Koken

Stamppot van zoete aardappel met andijvie en feta


Op de een of andere manier maak ik zelden iets met zoete aardappel. Hoewel ik veel gewone piepers eet, lijken de oranje varianten niet zo in mijn systeem te zitten. Heel gek én jammer. Want zoete aardappelen zijn lekker en bovendien erg gezond. Onlangs zag ik in een folder van de Albert Heijn een bonus-koken-recept staan voor een stamppot van zoete aardappel met andijvie, doperwtjes en ui. Het sprak me zo aan dat ik daadwerkelijk de ingrediënten voor deze stamppot heb aangeschaft. Of nou ja, eigenlijk heb ik Jelm dat laten doen. 😉 De stamppot smaakte goed, voor herhaling vatbaar! Ik heb het recept inmiddels wel een beetje aangepast naar mijn eigen smaak. Zo laat ik de spekjes en de jus weg en voeg ik zongedroogde tomaatjes en feta toe. Vandaag deel ik mijn versie van deze heerlijke stamppot boordevol groente.
ingredienten-zoete-aardappel-stamppot

Ingrediënten:

voor 3 à 4 personen

1 kg zoete aardappels
225 gram tuinerwten (diepvries)
2 uien
400 gram gesneden andijvie
6-8 zongedroogde tomaatjes
een scheutje olijfolie
peper en zout
eventueel een beetje feta om er overheen te verkruimelen

Wat moet je doen:

  1. Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukken. Was de parten aardappel en kook ze vervolgens in 20 minuutjes gaar. Voeg eventueel een snufje zout toe aan het water. Voeg de laatste drie minuutjes de bevroren erwtjes toe.
  2. Snipper ondertussen de uien en snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes.
  3. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de uitjes en de stukjes zongedroogde tomaat aan.
  4. Giet de aardappelen en de tuinerwten af, maar bewaar een beetje van het kookvocht. Stamp tot een grove puree. Voeg eventueel nog wat van het kookvocht toe om het iets smeuïger te maken. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Voeg beetje bij beetje de andijvie toe en stamp of roer dit er doorheen.
  6. Schep tenslotte de gebakken uitjes en de zongedroogde tomaatjes door de stamppot en schep dit goed door.
  7. Serveer de stamppot met een beetje feta erover.

stamppot-zoete-aardappel-1zoete-aardappel-stamppot-8zoete-aardappel-stamppot-10
Deze stamppot van zoete aardappel met andijvie smaakt heel goed met bijvoorbeeld een saucijsje of een stukje rookworst. Een gehaktbal erbij is ook een goede keuze. Het leek mij lekker om ook eens wat feta door het gehakt te kneden. Ik heb even op internet gekeken naar hoe andere mensen dit aanpakten en stuitte toen op een recept van foodblogger Pauline van Uit Paulines keuken. Dit recept heb ik gebruikt voor de kleine gehaktballetjes die je op de foto’s ziet. Ik gebruikte 300 gram rundergehakt, 1 theelepel oregano, 1 eitje, wat paneermeel, 2 teentjes knoflook, 100 gram feta en wat peper en zout. Hier draaide ik acht gehaktballetjes van die ik in een minuut of tien gaar bakte in koekenpan met wat olijfolie. Past er goed bij en is zo gemaakt.

Eet smakelijk!

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter