Koken

Poulet à la Gaston Gérard


Ik heb de rare gewoonte om soms een foto te maken van de menukaart als ik uit eten ben. Zo onthoud je nog eens wat en het geeft me vaak leuke inspiratie.

Tijdens onze laatste vakantie in Frankrijk kon ik het ook niet laten om een fotootje te knippen van de menukaart. Jelm en ik zaten op een gezellig pleintje in een klein dorpje in de buurt van de stad Dijon en het was de laatste dag van onze vakantie. Die wil je natuurlijk goed afsluiten, dus ik koos het gerecht met ‘poulet’ op de kaart. Ik geef toe, een niet zo spannende keuze misschien, maar in Frankrijk kies ik daar bewust voor. Want ik vertrouw die Fransen nooit zo. Werkelijk alles wat je van een dier kunt afschrapen eten ze. Op zich een goede zaak, maar ik ben wat dat betreft een typische Nederlander. Ik durf dat niet aan. En dus ging ik lekker simpel voor kip. Kan weinig aan verkeerd gaan leek mij en dat was ook zo. Want voor ik het wist stond er de lekkerste kipfilet die ik ooit at op tafel. Kip met een soort van kaassaus. Echt hemels. Poulet à la Gaston Gérard, zo werd het gerecht op de menukaart omschreven. Gérard zal de kok van dit hotelletje wel zijn, neuzelde ik tegen Jelm. Leek hem ook, dus verder hebben we er geen aandacht aan besteed.

Tot ik eenmaal weer thuis was en nog eens aan die heerlijke kip moest denken. Doordat ik een foto van de menukaart had gemaakt wist ik de naam nog precies en ik besloot het voor de lol eventjes te Googlen. Tot mijn verbazing bleek poulèt à la Gaston Gérard helemaal geen specialiteit van dat ene hotelletje te zijn. Het is gewoon een beroemd Frans gerecht, ooit per toeval uitgevonden door de vrouw van de burgemeester van Dijon. Werkelijk nooit geweten. En ik maar denken dat ik een francofiel begon te worden. 😉

Hoe dan ook, dit heerlijke recept kon ik op verschillende websites gewoon teruglezen. In het Frans weliswaar, maar ik was er desalniettemin zeer mee in mijn nopjes. Ik kon dit fantastische gerecht nu ook thuis maken en dat heb ik onlangs dan ook gedaan. 🙂 Het recept deel ik vandaag graag met jou.

Mocht je nog geen inspiratie hebben voor het hoofdgerecht met kerst, wie weet is het wat voor jou. Ben je een kaasliefhebber? Dan is dit echt een aanrader.

Ingrediënten

voor 4 personen 

4 kipfilets
een scheut olijfolie
1 ui
200 ml witte wijn
1 flinke eetlepel mosterd
1 theelepel paprikapoeder
200 gram crème fraîche
150 gram compté kaas (geraspt)
een paar takjes verse tijm
peper en zout

Wat moet je doen:

  1. Bestrooi de kipfilets met peper en zout. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zet een hapjespan op het vuur en verhit een scheut olijfolie. Bak de kipfilets op hoog vuur aan beide kanten bruin. Laat ze niet te lang bakken, een paar minuten is genoeg. Haal ze daarna uit de pan. Leg ze op een bord, dek dat af met wat aluminiumfolie en zet aan de kant voor later gebruik.
  3. Snipper de ui. Fruit de ui in dezelfde hapjespan.
  4. Gooi het paprikapoeder erbij en haal wat tijm van de takjes af en bak dit kort even mee.
  5. Giet dan de wijn erbij en laat zachtjes koken. Roer ook de mosterd erdoorheen.
  6. Gooi 100 gram van de geraspte kaas in de pan. Doe dit beetje bij beetje en blijf ondertussen constant roeren zodat er een saus ontstaat.
  7. Schep dan de crème fraîche erbij en laat dit smelten. Roer alles goed door.
  8. Pak een ovenschaal en leg de kipfilets in de schaal. Giet de saus erover en verdeel tot slot de overige geraspte kaas erover.
  9. Schuif de schaal in de voorverwarmde oven en bak de kip gedurende 25 à 30 minuten gaar in de oven.


Ik geef toe, het meest fotogenieke gerecht is het niet. Maar lékker…. Die kaassaus is echt het einde. Vonden Hermie en Moos ook, want die mochten de ovenschaal uitlikken en dat hebben ze tot de laatste druppel gedaan. Als ik niet beter wist zou ik die ovenschaal zo in de kast hebben gezet, zo schoon zag ‘ie eruit.

De comté kaas kun je bij grotere supermarkten waarschijnlijk wel vinden en bij de kaaswinkel hebben ze het sowieso. Ik haalde mijn stuk bij de Zuivelhoeve. Ik doe dat bijna nooit, naar speciaalzaakjes gaan. Terwijl het juist zo leuk is eigenlijk. Geeft zo’n gerecht echt iets extra’s.

Mocht je denken, die Franse kaas klinkt me te exotisch, dan kun je ook altijd nog gewoon voor een lekker stuk Hollandse kaas gaan. Ik zou zelf voor jong belegen kiezen dan. Maar dat is natuurlijk helemaal aan jou.

Wat denk jij van dit gerecht? Kende jij het al? En maak jij weleens gerechten na die je op vakantie bent tegengekomen?

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

3 Comments

  • Reply
    Audrey
    24 december 2019 at 10:09

    Ik hou zelf niet zo van kaas, maar ik kan me wel wat voorstellen bij de combinatie met kip, al ligt die niet direct voor de hand! Misschien toch maar eens proberen en dat voor mezelf wat minder saus doen – mijn vriend zal er in elk geval wel blij van worden!

  • Reply
    Mel
    27 augustus 2021 at 08:05

    Wat leuk, ik was net op zoek naar het recept voor dit gerecht. We zijn net terug van vakantie in de Bourgogne en mijn man had dit in een restaurant in Dijon. Het was lekkerder dan mijn boeuf bourguignonne dus ik baalde dat ik het niet had genomen. Maar nu ga ik het lekker zelf maken, bedankt voor het recept!

    • Reply
      Truusje
      27 augustus 2021 at 10:32

      Ja, zo leuk is dat! Recepten van vakantie thuis namaken. Zo blijf je lekker lang in de vakantiesfeer. Eet smakelijk alvast!

    Laat een berichtje achter