Koken

Cranberry cheesecake


Ik kachel regelmatig door de buurt met een grote houten serveerplank in mijn handen vol kwarktaart, cupcakes of iets anders zoetigs. Want ik bak nogal veel voor de blog en eten weggooien vind ik echt doodzonde. Dus dan maar met de hele handel de straat op. Het leuke is dat ik in de loop der tijd ook verschillende etenswaren heb teruggekregen. Hoeft natuurlijk helemaal niet, maar geinig vind ik het wel. Zo heb ik druiven gekregen uit de tuin van een buurman. Gerookte makreel van een andere buurman. En de buurvrouw kwam eens met een bakje zelfgemaakte nasi aanzetten. Super leuk toch?

Weer een andere buurvrouw kwam laatst aan de deur met de vraag of ik cranberries wilde hebben die zij geplukt had op Terschelling. Dat wilde ik natuurlijk wel. 🙂 Ze had er bovendien nog een receptsuggestie bij. ,,Op het eiland heb ik een hele lekkere taart gegeten met cranberries. Een sjeescake!”

Ik moest heel even een seconde nadenken en toen viel het kwartje. Ik besloot de tip op te volgen heb inderdaad een ‘sjeescake’ gemaakt met een topping van cranberries. De buurvrouw had helemaal gelijk, want het is zeker een hele lekkere combinatie.  Wil je het recept weten? Scroll dan naar onderen. 🙂

Ingrediënten

200 gram bastognekoeken
50 gram boter
5 blaadjes gelatine
400 gram roomkaas (Philadelpia)
300 ml slagroom
100 gram suiker
een halve citroen (sap)

voor de topping:

300 gram cranberries
1 sinaasappel (sap)
1 kaneelstokje
125 gram suiker
3 eetlepels water

Wat moet je doen:

  1. Bekleed de bodem van een springvorm (ø 23 cm) met bakpapier.
  2. Vermaal de bastognekoeken tot kruim. Dit gaat het makkelijkste met een keukenmachinetje, maar je kunt ze ook in een plastic zak doen en er met een deegroller op slaan.
  3. Smelt de boter. Roer de gesmolten boter door de bastognekruimels.
  4. Schep het mengsel in de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm daarna in de koelkast en ga verder met het maken van de vulling.
  5. Week de blaadjes gelatine in een kom met koud water.
  6. Klop de slagroom stijf met de mixer.
  7. Doe de roomkaas in een andere kom, samen met de suiker. Mix tot een egaal mengsel.
  8. Knijp de halve citroen uit (denk om de pitjes) en vang het vocht op in een pannetje. Verhit het citroensap, breng het tot net tegen de kook aan.
  9. Zet het vuur daarna laag en knijp de blaadjes gelatine lichtjes uit en roer ze stuk voor stuk door het warme citroensap.
  10. Giet het gelatine-citroen-mengsel scheutje voor scheutje bij de roomkaas. Blijf ondertussen steeds mixen, om te voorkomen dat het gaat schiften.
  11. Spatel tot slot de slagroom door de roomkaas.
  12. Pak de springvorm er weer bij en schep de luchtige vulling op de bodem. Strijk glad met een spatel.
  13. Dek de vorm af met wat plasticfolie en laat de taart daarna minstens twee uren opstijven in de koelkast.
  14. Maak ondertussen de topping.
  15. Was de cranberries en doe ze in een pannetje. Pers de sinaasappel uit.
  16. Giet het sinaasappelsap en het water bij de cranberries. Gooi ook de suiker en het kaneelstokje erbij.
  17. Schep alles om en breng aan de kook. Laat het geheel tien minuten zachtjes koken. Vergeet niet om regelmatig te roeren.
  18. Laat de cranberrycompote daarna afkoelen.
  19. Haal de cheesecake uit de koelkast en snijd voorzichtig met een scherp mesje langs de randen van de springvorm, zodat je de vorm daarna makkelijk kunt verwijderen.
  20. Verdeel de afgekoelde cranberrycompote over de taart.




De cheesecake zelf is luchtig en niet overdreven zoet. De cranberry-topping is lekker friszoet. De bastogne past er heel goed bij. Een mega lekkere taart. Ik zou zeggen serveer ‘m met kerst, daar ga je sowieso mensen heel blij mee maken. 🙂

En noem ‘m vooral sjeescake, want daar word je toch vrolijk van? 🙂

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter