Koken

Pindakaaskoeken van Culy


Op internet kom ik regelmatig recepten tegen voor pindakaaskoekjes. Het leek me wel wat, dus klikte ik wat recepten aan. Vaak las ik dan dat je pindakaaskoekjes met slechts drie ingrediënten in elkaar kunt flansen. Een dikke lel pindakaas, een lading suiker en een eitje. Draai er balletjes van, eventjes in de oven en voilá; je hebt koekjes. Maar een gezoet hoopje pindakaas dat een beetje is gaan stollen door wat ei lijkt mij geen fijn koekje. Dus zocht ik nog even verder en kwam ik uiteindelijk uit bij een recept van de website Culy. Je hebt wat meer ingrediënten nodig, maar het blijft een makkelijk klusje om deze koekjes te maken. De koekjes eindigden bij mij nogal wat groter dan verwacht, maar alsnog vind ik ze een plekje op de blog waard. Want lékker dat ze zijn! Je moet ze echt eens maken, dus hierbij het recept. 🙂
Pindakaaskoeken 1

Ingrediënten

voor 8 mega koeken of ongeveer 16 normale koekjes 

125 gram bloem
115 gram roomboter (op kamertemperatuur)
150 gram kristalsuiker
50 gram bruine basterdsuiker
3 eetlepels pindakaas
1 ei
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel vanille-essence
snufje zout
Pindakaaskoeken 4

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Gooi de boter, de kristalsuiker, de basterdsuiker en de pindakaas in een kom. Mix dit eventjes goed door elkaar met een mixer.
  3. Voeg vervolgens het ei, een snufje zout en het vanille-essence toe. Mix dit erdoor.
  4. Voeg tenslotte de bloem en het bakpoeder toe en mix dit door het beslag.
  5. Pak er een bakplaat bij met bakpapier. Maak hoopjes van het deeg met een ijslepel of een gewone lepel. Houd voldoende ruimte tussen de koekjes, want ze lopen uit!
  6. Schuif de plaat daarna voor ongeveer 15 minuutjes in de oven.
  7. De koekjes zullen eerst nog een beetje zacht aanvoelen, maar nadat ze afgekoeld zijn zul je zien dat ze harder worden.

Pindakaaskoeken 6Pindakaaskoeken 10
Pindakaaskoeken 5
Als je een gewone ijslepel gebruikt kun je zestien koekjes uit het recept halen las op op de website van Culy. Ik vond mijn ijslepel er doodnormaal uitzien, maar toen ik de hoopjes op de bakplaat zag kreeg ik toch mijn twijfels. Ik besloot niet eigenwijs te zijn en het gewoon zo te laten. Al snel gebeurde waar ik voor vreesde. De koeken werden gigantisch. Tja. Als ik ze nog een keertje ga maken laat ik mijn ijslepel lekker links liggen en ga ik kleinere hoopjes maken met een gewone lepel. Maar heel stiekem vind ik het niet zo erg dat de koeken nogal groot zijn uitgevallen, want de smaak is zó goed. Daar wil je rustig een mega variant van. Ze zijn aan de randen lekker knapperig en van binnen nog een heel klein beetje zacht. Ik had pindakaas met stukjes noot gebruikt en dat vind ik extra lekker. De koeken zijn bovendien heerlijk zoet, echt heel fijn. Ik heb ze al bijna allemaal in mijn eentje opgegeten. Kostte me geen enkele moeite, haha. Jelm was eerst wat huiverig, want koeken met pindakaas erin leken hem niet zo lekker. Ik heb hem vanavond toch overgehaald om een hapje te proeven en voor ik het wist was de hele koek weg. Morgen kunnen we er allebei nog van eentje genieten en dan zijn ze helaas alweer op… Gelukkig zijn ze in een mum van tijd gemaakt, dus kan ik de voorraad zo weer aanvullen. 🙂

Ga jij ze ook eens bakken?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter