Wonen

Vintage vondsten


Vandaag even geen blogpost van een lekker recept of een baksel hoor. Nog even en ik groei dicht. In dit artikel daarom geen calorieën, maar wel een hoop mooie oude spulletjes. Ik had nooit gedacht dat ik vintage nog eens leuk zou gaan vinden, want ik vond kringloopwinkels altijd maar vies. Tegenwoordig loop ik er wel af en toe even naar binnen, want het laatste jaar zie ik er steeds meer de lol van in om te struinen naar unieke spulletjes van lang geleden voor zachte prijsjes. Het kan je huis zoveel meer sfeer geven. Alleen maar nieuwe spullen hebben is mooi, maar juist de wat oudere en persoonlijke spulletjes geven meer karakter aan je interieur. Althans, dat vind ik.

Ik weet nog heel goed hoe het ging toen Jelm en ik net verhuisd waren en ik druk bezig was geweest met de inrichting. Ik had zo mijn best gedaan, maar toen ik rondkeek werd ik in eerste instantie een beetje sip. Zo had ik het niet bedacht. Ik droomde van sfeervol, maar intussen was onze woonkamer erg wit en kaal. En onze slaapkamer is dat tot op heden eigenlijk nog steeds. Minimalistisch mag dan een trend zijn op interieurgebied, maar ik vind het maar kil en saai. Ik kon er niet goed de vinger op leggen wat ik miste, maar al heel snel kwam ik erachter. Ik miste wat gekke en oude spulletjes en had niet voldoende accessoires. Dat probleem loste zich in de loop van de tijd vanzelf op en beetje bij beetje vond ik het steeds gezelliger (en voller!) worden in huis. Als het op interieurgebied aankomt shop ik werkelijk overal. Loods 5, de Woonfabriek, Ikea, Sissy-Boy en Karwei zijn favoriet. Maar ik vind het ook leuk om op rommelmarkten en braderieën te speuren naar unieke accessoires. Ook voor servies neem ik graag een kijkje op rommelmarkten en in kringloopwinkels. Ik houd er namelijk niet van om één soort servies te hebben, maar mix en match graag. Ik heb een paar basisitems in verschillende winkels gekocht en vul dat graag aan met oeroude kommetjes en glazen. Vandaag deel ik mijn favoriete vondsten met je.
vintage-vondsten-collage-ii

 1. In het dorp waar ik ben opgegroeid wordt elk jaar een rommelmarkt georganiseerd ten behoeve van de plaatselijke korfbalclub. Klinkt suf hè? Maar toch ben ik elk jaar op die rommelmarkt te vinden, want ze hebben steevast ladingen glaswerk en servies. En daar ben ik dol op! En bovendien kost het allemaal geen drol, dus dat is ook een goede reden om geen jaar over te slaan. Deze mooie blauwe kommetjes heb ik er ook op de kop getikt. Ze zijn niet meer helemaal gaaf, maar dat kan me niet schelen. Ik vind ze erg mooi. Ik vind het leuk om ze op tafel te zetten en er bijvoorbeeld nootjes in te serveren. Verder gebruik ik ze graag voor foodfoto’s.
 2. Deze karaf heb ik onlangs bij de kringloopwinkel aangeschaft. Of eigenlijk gekregen van Jelm. Het ding is heel erg zwaar en het glas is prachtig bewerkt. Je kunt er natuurlijk drank in doen, maar ik heb hem puur voor de sier staan. Ik ben er heel blij mee, ik vind hem onwijs mooi.
 3. Deze witte vazen stonden in de garage van mijn ouderlijk huis klaar om gedoneerd te worden aan de korfbalrommelmarkt waar ik het net over had. Ik zag het en heb ze gauw uit de doos gevist. Deze vazen mogen dan stokoud zijn, maar ik vind ze tijdloos van ontwerp. En wit kan altijd. Vorig jaar kwam ik een kleinere variant tegen in een kringloopwinkel. Hij paste er perfect bij en koste maar tien cent geloof ik. Dus sindsdien zijn ze gezellig met zijn drieën.
 4. Marmer is een hele grote trend op interieurgebied, dus ik was dan ook heel blij toen ik deze mooie echt marmeren waxinelichthoudertjes tussen alle rotzooi vandaan graaide op de korfbalrommelmarkt. Een mooie vondst!
 5. Deze mooie schoteltjes heb ik al eerder voorbij laten komen op mijn blog. Ik kocht ze voor vijf euro op een braderie vlakbij mijn huis. Ik ben er nog steeds ontzettend blij mee.
 6. Dit kommetje kwam ik tegen op de korfbalrommelmarkt. Het leek me wel een handig drinkbankje voor Hermie, voor zomers in de tuin. Maar eigenlijk vind ik dit item bijna te mooi om buiten te parkeren, dus tot op heden heb ik hem nog mooi in mijn servieskast laten staan.
 7. Deze vintage vondst heb ik niet gekocht, maar gekregen. Ik vraag me ook af of ik ze ooit zelf zou kopen… Maar ik heb ze al jaren en ik vind de heel grappig. Ze zijn zo lelijk, dat ze mooi zijn. Het zijn shampooflesjes. Mijn moeder kreeg ze als kind voor Sinterklaas, maar volgens mij heeft ze de shampoo nooit gebruikt omdat ze dat zonde vond. Dat spul zit er nu vijftig jaar later dan ook nog steeds in, haha.
 8. Ik heb een hele sterke liefde voor mooi glaswerk. Als ik mooie drinkglazen of kommetjes van glas zie, dan moet ik ze hebben. Ik heb inmiddels een aardige verzameling opgebouwd, voornamelijk afkomstig van rommelmarkten en kringloopwinkels. Maar ik moet zeggen, ik gebruik ze allemaal met liefde. De glazen kommetjes gebruik ik om toetjes in te serveren als ik gasten heb en uit de glazen drink ik regelmatig of ik gebruik ze voor foodfoto’s. Ik word er altijd blij van en het heeft me bijna geen geld gekost.
 9. Dit schattige suikerpotje kwam ik afgelopen zomer tegen, wederom op die befaamde korfbalrommelmarkt. Ik vond hem heel schattig en hij kostte amper vijftig cent. Bovendien had ik nog geen suikerpot, dus ik kocht hem direct. Ik moet wel zeggen dat ik daarna ben vergeten om er suiker in te doen, maar wat kan het schelen. Schattig blijft hij.

Veel vintage meubels heb ik niet, op een tafeltje in de gang na. Deze stond eerst in het huis waar Jelm destijds tijdelijk woonde, en hoewel ik geen fan was van de meubels die hij toen had, kreeg ik wel een zwak voor dit tafeltje. Hij ruikt heel muf en als je bijvoorbeeld je handschoenen erop legt dan nemen die onmiddellijk de muffe geur over, maar toch doe ik hem niet weg. Er zijn inmiddels een paar verfspatjes op gekomen, omdat mijn vader tijdens het klussen dacht dat het tafeltje toch rijp voor de vuilstort was. Niet dus. Ik vind het een schatje met zijn dappere dunne goudkleurige pootjes en doorleefde tafelblad.
tafeltje
tafeltje-2

Winkel vol vintage schatten

Mocht je ook graag naar vintage spulletjes struinen, dan heb ik nog een leuke winkeltip voor je; Hardwerk x Fogeltje. Deze bijzondere winkel heeft onlangs zijn deuren geopend in winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden. Deze zaak staat propvol oude spullen die overal en nergens vandaan komen. Je vindt er van alles. Oude vazen, kasten, stoelen en tapijten, maar ook wandkaarten en geweien. Er komen regelmatig nieuwe spullen binnen en het is heel erg leuk om hier een kijkje te nemen. De winkel wordt gerund door twee jonge ondernemers die broer en zus van elkaar zijn. Ik vind het ontzettend leuk dat dit duo zo’n gave winkel in Leeuwarden heeft geopend. Ik kan je van harte aanbevelen om er ook eens te gaan koekeloeren. Ik heb vanmorgen een paar sfeerfoto’s gemaakt, zodat je een indruk krijgt van deze excentrieke winkel.
hardwerk-x-fogeltje-11
hardwerk-x-fogeltje-1
hardwerk-x-fogeltje-3
hardwerk-x-fogeltje-7
hardwerk-x-fogeltje-2hardwerk-x-fogeltje-4hardwerk-x-fogeltje-6hardwerk-x-fogeltje-12
hardwerk-x-fogeltje-8hardwerk-x-fogeltje-10
Houd jij ook van een vleugje vintage af en toe? Of koop je liever alles nieuw?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

1 Comment

 • Reply
  Guus rauwerda
  24 november 2016 at 14:03

  Heb ook nog wel wat leuke spulletjes liggen.
  Gratis af te halen.

 • Laat een berichtje achter