Koken

Luxe kersttoetje met appel crumble


Een tijdje geleden gingen Jelm en ik uit eten bij een restaurant dat werkt met vaste menu’s. Verrassingsmenu’s welteverstaan. Je kon vooraf aangeven wat je echt niet lust of waar je allergisch voor bent en vervolgens gingen de koks voor je aan de slag. Spannend wel, maar zo eet je nog eens iets anders.

Het voorgerecht was helaas niet echt aan mij besteed; Steak Tartare. Oftewel rauw vlees met een ei. Bah, maar weet ik dat ook weer. Het hoofdgerecht was iets met vis en was heel lekker, maar het is vooral het toetje dat me bijgebleven is.

Een soort uit elkaar getrokken appelcrumble -niet mijn omschrijving, maar die van de serveerster, haha- met ijs en een schijfje sinaasappel ter garnering. Heel simpel eigenlijk, maar lékker. Poaaaah, zou boer Wim uit Boer zoekt Vrouw zeggen.

Ik heb dit lekkere dessert nagemaakt en vond december een mooie maand om dit receptje te delen, want het is uiterst geschikt voor kerst!

Ingrediënten

voor vier desserts 

voor de crumble:

50 gram suiker
50 gram roomboter
100 gram bloem
een snufje zout

voor de vanillesaus:

250 ml slagroom
½ vanillestokje
1 ei
25 gram suiker
½ theelepel maizena

verder nodig:

1 Granny Smith appel
een snufje kaneel
4 bollen (vanille)ijs
1 sinaasappel (voor de garnering)

Wat moet je doen:

  1. Begin met het maken van de crumble. Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet een bakplaat klaar met een vel bakpapier erop.
  2. Mix de boter met de suiker en een snufje zout. Mix ongeveer een minuut.
  3. Voeg daarna de bloem toe. Mix eerst even rustig en kneed daarna met je handen. Maak er kruimels van.
  4. Doe de kruimels op de bakplaat met bakpapier en bak ze gedurende 15 à 20 minuutjes goudbruin en gaar in de oven. Schep ze halverwege de oventijd een keertje om.
  5. Ga daarna verder met het maken van de vanillesaus. Maak een papje van de maizena en een scheutje van de slagroom.
  6. Doe de rest van de slagroom in een steelpan. Schraap het merg uit het halve vanillestokje en voeg dit toe aan de slagroom. Laat de slagroom warm worden.
  7. Breek het ei en voeg de eidooier toe aan het maizena papje. Het eiwit wordt niet gebruikt. Voeg ook de suiker toe aan het papje en roer goed door.
  8. Schenk al roerend een scheut van de warme melk bij het papje. Roer goed door. Dit heet familie maken.
  9. Giet het mengsel vervolgens bij de rest van de warme melk in de steelpan.
  10. Verwarm de saus al roerend tot de saus gaat binden. Het is belangrijk dat de saus niet gaat koken! Want anders gaat het ei stollen en krijg je een heel vies sausje. Kun je een streep trekken met een lepel en blijft de lijn daarna zichtbaar? Dan is de vanillesaus klaar.
  11. Was de appel en verwijder het klokhuis. Laat de schil zitten en snijd de appel in stukjes.
  12. Pak er vier kommetjes of bordjes bij en verdeel de crumble erover.
  13. Schep wat vanillesaus over de crumble.
  14. Verdeel er daarna wat appelblokjes over. Schep er een bol ijs bij en strooi wat kaneelpoeder over het geheel.
  15. Garneer de desserts tot slot met een schijfje dungesneden sinaasappel.


De crumble kun je heel goed een dag van tevoren al maken en bewaren in een luchtdicht bakje of een plastic zak. Ook de vanillesaus kun je de dag ervoor maken en bewaren in de koelkast. Op het moment zelf hoef je dan praktisch niks meer te doen. Ideaal toch?

Ik ga dit toetje zeker weten vaker maken, het is zo lekker!

Maak jij weleens iets na wat je in een restaurant gegeten hebt?


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter