DIY Wonen

Stylingtips voor een low-budget kersttafel


Mijn blog heet de Sandwichformule omdat het me leuk leek om over verschillende onderwerpen te schrijven. Toch betrap ik mezelf erop dat ik me hoofdzakelijk op één onderwerp richt; eten. 😉 Hartstikke leuk en ik ben er graag mee in de weer, maar er zijn meer dingen die mijn interesse hebben. Onlangs ontdekte ik twee hele mooie blogs, vol blogposts over interieur en styling. Zo leuk. Ik nam me direct voor om in 2017 zelf ook wat meer met styling en interieur te doen. Maar waarom wachten tot volgend jaar? Slaat natuurlijk nergens op. Dus ben ik zondag lekker aan de slag gegaan met stylen. Ik bracht drie keer mijn eettafel in een kerstsfeer. Mijn idee was om dit zoveel mogelijk te doen met spullen die ik al in huis had, dus zo low-budget mogelijk. Wil jij ook een mooie feestelijke tafel zonder dat het je heel erg veel euro’s kost? Vandaag deel ik mijn tips!

1. Wees creatief

Mijn belangrijkste tip: probeer niet te denken ‘potverdorie, ik heb geen glitter rendier, gouden kaarsenstandaard, of weet ik veel wat, in huis’. Probeer te kijken naar wat je wél hebt. Dat geldt eigenlijk voor het hele leven en dus ook voor zoiets relatief pietluttigs als styling. 😉 Ikzelf heb meestal een compleet plaatje in mijn hoofd zitten en word er altijd een beetje knorrig van wanneer ik ontdek dat ik een bepaald item, die ik op mijn manier dan heel erg nodig heb, niet in huis blijk te hebben. De kunst is om dat plaatje in je hoofd eventjes los te laten en te kijken naar wat je wel hebt. Wees creatief! Zo wilde ik graag wat hulsttakjes gebruiken, maar die had ik niet. Wel had ik eucalyptus. Bleek net zo leuk te staan.

2. Mix en macth

Bijna niemand heeft een heel kerstservies in huis. Zelfs ik niet en ik ben nog wel dol op servies. Hoe graag ik ook servies shop, toch ben ik niet van plan om een compleet kerstservies aan te schaffen. Ik houd namelijk niet zo van complete serviezen. Want hoe saai is dat? Ik mix en match veel liever. Ik gebruik witte borden en combineer die met verschillende kommetjes. Wit staat immers bij alles. Wel let ik erop dat de kommetjes een beetje gezellig bij elkaar afsteken. Ondanks dat ze verschillend zijn, vind ik het wel mooi als ze samen een stylish verantwoord geheel vormen. Ga voor maximaal drie kleuren in je servies, dan wordt het nooit te druk.

3. Blaas oude flessen nieuw leven in

Een compleet servies heb ik dan niet gekocht, maar ik ben vorig jaar wel gezwicht voor een aantal feestelijke waterflessen met een paar bijpassende kommetjes en glazen. Ik spotte ze bij de Hema en vond ze zo leuk. Ik ben dol op glaswerk!
waterflessen-hema
Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen erop zit te wachten om allerlei waterflessen en glazen aan te schaffen die je na de kerst amper meer gebruikt. Ik heb daarom even rondgekeken in mijn huis en stuitte toen op glazen flessen waar appelsap in heeft gezeten. Die kunnen ook heel goed dienst doen als waterkaraf voor op tafel. Sier ze op met een beetje touw of lint en wat groen en voor je het weet heb je er een feestelijke eye-cather bij.
collage
Heb je niet genoeg kommetjes om alle bijgerechtjes of desserts in te serveren? Grijp dan naar jampotten. Ik ben dol op jampotten en bewaar ze altijd. Andere lege potjes gebruiken kan natuurlijk ook. Sier ze wederom weer een beetje op met touw of lint en wat groen. Wat ook leuk is om er een kerstballetje of een dennenappeltje bij te hangen. Ideaal voor het serveren van appelmoes, een compote of een toetje.
kerstpotjes
collage-2

4. Lang leve de tafelloper

Je kunt een tafelkleed aanschaffen voor je diner, maar dat kan best wel duur zijn. Wat goedkoper is, is een tafelloper. Vind ik persoonlijk nog een stuk leuker ook, want ik heb het niet zo op tafelkleden. Als je een hele grote samengestelde tafel hebt is het uiteraard mooier om alles te verdoezelen met een groot kleed, maar mijn eettafel vind ik eigenlijk veel te mooi om te verstoppen onder een suf kleed. Ik had vorig jaar wel een kleed op mijn tafel liggen, maar ik was er niet zo kapot van. Bij de styling van deze kersttafels gebruikte ik dan ook alleen tafellopers. Ik had er nog eentje van papier liggen van de Albert Heijn van vorig jaar. Ik zag dat ze dit jaar weer te koop zijn. Ik ging voor een gouden variant, maar ze zijn er ook in het zilver en brons. Bij de Action stuitte ik eveneens op een soort van tafelloper. Hij is heel dun, maar als je er twee over elkaar legt, krijg je een leuk effect. Ook bij de Xenos zag ik een mooie tafelloper. Vind je een kleed er wel echt bij horen? Je kunt ook voor een papieren variant gaan. Kost slechts een paar euro en kun je kunt hem na je diner meteen weg mieteren. Lekker makkelijk.
tafellopers

5. Snuffel in je huis

Kijk in je kasten en op zolder naar wat je nog hebt liggen. Heb je een kralenslinger over die niet meer in de kerstboom paste? Drapeer hem op de tafel! Kleine kerstballetjes over? Hang ze aan glazen. Gebruik bovendien de kaarsen die je al in huis hebt. Het is echt niet nodig om speciaal naar de winkel te gaan en ‘kerstige’ witte, gouden, zilveren of rode kaarsen aan te schaffen. Heb je nog roze kaarsen in huis? Zet ze gezellig in! Staat heel mooi met bijvoorbeeld goud. Blauwe kaarsen? Ook die kunnen prima de kersttafel op. Combineer ze bijvoorbeeld met groentinten en zilver. Of ga voor bijvoorbeeld blauw met goud, altijd goed. Zelfs zwarte kaarsen kunnen mooi zijn op een kersttafel als je ze goed combineert.

6. Details

Als je dan toch een paar eurootjes wil spenderen, geef die dan uit aan de details. Koop bijvoorbeeld mooie gouden rietjes (kost geen drol), of leuke kerstige servetjes. Ga hiervoor naar winkels als Hema, Blokker of Xenos. Ikzelf kocht bijvoorbeeld een pakje goudkleurige rietjes bij de Xenos en witte rietjes met zilveren sterren bij Hema. Bij de Action zag ik trouwens nog hele leuke labels waarop je bijvoorbeeld de namen van je gasten kunt schrijven. En als je nog een paar euro’s kunt missen, koop dan lint. Ik ben gek op cadeautjes inpakken, dus ik heb standaard al allerlei lintjes en touwtjes in huis. Ze kunnen van niets iets maken vind ik altijd. Een cadeautje in Meneer-Aart-kleurig inpakpapier verandert zelfs nog in een mooi pakje als je er een chique gouden lint ombindt.
lint
action-labels
Genoeg over mijn tips, op naar de kersttafels!

Goud wat blinkt
kersttafel-1 kersttafel-2
kersttafel-3
kersttafel-4
kersttafel-5
kersttafel-6

Ik gebruikte de soort van tafellopers (€1,12 per stuk) van de Action. Ik viste een kralenslinger uit mijn kerstdoos en drapeerde die op de tafel. Ik gebruikte mijn rieten placemats die ik ooit eens bij de Blokker aanschafte. Ik zette twee zwarte kommetjes op tafel die ik eens kocht bij Sostene Grene en combineerde die met twee zwart-wit-kommetjes met verschillende dessins van Xenos. Ik zette mijn gewone alledaagse drinkglazen erbij. Ik gebruikte mijn zwarte kaarsenhouders van Hema met witte kaarsen. Op de tafellopers na heb ik niets hoeven aanschaffen voor deze tafelstyling. Super cheap dus!
kersttafel-1

Een vleugje roze
kersttafel-2kersttafel-1  kersttafel-3 kersttafel-4 kersttafel-6 kersttafel-7

Voor deze kersttafel heb ik de gouden tafelloper van Albert Heijn gebruikt. Ik had er nog eentje liggen, maar dit jaar zijn ze opnieuw te koop. Voor €5,99 is hij van jou. Hij is gemaakt van dik papier en gaat dus niet snel kapot. Wat ik ook een pluspunt vind is dat hij lekker lang is. Ik heb dezelfde placemats en borden weer gebruikt, dit keer gecombineerd met roze kommetjes van Ikea en witte kommetjes met een subtiele gouden print van Xenos. Ik vind roze en goud een hele mooie vrolijke én feestelijke combinatie. Ik koos verder voor whiskeyglazen van Ikea met daarin gouden rietjes van Xenos. Ik maakte de tafel gezellig met een roze kaars van Loods 5 in een zwarte kaarsenstandaard van Karwei. Ook plantte ik een witte kaars in een lege wijnfles. Staat hartstikke leuk én is super budgetproof. De decoratieve sterretjes die ik her en der op de tafel legde komen van Intratuin. Verder zette ik nog een zachtroze hert neer van Intratuin en mijn lichtgevende dennenappel onder een stolp die ik onlangs op een kerstmarkt op de kop tikte. Alles voor deze feestelijke tafel had ik al in huis, behalve de gouden rietjes. Ik betaalde er €1,49 voor.
kersttafel-2

Kerst met cactus
kersttafel-1 kersttafel-2 kersttafel-7 kersttafel-8 kersttafel-11 kersttafel-13 kersttafel-18

Bij deze tafel koos ik voor blauwe en groene tinten. Ik stuitte bij Xenos op een blauw-zilveren tafelloper voor €7,99. Dat is meteen ook het duurste item wat ik gebruikte. Ik kwam er later achter dat hij eigenlijk een tikje te kort is voor mijn tafel, maar dat vind ik niet zo’n ramp. Ik zette mijn alledaagse borden en placemats weer in en combineerde die dit keer met witte kommetjes met zilverkleurige stippen van Hema en glazen schaaltjes die ik ooit eens op een rommelmarkt kocht. Ik legde weer een kralensnoer neer en verder nog wat decoratieve dennenappeltjes die ik bij Albert Heijn tegenkwam. Ik moet toegeven dat ik voor deze styling wel speciaal kaarsen heb gekocht… Oeps! Ik liep in de Hema tegen deze cactus-kaarsen aan en kon ze niet laten liggen. Nou zijn cactussen misschien niet het eerste waar je aan denkt bij kerst, maar ik wilde laten zien dat je juist ook met zulke ‘-niet-kerstige’ items alsnog een hele feestelijke tafel kunt neerzetten. Voor de grote betaalde ik €6,- en de kleineren kosten €3,- per stuk. Ik combineerde ze met mijn chique, zware whiskyglazen van Loods 5 met daarin feestelijke rietjes van Hema (€1,75). Ik trof in mijn kast nog servetjes aan met een zwart-wit dessin en legde die er ook bij. Om toch nog wat kerst-accessoires toe te voegen hing ik kleine zilveren kerstballetjes aan de wijnglazen. Omdat deze tafel wat stoerder is qua stijl vond ik het wel leuk om ook mijn zelfgemaakte Jack Daniels olielampje erbij te zetten.
kersttafel-3

Drie keer iets anders, maar wel alle drie feestelijk. Ik moet zeggen dat ik styling 2 het allerleukste vind. Maar ook aan de andere tafels zou ik graag eens aanschuiven. Helaas is mijn eettafel nu alweer een stuk minder gezellig en heb ik er vooral weer rotzooi op geparkeerd. Ach ja, aard van het beestje. 😉

Wat ik maar wilde laten zien is dat je voor slechts een paar euro en wat creativiteit zoveel sfeer kunt creëren. Ik houd ervan! Nu moet ik er er wel bij zeggen dat ik ook al wel veel in huis had en dat heeft natuurlijk niet iedereen in die mate. Maar ik weet zeker dat er bij iedereen wel wat in huis ligt dat zich goed leent voor een feestelijk gedekte tafel. Het is gewoon een kwestie van uitproberen en combineren. Veel succes met het aankleden van jouw tafel!

Welke styling vind jij het leukst?

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Comments

 • Reply
  Marlous
  22 december 2016 at 11:23

  Ah super leuk dat je 2 varianten hebt gemaakt, mooie foto’s ook! Ik vind het zelf ook altijd leuk om oude potjes en flessen te recyclen tot vaasjes of glaasjes. Tot nu toe vier ik kerst meestal bij mijn ouders of familie, dus ik heb nog niet echt een mooie kersttafel, hopelijk in de toekomst wel 😉

  • Reply
   Truusje
   22 december 2016 at 23:53

   Dank je wel voor het compliment. Jij kunt vast ook hele mooie kersttafels maken, je hebt een hele mooie stijl zie ik altijd via je blog. 😉

  Laat een berichtje achter