Ik heb er een nieuwe favoriete tijdsbesteding bij: 24Kitchen kijken. Voorheen keek ik alleen af en toe een bak- of kookfilmpje van Rudolph van Veen, maar tegenwoordig hebben Job en Perry er een fan bij. Deze twee Rotterdamse koks verzorgen regelmatig een aflevering van het programma ‘Wat eten we vandaag‘. En dat doen ze zó leuk. Vol passie, maar vooral ook met humor. Ze zijn lekker gek en daar houd ik van. Kijk er echt heel graag naar. Tot voor kort bleef het alleen bij kijken, maar vandaag heb ik eens een receptje van ze uitgeprobeerd: pittige bruine bonensoep.
Ik moet bekennen dat ik eigenlijk niet zo heel dol ben op bruine bonen, maar dat maakte me juist wel nieuwsgierig. Ik vind het altijd leuk om receptjes uit te proberen met deze peulvruchten. Soms kom je bereidingen of combinaties tegen waarin bruine bonen toch opeens best lekker kunnen zijn. En dat is altijd mooi meegenomen, want bruine bonen zijn heel gezond.
Meestal als ik een soep maak gooi ik er behalve veel verse groente ook altijd wel een bouillonblokje in. Bij deze soep hoeft dat niet. Wat verse koriander, knoflook en ui zorgen voor voldoende smaak. En de chilipepertjes in adobosaus niet te vergeten. Die geven het soepje wat pit. Houd je niet van pittig? Voeg dan slechts één pepertje toe, want ze deze jongens zijn echt best wel heftig.
Heb ik je nieuwsgierig gemaakt en wil je de bruine bonensoep van Job en Perry ook eens proberen? Ik deel het receptje graag met je. 🙂
Ingrediënten:
voor ongeveer vier personen
1 ui
2 tenen knoflook
680 gram gekookte bruine bonen (uit pot of blik is prima)
2 chipotle chili-pepertjes in adobosaus
600 ml water
1 limoen (eventueel 1 extra voor de garnering)
1 bos koriander
1 klein blikje mais
4 eetlepels crème fraîche
peper en zout
Wat moet je doen:
- Snipper de ui en hak de knoflook.
- Verhit een scheut (olijf)olie in een (soep)pan. Fruit de ui en de knoflook aan.
- Doe de pepertjes erbij, dan de bonen en vervolgens het water.
- Snijd de steeltjes van de koriander fijn en gooi dit erbij.
- Breng het geheel aan de kook en laat de soep 10 minuutjes koken.
- Pureer de soep fijn met een staafmixer.
- Rasp de schil van een limoen. Bewaar de limoenrasp voor de garnering.
- Breng de soep op smaak met peper en zout. Pak de geraspte limoen er weer bij snijd ‘m door de midden. Breng de soep op smaak met het sap van de limoen.
- Schep de bruine bonensoep in kommen. Garneer de soep met een paar lepels crème fraîche, wat maiskorrels, limoenrasp en blaadjes koriander.
Job en Perry pakken het trouwens iets luxer aan met de mais. Zij gebruiken verse maiskolven die ze grillen en vervolgens snijden ze de mais van de kolven af. Ik moet bekennen dat ik een blikje gemakkelijker vond. 😉
Ik vind het een verrassend soepje, ik had hiervoor nog nooit zoiets gegeten. Lekker makkelijk om te maken, maar ondertussen wel ontzettend voedzaam. En eerlijk toegegeven: best wel pittig. Mij brak het zweet niet uit, maar ben je niet zo’n fan van pit in je eten, pas dan een beetje op met die kleine chilipepertjes uit dat onschuldig ogende blikje. Ze zijn echt best heet!
Wat denk jij van deze bruine bonensoep? En kijk jij ook graag naar 24Kitchen?
Ps. Meer recepten met bonen zien? Deze snelle bonenstoof is ook een aanrader. 🙂
5 Comments
Audrey
29 oktober 2019 at 08:49Oooo, die foto’s! Echt prachtig! Ik hou eigenlijk ook niet van bruine bonen, en ook al niet van mais. Ik weet niet of ik dit soepje aandurf, haha.
Truusje
29 oktober 2019 at 09:10Maïs kun je weglaten. Bruine bonen niet, dan blijft er niet zoveel over, haha.
Thanks voor je compliment over de foto’s!
Kelly
29 oktober 2019 at 16:38Wij zijn sinds kort dol op bonensoep, dus deze ga ik onthouden! Leuk om eens te maken op een druilerige zondag. 🙂
Truusje
29 oktober 2019 at 16:54ja, daar is deze soep echt perfect voor. 🙂
Suzanne
31 oktober 2019 at 17:19Het ziet er echt heerlijk uit!