Pinterest, ik ben er dol op. Ik houd van al die plaatjes vol inspiratie. Ik kom altijd allerlei receptjes tegen die ik direct wil uitproberen. Het meest wild word ik van lekkere baksels en toetjes. Toen ik laatst citroentaartjes met limoncello en amaretti tegenkwam wist ik niet hoe snel ik dat plaatje moest pinnen. Het recept bleek afkomstig van de blog Zoet en Verleidelijk van Tessa. En zij heeft het recept volgens mij opgeduikeld in een kookboek van Janneke Philippi. Kortom, overduidelijk niet mijn recept. Maar omdat het zo’n lekker toetje is én een dankbaar onderwerp om te fotograferen, wil ik dit receptje graag delen op m’n blog. 🙂
Ingrediënten
voor vier citroentaartjes
4 citroenen
2 blaadjes witte gelatine
75 gram fijne kristalsuiker
250 gram mascarpone
100 ml slagroom
3 eetlepels limoncello
20 amaretti koekjes + extra voor garnering
verder nodig:
4 kookringen met een doorsnede van 7 cm en een hoogte van 5 cm
een vel bakpapier
Wat moet je doen:
- Week de gelatine in ruim koud water.
- Leg een stuk bakpapier op een snijplank of plat bord. Vet de binnenkant van elke kookring in met een beetje boter of gebruik een bakspray. Bekleed de binnenkant met een strook bakpapier. Door de boter of de bakspray blijft het bakpapier goed plakken. Plaats de kookringen op de snijplank.
- Was twee citroenen schoon en droog ze goed af. Rasp de schil. Pers de citroenen uit.
- Pak daarna de andere citroenen erbij en pers ook uit tot je 125 ml sap hebt.
- Verwarm de citroenrasp samen met het sap en de kristalsuiker in een steelpan. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
- Neem de pan van het vuur en voeg de limoncello toe. Roer goed door.
- Doop zestien amaretti koekjes één voor één in de warme citroensiroop. Dit gaat heel gemakkelijk met een vorkje. Leg ze daarna als taartbodem in de kookringen (vier in elke ring).
- Doop nog vier amaretti koekjes één voor één in de warme siroop en leg deze even apart.
- Zet de pan met citroensiroop terug op laag vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer tot de gelatine is opgelost en haal dan de pan van het vuur. Laat een beetje afkoelen.
- Klop ondertussen de mascarpone met de slagroom tot een dikke en romige crème.
- Voeg de afgekoelde citroensiroop rustig toe en klop deze erdoor.
- Schep de helft van de citroencrème op de amaretti, leg de achtergehouden amaretti op de crème (één in elke ring) en schep de overige crème erop. Strijk glad.
- Dek af met huishoudfolie en plaats minstens twee uur in de koelkast om op te stijven.
- Plaats de ringen op vier bordjes. Verwijder voorzichtig de kookringen en de folie.
- Garneer de taartjes met amaretti koekjes en eventueel met een schijfje citroen.
In het originele recept heb je slechts twee citroenen nodig, maar toen ik die uitperste kwam ik bij lange na niet aan 125 ml sap. Mocht je benieuwd zijn naar de Amaretti koekjes, die heb ik gewoon in de supermarkt gekocht. Ik haalde ze bij Albert Heijn. Aan één zakje heb je net niet genoeg, dus koop er twee.
Zonder kookringen kun je dit recept niet maken. Ik had al kookringen in huis, maar die bleken niet van het juiste formaat. Ik bestelde er dus nog een setje bij en deed dat hier. Wat mij betreft een goede koop, want je kunt kookringen voor heel veel receptjes gebruiken.
De toetjes heb ik meegenomen toen we bij mijn zusje en haar vriend gingen eten. Geen toetje voor elke dag, maar voor een etentje een heel goed idee! Je zou ze ook als taartje kunnen serveren. Lekker fris!
Wat denk jij van deze citroentaartjes? En probeer jij weleens een recept uit dat je via Pinterest gevonden hebt?
Ps. Volg jij me al op Pinterest?
2 Comments
Sanne
13 mei 2019 at 22:48Zag ze eerder al voorbij komen en ze lijken me heel lekker! Echt een toetje waar ik van houd.
Truusje
14 mei 2019 at 10:10Ja, same here. Heerlijk romig en lekker fris. 🙂