Reizen

Vier redenen waarom Kiev het bezoeken waard is


Ik geef toe, Kiev is waarschijnlijk niet de eerste stad waar je aan denkt als je plannen maakt voor een citytrip. Maar daarom is het juist zo leuk om er eens een keertje naartoe te gaan, want de stad gaat je sowieso verrassen. Ikzelf had niet echt een voorstelling van de hoofdstad van Oekraïne, dus toen ik er vorige week was keek ik mijn ogen uit.

Waarom ik Kiev een aanrader vind? Dat vertel ik vandaag.

Dichtbij, maar toch zo anders

Amper twee uur hoef je in het vliegtuig te zitten en dan ben je er al. Geen lange reis, maar toch zo’n andere wereld. Ik vind dat altijd heel erg leuk. Door het communistische verleden heeft Kiev een hele andere uitstraling dan de meeste andere Europese steden. De karakterloze flatgebouwen zijn ontelbaar. Toch is het straatbeeld alles behalve treurig. In het oude centrum van de stad vind je veel mooie gebouwen en vergeet vooral de vele kerken met hun imposante goudkleurige torens niet. Sprookjesachtig mooi!

Zoveel te zien

Of Kiev een grote stad is? JA! Echt enorm. De stad is verdeeld in twee helften met een grote rivier ertussen. In de ene helft van de stad vind je het oude centrum, in het andere deel staan met name flatgebouwen. Wij zijn vooral in het gedeelte rond het oude centrum geweest en alleen daar valt al zoveel te zien. Prachtige kerken die je kunt bezoeken, torens die je kunt beklimmen, leuke cafeetjes, bijzondere restaurantjes, toffe muurschilderingen… Er is zoveel. Je moet er alleen soms wel even om zoeken. In Kiev zijn ze niet zo goed in het reclame maken. Leuke cafeetjes en restaurantjes zijn aan de buitenkant niet altijd direct te herkennen. Maar als je eenmaal naar binnenstapt word je vaak zo verrast. Ga vooral op pad met een gids, die kan je de leukste plekjes aanwijzen.

Een koopje

Ga je graag uit eten? In Kiev hoef je van de bon na afloop niet te schrikken, want de prijzen zijn alles behalve hoog. Zo hebben Jelm en ik heerlijk gedineerd in een heel leuk restaurant voor slechts vijftien euro. Inclusief een voorgerechtje, een toetje en drankjes. In Nederland moet je bij de snackbar nog meer betalen, maar in Kiev kun je voor dat bedrag dus rustig in een restaurant neerstrijken. Overnachten is ook niet duur. Natuurlijk zijn er wel hele luxe hotels waar je wat meer moet betalen, maar alsnog lang niet zoveel als in een vergelijkbaar hotel in bijvoorbeeld Amsterdam of Parijs. Aan vervoer hoef je ook niet veel geld te besteden, want je kunt je gemakkelijk verplaatsen met de metro of je kunt een Uber bestellen. Kost in Kiev werkelijk niks.

Weinig toeristen

Struikelen over busladingen toeristen met irritante selfie-sticks? In Kiev zal je dat niet snel meemaken. Sterker nog, Jelm en ik waren bij meerdere bezienswaardigheden praktisch de enigen waardoor we alles op ons gemakje konden bekijken. Bij een expositie liep een medewerker zelfs met ons mee om het licht aan te doen. En toen we weggingen deed hij het ook weer uit. Waar maak je zoiets nou mee? Kortom, erg toeristisch is de stad niet, wat waarschijnlijk alles te maken heeft met de oorlog aan de oostkant van Oekraïne. Het schrikt veel mensen af en dat is begrijpelijk, maar niet terecht. Tussen Kiev en het gebied waar gevochten wordt zit maarliefst zo’n 700 km afstand. In Kiev merk je dan ook weinig van de oorlog, behalve als je langs indrukwekkende gedenkfoto’s loopt of wanneer je met locals praat. Veel mensen zijn uit het oorlogsgebied vertrokken en hebben werk gezocht in de stad. Jelm en ik hebben van meerdere mensen hun verhaal gehoord en dat maakte indruk.

Eigenlijk maakte deze hele citytrip indruk. In de paar dagen dat we er waren hebben Jelm en ik zoveel gezien, gedaan en geproefd. En geleerd ook. Jelm werkt samen met mensen uit Oekraïne en het was erg leuk om deze mensen te ontmoeten en hun verhalen te horen. Over hoe ze over de communistische tijd denken, over de oorlog, over Europa, over Amerika en over de toekomst. Erg interessant. Het maakte onze trip extra onvergetelijk.

Binnenkort zal ik een uitgebreide blogpost delen met al mijn tips op het gebied van bezienswaardigheden, overnachten, eten en excursies.

Ben jij al eens in Kiev geweest?


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

 • Reply
  Sanne
  3 april 2019 at 10:20

  Ik ben nog nooit in Kiev geweest, maar het ziet er wel mooi uit! Ben ook benieuwd naar je andere post met tips voor deze stad. In mijn studententijd gingen we ieder jaar op een tripje en vanwege het budget kwamen we toen ook wel eens bij bestemmingen uit waar je zelf niet snel heen was gegaan, zoals Belgrado en Vilnius. Allebei ook leuke steden om te bezoeken!

  • Reply
   Truusje
   3 april 2019 at 10:25

   Wat leuk zeg. In die steden ben ik ook nog nooit geweest. Zo kom je nog eens ergens. 🙂

  Laat een berichtje achter