 4. Schep het mengsel uit het pannetje en schep het op een bord. Dek dit af met een stuk plasticfolie, om te voorkomen dat er een vel ontstaat. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
 5. Klop de roomboter luchtig met de mixer. Voeg daarna beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix net zolang totdat alle poedersuiker opgenomen is.
 6. Schep daarna het afgekoelde bloem-melk-mengsel erbij. Mix dit erdoor. Het is heel belangrijk dat het bloem-melk-mengsel echt op kamertemperatuur is. Is het nog te warm, dan loop je de kans dat de boel gaat schiften. Ik spreek uit ervaring. 😉
 7. Schep vervolgens één voor één de lepels jam erbij en blijf ondertussen mixen. De botercrème gaat hierdoor subtiel naar aardbei smaken en krijgt een hele zachtroze kleur.
 8. Wil je een iets intensere roze kleur? Dan kun je eventueel een paar druppels rode voedselkleurstof toevoegen. Ik heb dit wel gedaan. Doe dit druppel voor druppel, want als het eenmaal te roze is naar je smaak kun je niet meer terug.
 9. Zet de botercrème daarna een half uurtje weg in de koelkast, zodat hij nog een beetje op kan stijven voor gebruik.

Garneren

 1. Smelt de chocolade in een pannetje op een heel laag vuurtje. Blijf ondertussen steeds roeren. Wil je zeker weten dat de chocolade niet aanbrandt? Dan kun je er ook voor kiezen om ‘m au bain-marie te smelten.
 2. Leg een vel bakpapier op een snijplank of een bakplaat. Ben je heel handig in het vouwen van spuitzakjes van bakpapier? Vouw dan zo’n spuitzakje en zorg ervoor dat je een heel klein spuitmondje hebt. Doe de gesmolten chocolade erin en spuit voorzichtig kruisjes op het bakpapier. Dit worden de snorhaartjes!
 3. Ben je niet zo heel handig met het vouwen van een spuitzakje? (Ik, ik, ik!) Pak er dan een dikke houten prikker bij of een saté stokje. Doe de gesmolten chocolade in een glas of een kommetje en dip de prikker in de chocolade. ‘Teken’ er kruisjes mee op het bakpapier. Ze zullen misschien niet allemaal perfect lukken, dus maak er een paar extra. Laat dit uitharden.
 4. Spoel de aardbeien af onder de kraan en dep ze droog.
 5. Snijd de kroontjes eraf. Snijd de aardbeien vervolgens in vier parten, dit worden de oortjes.
 6. Pak de botercrème er weer bij en doe dit in een spuitzak. Spuit rozetten op alle cupcakes. Het is belangrijk dat de cupcakes goed afgekoeld zijn, anders glijden je toefjes er zo weer af.
 7. Plaats vervolgens op iedere cupcake twee ‘oren’ van aardbei.
 8. Geef elke cupcake oogjes door voorzichtig twee chocoladebolletjes in de botercrème te drukken. Waar je chocoladobolletjes kunt kopen? De mijne kocht ik bij Albert Heijn. Maar ik denk dat je ze bij zo’n beetje elke supermarkt wel in het schap met de bakspullen kunt vinden.
 9. Zijn de chocolade-kruisjes goed uitgehard? Pak er dan een scherp mesje bij en schraap de kruisjes heel voorzichtig van het bakpapier.
 10. Druk voorzichtig bij elke cupcake een kruisje in de botercrème, net onder de oogjes. En klaar zijn je super schattige cupcakes voor Pasen!

Het lijkt misschien veel werk door alle stappen, maar het valt best wel iets mee. En als je bakken net zo leuk vindt als ik, dan zal de tijd sowieso voorbij vliegen. Ik vind de paascupcakes echt heel leuk geworden!

Je kunt ze prima een à twee dagen in de koelkast bewaren, maar het is wel slim om ze voor het serveren minimaal een half uur van tevoren uit de koelkast te halen. De botercrème is anders te hard en smaakt veel lekkerder op kamertemperatuur.

Wat vind jij dan deze cupcakes voor Pasen? Mocht je ze ook gaan maken, deel het resultaat dan zeker even met me op social media 🙂

Wil je meer paasinspiratie opdoen? Neem dan een kijkje op mijn paasbord op Pinterest!


Dit vind je denk ik ook leuk:

3 Comments

 • Reply
  Sanne
  17 april 2019 at 19:26

  Hé wat grappig! Was op Pinterest aan het zoeken naar leuke receptjes voor Pasen en kom ik gewoon weer bij jouw blog uit 😉

  • Reply
   Truusje
   17 april 2019 at 21:42

   Wat leuk!

 • Reply
  12 x inspiratie voor de paasbrunch met kinderen - Elkeblogt
  31 maart 2020 at 21:02

  […] paascupcakes gaan zeker stralen op het paasontbijt of bij de paasbrunch. En niet alleen bij de kinderen gok ik […]

 • Laat een berichtje achter