Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn kerstboom van afgelopen jaar niet zo’n succes vond. Zoals elk jaar kochten Jelm en ik weer een klein boompje van de Intratuin. We zijn eraan gewend dat echte bomen vaak een beetje scheef zijn -dat heeft vaak juist ook wel weer zo zijn charme- maar de boom die wij uitkozen bleek achteraf toch wel érg scheef te zijn. Vooruit dan maar. Ik stond op het punt om ‘m vol te hangen met dezelfde versiering als vorig jaar en het jaar daarvoor, tot ik mij opeens bedacht. Op Instagram zag ik bij interieurebloggers namelijk de ene prachtige boom na de andere voorbijkomen. Allemaal heel origineel en anders dan het jaar daarvoor, zoals het een echte interieurblogger betaamt. Op de blog van één van die Instagrammers las ik een blogpost met tips voor het low-budget stylen van je kerstboom. Dat leek me wel wat; een totaal andere kerstboom, zonder al te veel geld uit te geven. Ik besloot mijn boom ook volgens dat concept te gaan versieren. Ik koos ervoor om zelfgedroogde sinaasappelschijfjes met lusjes van gouddraad in mijn boom te hangen. Lekker minimalistisch, maar er moest toch nog wel iets bij vond ik. Roze leek me er wel goed bij staan en dus kocht ik bij Intratruin nog vijf goedkope roze kerstballetjes. Tijdens het optuigen van de boom liet ik er één uit mijn vingers glippen. Tja, toen voelde ik me toch wel echt een beetje een stumper. Hoef je maar vijf ballen op te hangen, laat je er ook nog één op de vloer kapot kletteren. Dus ja, de boom bleef vrij minimalistisch. Na een paar dagen gingen ook nog eens alle lampjes kapot. Als ik de stekker in het stopcontact stak gebeurde er niks meer. Beetje eng wel, dus die lampjes heb ik maar gelaten voor wat het was. Ik had ook geen zin meer om ze allemaal uit de boom te priegelen, dus onze kerstboom was dit jaar niet echt een lichtpuntje te noemen. Meestal vind ik het heel erg jammer en kaal als de boom na de feestdagen het huis weer uit moet, maar dit keer vind ik het niet zo erg.
Wat ik echter wel heel leuk vind is een krans op de deur. Voorgaande jaren kwam ik hier nooit aan toe, maar afgelopen decembermaand is het me wel gelukt. Het is dan nu misschien wel geen kerst meer, maar zo’n krans geeft ook een saaie januarimaand nog een beetje sjeu. Het staat gewoon de hele winter gezellig vind ik. Dus mijn krans blijft voorlopig lekker de voordeur sieren. En daarbij is het maken van zo’n krans hartstikke leuk om te doen! Een fijn tijdverdrijf om mee bezig te zijn tijdens de laatste dagen van kerstvakantie. 🙂
Ik heb drie verschillende kransen gemaakt. Vind je het net als ik heerlijk om creatief bezig te zijn? Vandaag laat ik zien hoe je deze kransen kunt maken.
Krans met een metalen ring
Benodigdheden:
een metalen ring
verschillende takjes groen zoals bijvoorbeeld eucalyptus en dennegroen
een snoeischaartje
een rolletje binddraad
Wat moet je doen:
Knip de takjes wat korter en ga voor verschillende lengtes. Zet de takjes per bosjes van drie vast door er wat binddraad (heel fijn ijzerdraad) omheen te rollen. Werk van de zijkanten van de ring naar het midden. Ikzelf had nog een gouden strik in huis liggen en die heb ik ook tussen het groen bevestigd. Werk dakpansgewijs, zodat je de stukjes binddraad uiteindelijk niet ziet zitten. Snap je niet helemaal wat de bedoeling is? Kijk dan dit filmpje even, want hier maken ze een krans volgens hetzelfde principe.
De metalen ring die ik gebruikt heb komt bij de Intratuin vandaan. Het leren bandje zat er al aan. Je zou eventueel ook een metalen ring bij een bouwmarkt of ijzerwarenhandel kunnen kopen en deze met een mooi stuk lint kunnen ophangen. Ik vind deze krans zelf het leukste voor binnenshuis.
Samengebonden takken
Oké, deze creatie is eigenlijk geen krans te noemen, maar hij staat wel heel gezellig op je voordeur. Ik kwam zulke exemplaren tegen op een kerstmarkt waar ik een tijdje geleden was. Ik overwoog sterk om er eentje te kopen, maar ik bedacht mij dat ik er ook wel zelf eentje kon maken. Dus dat heb ik gedaan. Het is een leuk klusje en ook nog eens zo gepiept!
Benodigdheden:
verschillende soorten groen
een snoeischaartje
binddraad
touw
een stuk lint
Wat moet je doen:
Begin met de grootste takken. Leg ze bij elkaar en bind ze aan elkaar met wat touw. Knip wat andere takken iets korter en leg ze erop. Bind het geheel weer aan elkaar met touw. Het is het leukste om met verschillende soorten groen te werken. Ik gebruikte naast dennentakken onder andere ook eucalyptus, katjes en Ilex (takken met rode besjes). Ben je tevreden over het eindresultaat? Maak dan een lusje van het binddraad en wikkel het draad daarna stevig om de takken heen. Aan het lusje kun je de bos straks ophangen. Pak dan het lint erbij. Wikkel het lint om het uiteinde van alle takken zodat je het touw niet meer ziet. Maak een strik met het lint.
Sinaasappelkrans
En last but not least, mijn favoriet, de sinaasappelkrans. Ook bij deze krans heb ik het idee via iemand anders opgeduikeld. Ik kwam deze geweldige krans tegen op Instagram en de maakster (Rowan, van de blog www.redreidinghood.com) was ook nog zo aardig om erbij te zetten hoe ze ‘m gemaakt had. 🙂
Benodigdheden:
een rieten krans (ik kocht de mijne bij Intratuin)
metalen pinnetjes (ook gekocht bij Intratuin)
een netje sinaasappels
keukenpapier
een scherp mes
een lijmpistool
lint
eventueel een takje eucalyptus
Wat moet je doen:
Snijd de sinaasappels in dunne schijfjes. Leg ze even op wat keukenpapier en dep ze een beetje droog. Zet de oven aan op de laagste stand. Mijn oven heeft een speciale droogstand. Zet je oven in ieder geval niet hoger dan 100 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Leg de schijfjes erop. Schuif ze een aantal uur in de oven tot ze droog zijn. Draai ze halverwege om. Dit kan gewoon met je vingers, want heel heet is het allemaal niet. En dat moet ook juist niet. Want ze moeten tenslotte drogen, niet bakken. Het verschilt per oven wanneer ze droog zijn. In mijn oven waren de schijfjes na ongeveer dik twee uur droog. Liet ik de sinaasappelschijfjes er langer in staan, dan verbrandden ze. Ik heb meerdere bakplaten vol schijfjes sinaasappel in mijn oven geschoven. Hoeveel schijfjes je nodig hebt hangt af van de grootte van je krans. Ik heb een kleine zestig schijfjes gebruikt.
Pin twee rijen met sinaasappelschijfjes op de krans met behulp van de metalen pinnetjes. Plak daarop nog een cirkel met schijfjes en plak die vast met behulp van een lijmpistool. Bevestig de krans met het lint. Schuif er eventueel een takje eucalyptus bij om ‘m af te maken. Naarmate de krans langer op mijn deur hangt zijn de schijfjes nog een tikkeltje verder ingedroogd. Veel mensen vragen aan mij, ‘gaat dat niet rotten?’ Ik heb deze krans een paar weken geleden gemaakt en tot op heden is er nog niks van schimmel of stank te bespeuren. Ik heb zelf de indruk dat deze krans volgend jaar gewoon weer aan de deur kan shinen, maar ik houd nog even een slag om de arm.
Het is echt een leuk klusje om eens zoiets te maken. Ik houd ervan. Welke krans vind jij het leukste?
Mocht je er ook eentje gaan maken, deel het resultaat dan zeker even met me via social media.
4 Comments
Lucie
4 januari 2018 at 10:20Heel mooi Truusje, ik zou hem zo ophangen in mijn huis. Je maakt echt prachtige DIY’s en foto’s.
Truusje
4 januari 2018 at 22:35Dankjewel!
Dorien
28 oktober 2018 at 11:55Supermooi!!
Truusje
28 oktober 2018 at 19:01Dankjewel Dorien!