Honden Reizen

Op reis met je hond | Mijn tips


Hermie was vorige week voor het allereerst mee op vakantie! We hadden hem al wel een weekendje meegenomen naar Limburg, maar nog nooit naar het buitenland. Vooraf hebben we best even getwijfeld. Waar gaan we heen en nemen we Hermie wel of niet mee? Een autovakantie leek me in eerste instantie wat krap, omdat ik maar een week vrij had. Omdat Jelm en ik na deze flut zomer allebei toch wel behoorlijk verlangden naar de zon, neigden we uiteindelijk naar een vliegvakantie naar Griekenland. Daar is de kans op zon ook eind september nog erg groot, redeneerden wij. Maar ondertussen boekten we niks. Want hoewel ik erg uitkeek naar een zonnige vakantie, zat ik toch in mijn maag met mijn hondenkind. Van het idee dat ik hem achter zou moeten laten kreeg ik buikpijn. Wat belachelijk is, want Hermie zou naar de ouders van Jelm gaan en daar heeft hij het werkelijk fantastisch. En toch zag ik er tegenop, sentimentele theemuts die ik d’r ben. Ik zag dat verbaasde koppie al helemaal voor me. Mag ik niet mee?

Vlak voordat mijn vrije week aanbrak gooide ik de plannen om. We zaten in de tuin en opeens popte Zuid-Frankrijk op in mijn hoofd. Ik googelde hoever het rijden was en kwam erachter dat het best haalbaar was in acht dagen. De kans op zon is ook daar behoorlijk reëel in september en anders maar niet. Jelm zag een autovakantie helemaal zitten en we werden steeds enthousiaster; Hermie ging mee!

hermie-op-vakantie

Mijn tips

Een hond meenemen op vakantie hoeft helemaal geen probleem te betekenen, mits je bereid bent je een beetje aan te passen. Als je ervan houdt om tijdens je vakantie zes musea te bezoeken, dan is het niet handig om een hond mee te hebben. Of als je uren op het strand wilt liggen bakken in de brandende zon of dagen wilt winkelen in een hete stad. Daar doe je geen enkele hond een plezier mee. Wij houden ervan om tijdens een vakantie de omgeving te ontdekken, een paar uurtjes door een stad te lopen, veel rond te rijden, uit eten te gaan en een paar keer te zwemmen. Dat gaat prima met viervoeter. Kijk wel naar de conditie van je hond. Een hele oude of zieke hond zou ik niet meenemen, een pupje of een hond met wagenziekte ook niet. Onze hond hebben we goed getraind om langere afstanden te lopen en dat komt tijdens een vakantie goed van pas. Als je hond dit niet gewend is, is het geen goed idee om hem tijdens een vakantie opeens dagenlang mee op sjouw te nemen.

De hond waarmee ik ben opgegroeid ging praktisch elk jaar mee op vakantie en dat ging altijd goed. Maar toen regelde mijn moeder alles en nu moesten we het zelf doen. Gelukkig kan ik zeggen dat ook dat prima is gegaan. Hermie leeft nog en we hebben een hele fijne week gehad. Vandaag deel ik mijn tips voor een autovakantie met een (kleine) hond.

  1. Beslis tijdig of je met je hond naar het buitenland wilt gaan of niet. Honden hebben namelijk bepaalde inentingen nodig voor ze over de landsgrenzen mogen. Als je hond voor de eerste keer wordt ingeënt, moet dat officieel 21 dagen voor vertrek gebeuren. Nu begreep ik van mijn dierenarts dat je die norm van 21 dagen niet zo strikt hoeft te nemen, maar toch. Wij hadden Hermie maanden geleden al laten inenten, zodat we alle kanten op konden. Denk ook even aan de vlooien en de wormen en behandel je hond hier tegen voordat je op reis gaat.
  2. Vergeet niet om het paspoort van je hond mee te nemen. De kans is klein dat er iemand om vraagt, maar voor de zekerheid is het beter om dit reisdocument wel bij je te hebben.
  3. Bedenk van tevoren of het voer van je hond geschikt is voor op reis. Brokken zijn makkelijk, die kun je gewoon meenemen. Hermie krijgt thuis altijd verse vleesschijven van Energique uit de vriezer. Die neem je niet zo gemakkelijk mee. Jelm ontdekte dat dit vlees ook vacuüm verpakt verkocht wordt in een soort worstvorm. Zolang de worst niet aangebroken is, kun je hem op kamertemperatuur bewaren. Eenmaal aangebroken moet hij in de koelkast. Wij hebben voor onderweg Hermie zijn gewone diepvriesvlees meegenomen in een koeltasje met ijskoude koelelementen. Daarin bleef het heel lang koud, ideaal. Eenmaal op de camping hebben we de worst aangebroken, die we vervolgens in ons huisje in de koelkast konden bewaren. Voor de terugweg heb ik het koeltasje weer gebruikt. Hierdoor hoefden we onze hond niet over te laten schakelen op ander voer. Mocht er geen andere mogelijkheid zijn en moet je je hond wel laten overschakelen op ander eten, begin hier dan thuis alvast mee. Bouw het een beetje op, zodat de maag eraan kan wennen. eten-hermie
  4. Neem indien mogelijk lekker het eigen mandje of de bench van je hond mee. Hermie heeft een bench die je kunt opvouwen, echt ideaal!bench
  5. Het is handig om alle kleine ‘hondenspullen’ in één tasje mee te nemen. Ik vond nog een klein zwart toilettasje in mijn kast en die heb ik gevuld met een schaartje, een borstel, een kam én natuurlijk een tekentang. Heel belangrijk!
  6. Neem speeltjes mee en een denta-stick of een bot(je). Niet dat de kans groot is dat je hond zich gaat vervelen in een nieuwe omgeving, maar voor het geval dat wel zo is, dan heeft hij tenminste wat te doen. Hermie werd nogal waaks op de camping. Als een heerser liep hij rond de bungalow en blafte veel. Een klein hondje ergens anders op de camping wilde ook laten weten dat hij er was en blafte dan steevast terug. Hele conversaties schalden over de camping. Dan kan een denta-stick (voor even) uitkomst bieden. Knagen en blaffen tegelijk lukt geen enkele hond.hermie-heerserhermie-waaks
  7.  Pas op reis je tempo aan op je hond. Als je een lange autorit gaat maken is het belangrijk om regelmatig een stop te maken. Wij hebben de tijden waarop we normaal gesproken met Hermie zouden wandelen aangehouden voor de tussenstops. We probeerden onderweg zoveel mogelijk te zoeken naar een stukje natuur waar hij even los kon lopen. We kozen er bovendien voor om de hele afstand niet in één dag te jakkeren, maar de reis op te splitsen in twee dagen.
    hermie-blijhermie-blij-2 hermie-blij-3
  8. Neem altijd minimaal één fles water mee voor onderweg. Waar je ook bent, je hond moet altijd kunnen drinken. Op warme dagen geven wij Hermie ongeveer om het half uur een beetje water. Lijkt misschien veel, maar negen van de tien keer begint hij meteen te drinken. hermie-drinken
  9. Ga ook wat dingen doen op vakantie die je hond leuk vindt. Ga niet alleen maar steden bezoeken, maar zoek ook even het strand op of het bos. Even lekker die energie eruit! hermie-strand-2
  10. Mocht je naar een camping gaan, dan is het handig om een lange lijn mee te nemen. Wij hadden een lang stuk draad mee, waardoor Hermie vrij over de veranda kon hobbelen en net niet op de weg kon komen. Niet dat er vaak een auto reed, maar toch. Wel zo veilig.
  11. Als je in een hotel, vakantiehuis of kasteel wilt overnachten met hond, dan is de website www.dogsincluded.nl een aanrader. Via deze site kun je accommodaties vinden in bijna heel Europa. Je kunt zoeken per land en stad. Ook vind je op deze site veel reistips en informatie. Ik heb deze site nu drie keer gebruikt en dat is altijd goed gegaan. Ik ben fan!
  12. Met warm weer is het fijn voor je hond om zo nu en dan even af te koelen. Geef hem die gelegenheid. Honden kunnen snel oververhit raken en dat is erg gevaarlijk. Je kunt je hond het beste koelen door zijn buik en pootjes een beetje nat te maken. Loop even lekker het water in en je zult zien dat je hond met koude pootjes een stuk energieker loopt. hermie-afkoelen
  13. Geef voor je uit eten gaat altijd eerst je hond eten. Je kunt tenslotte nooit weten hoelang het etentje gaat duren en persoonlijk vind ik het erg sneu als je hond dan hongerig onder de tafel moet liggen. Het schijnt opvoedtechnisch wel beter te zijn om eerst zelf te eten en daarna pas je hond, zodat hij weet dat jij de baas bent en dat hij daarna komt. Maar ik doe daar eigenlijk sowieso nooit aan. Ik eet gewoon niet lekker als ik weet dat Herm zijn maagje nog leeg is. diner-2
  14. Zorg dat je hond zijn vacht niet al te lang is. Hermie zijn haar was achteraf wat aan de lange kant en zo’n beetje heel Frankrijk bleef erin vast hangen. Dat was toch wel sneu. Ik was extra blij dat ik mijn hondenschaar bij me had! Na thuiskomst is hij bij de trimmer geweest en nu is hij wel érg kort geknipt (geen gezicht), maar voor op vakantie was dat achteraf gezien wel beter geweest.

hermie-strand-3Het is ons echt ontzettend goed bevallen om Hermie mee te nemen. Ik heb me totaal niet beperkt gevoeld en het bracht zoveel gezelligheid en grappige momenten met zich mee. Als we in de auto zaten was hij vaak zo moe van alle indrukken dat hij snurkend in mijn armen in slaap viel, alsof hij weer een puppy was. Daar hebben we zo van genoten! Zo vertederend. Ik zou hem zo weer meenemen. Hij was voor vertrek ontzettend zenuwachtig, hij voelde heel goed aan dat wij weg zouden gaan. Wat was hij uiteindelijk opgelucht toen hij erachter kwam dat hij ook mee mocht. Eenmaal onderweg in de auto kwam hij weer helemaal tot rust.

Natuurlijk zullen er ook vakanties komen waarbij hij niet mee kan. Zo wil ik ooit nog eens naar New York en af en toe een warm en tropisch eiland bezoeken staat ook op mijn planning. Dan zal hij echt niet mee kunnen en dan zal ik me over mijn gejammer heen moeten zetten. Maar voor nu vond ik het heerlijk om dat nog eventjes te kunnen uitstellen.


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter