Koken

Oranjekoek voor Koningsdag


Het is bijna Koningsdag! Als kind was dat mijn favoriete dag van het jaar. Of nou ja, Koninginnedag dan. Waarom? Vanwege de rommelmarkt natuurlijk. We gingen er elk jaar met het hele gezin heen, inclusief mijn oma. Zij zat in haar rolstoel, mijn vader duwde en overreed gedurende zo’n dag meerdere tenen. Mijn moeder zag het liefst dat we zo min mogelijk puin aanschaften, maar ja, van mijn oma kregen we elk jaar wat geld toegestopt. Dat was het mooiste van alles. Ik voelde me de koning te rijk en kon kopen wat ik wilde. Vooral My Little Pony’s kon ik niet weerstaan en die hamsterde ik in grote getale. Toch wel een van mijn favoriete jeugdherinneringen.

Nu ik ouder ben ga ik nog steeds elk jaar naar de rommelmarkt. Toegegeven, de magie is eraf en in plaats van schatten zie ik nu wat mijn ouders toen al zagen: een enorme berg rotzooi. Je begrijpt, ik ren niet meer naar elke pony die ik zie, maar toch vind ik het elk jaar wel gezellig om even de stad in te gaan. Waar ik vroeger gek was op rommel kopen ben ik de laatste jaren vooral dol op rommel verkopen. Een aantal jaren geleden had ik een grote ‘kraam’ en heb ik kilo’s kleding verkocht. Had nooit verwacht dat het zo storm zou lopen. Was echt een ontzettend vermakelijk dagje.

Ook nu heb ik weer een flinke tas klaarstaan met spullen die weg mogen. Helaas wordt ‘t ‘m dit jaar niet, hopelijk volgend jaar weer. Toch vind ik het wel leuk om iets speciaals te doen met Koningsdag. Wat wij morgen gaan doen? We hebben een uitgebreide borrelplank besteld en gaan gezellig borrelen. Of nou ja borrelen… Ik drink nauwelijks alcohol, het gaat mij vooral om de hapjes. 🙂 Hoe dan ook, ik heb er zin in. En zo supporten we tegelijkertijd de lokale horeca, ook niet verkeerd in deze rare tijden.

Verder vind ik het erg leuk om met Koningsdag wat heerlijke oranje zoetigheden in huis te halen. Ik ga morgen sowieso even naar de bakker voor oranje tompoucen, maar ik vind het ook erg leuk om zelf iets te maken. Zoals deze heerlijke oranjekoek, typisch Fries gebak. Het glazuurlaagje hoort eigenlijk roze te zijn, maar vanwege Koningsdag verving ik het roze natuurlijk voor oranje.

Ik heb het recept voor oranjekoek al eens eerder gedeeld, maar omdat het zo leuk is om te maken heb het recept opnieuw gemaakt, dit keer met een oranje glazuurlaagje en oranje vruchtjes. Helemaal Koningsdagproof!

Wil je deze heerlijke oranjekoek voor Koningsdag maken? Hierbij het recept.

Ingrediënten

voor de koek:

350 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
200 gram lichtbruine basterdsuiker
30 gram roomboter + een klein beetje extra voor het invetten
1 ei
75 ml water
1 theelepel nootmuskaat
2 theelepels anijszaadjes
1 sinaasappel (rasp)
een snufje zout

voor het spijs:

150 gram amandelen
150 gram kristalsuiker
1 eiwit
het sap van een halve citroen

voor het glazuur:

100 gram poedersuiker
2 à 3 eetlepels wortelsap

voor de garnering:

partjes mandarijn en schijfjes sinaasappel
eventueel gouden eetbare pareltjes

Wat moet je doen:

  1. Pak er een vierkante vorm bij van ongeveer 22 cm bij 22 cm. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet de randen in met een klein beetje boter.
  2. Voeg alle ingrediënten voor het deeg toe aan een kom en kneed er een soepel deeg van. Het deeg is een beetje plakkerig, maar dat hoort zo. Wikkel de deegbal in folie en leg ‘m daarna even weg in de koelkast voor een half uurtje. Je kunt er ook voor kiezen om het deeg zo’n tien minuutjes in de vriezer te leggen, dat gaat sneller. Je kunt er straks makkelijker mee werken als het koud is.
  3. Ga daarna verder met het maken van het amandelspijs. Stop de amandelen en de suiker in een hakmolentje en laat deze draaien tot alle amandelen vermalen zijn. Voeg daarna het eiwit en het citroensap toe. Laat het machinetje nog even draaien en zorg ervoor dat alles goed mengt. Wikkel het spijs daarna ook in folie en leg het even weg in de koelkast of vriezer, zodat je er straks gemakkelijker mee kunt werken.
  4. Verwarm de oven ondertussen voor op 165 graden.
  5. Pak het deeg er weer bij. Strooi wat bloem op het aanrecht en verdeel het deeg in tweeën. Rol de helft van het deeg uit tot het ongeveer de grootte van de bakvorm heeft.
  6. Bekleed de bodem van de vorm met een laag deeg.
  7. Rol daarna het spijs uit verdeel dit over de deeglaag. Zorg ervoor dat je het spijs gelijkmatig over de hele vorm verdeelt.
  8. Rol vervolgens de overige deeghelft uit tot een lap en leg die bovenop het spijs.
  9. Bak de koek in een half uurtje gaar in de oven. Laat de koek eerst goed afkoelen voor je verder gaat met de garnering.
  10. Meng het poedersuiker met het bessensap en roer dit goed door, zodat er een dik glazuur ontstaat. Bestrijk de bovenkant van de taart hier netjes mee. Dit gaat het gemakkelijkste met een paletmes. Laat het even drogen. Snijd daarna voorzichtig de randen van de oranjekoek af en verdeel de taart in stukjes.
  11. Klop ondertussen de slagroom met de suiker en eventueel een zakje klopfix stijf. Schep de slagroom in een spuitzak en spuit toefjes op elk stukje taart. Garneer elk stukje met wat fruit.


Ik heb in mijn leven al ontzettend vaak oranjekoek gegeten en het is absoluut een van mijn favoriete soorten gebak. Ik vind het dan ook erg leuk dat je dit gebak zo gemakkelijk zelf kunt maken. Het smaakt precies hetzelfde als bij de bakker. Wel vind ik mijn homemade oranjekoek een stukje steviger dan die van de gemiddelde bakker. De meeste recepten op internet gebruiken vrij weinig boter door het deeg, maar ik kwam ook een aantal recepten tegen waarbij er iets meer boter wordt toegevoegd. Daar wordt de koek denk ik iets zachter van. Ook zag ik dat sommige mensen maizena toevoegen. Ik ga dat binnenkort denk ik eens even proberen. 🙂

Heb jij weleens oranjekoek gebakken of gegeten? En ga jij ook iets lekkers maken op Koningsdag?


Dit vind je denk ik ook leuk:

8 Comments

  • Reply
    Nikki
    26 april 2020 at 14:01

    Ik heb nog nooit oranjekoek gegeten, het leek me altijd een beetje muffig en slof. Maar nu ik dit recept zie, denk ik dat ik het toch maar eens ga proberen. Alleen niet voor morgen, want wij vieren Willy’s verjaardag met appeltaart (ook met spijs, want spijs is leven!).

    • Reply
      Truusje
      26 april 2020 at 20:10

      Oeh, oranjekoek is alles behalve muffig en slof. Het is een stevige koek die heerlijk zoet is. De anijs en de sinaasappel geven er de typerende smaak aan. Zó lekker! Jouw appeltaart klinkt ook heel goed. 🙂 Fijne dag morgen!

  • Reply
    Guus
    26 april 2020 at 17:29

    Smaakte prima
    Leuk verhaal van de rommelmarkt.

    • Reply
      Truusje
      26 april 2020 at 20:10

      Ja hè? 🙂

  • Reply
    Audrey
    27 april 2020 at 09:37

    Ooo, het ziet er weer fantastisch uit! Ik heb nog nooit oranjekoek gemaakt of zelfs maar geproefd, maar het klinkt echt heel lekker!

    • Reply
      Truusje
      27 april 2020 at 09:58

      Aanrader om eens te proberen! Is ook niet moeilijk om te maken. Je moet alleen wel van zoet houden, want dat is ‘ie. 🙂

  • Reply
    Axl
    22 mei 2020 at 13:23

    Gek eigenlijk dat ik er nog nooit van heb gehoord. Ben benieuwd hoe ze smaken.

    • Reply
      Truusje
      22 mei 2020 at 13:31

      Echt een aanrader om eens te proeven. In Friesland overal verkrijgbaar, maar zelf maken kan natuurlijk ook. 😉

    Laat een berichtje achter