Film

Films en series van de laatste tijd #22

series

De dagen worden korter, het wordt kouder buiten, wat mij betreft hét seizoen om lekker veel films en series te verslinden. Echt, wat zouden we toch moeten zonder internet en tv. Lijkt mij heel saai, al helemaal op druilerige herfstdagen. Dan kan je toch simpelweg niet zonder een internet en tv-abonnement? En het fijne is dat je tegenwoordig je abonnement precies kunt afstellen op de zenders die jij graag kijkt. In mijn geval: de publieke omroep. En verder ben ik een fervent Netflix-ganger. Kortom, er is vandaag de dag altijd wel iets interessants te zien, dus ik kon dan ook met gemak een nieuw kijk-lijstje opstellen. Er zitten meerdere regelrechte aanraders tussen, maar ook een misser. Nieuwsgierig naar alles wat ik de afgelopen tijd gezien heb op tv en internet? Scroll dan naar onderen.

Series

Follow the Soa
Nederlandse komische dramaserie uit 2021

In Follow the Soa worstelt de ietwat autistische Esmee met verschillende problemen. Het eerste probleem: ze heeft ‘het’ nog nooit gedaan en dat soort haar zeer. Als ze ‘het’ eenmaal kan afvinken dient zich een nieuw probleem aan: een soa. Esmee rust niet voor ze weet waar die soa precies vandaan komt en verdiept zich zeer grondig in het seksleven van zo’n beetje iedereen op haar school. Nogal bizar, maar het levert een leuke serie op met absurde, maar grappige scenes. En grappig taalgebruik ook. Ik zou zeggen: een geinig tv-snackje voor tussendoor.

Dertigers – seizoen 2
Nederlandse dramaserie uit 2021

Waar de serie Dertigers over gaat is natuurlijk geen lastige kwestie. Het eerste seizoen rond de vriendengroep bestaande uit dertigers vond ik meteen al leuk en ook het tweede seizoen vond ik lekker wegkijken. In rustig vaarwater verkeert de vriendengroep nog steeds niet. Liefdesperikelen, een sterfgeval, moeizaam co-ouderschap: aan drama geen gebrek. De cast is leuk en er zijn wat extra namen aan toegevoegd; Abbey Hoes en Eric Corton maken hun opwachting. Het einde van het tweede seizoen schreeuwt om een vervolg en dat komt er gelukkig. Ik kijk er alvast naar uit.

Maud & Babs 
Nederlandse dramaserie uit 2021

In de serie Maud & Babs schitteren Rifka van Lodeizen en Loes Luca in de hoofdrollen. Ze spelen een dementerende moeder en een mantelzorgende dochter. Een mooi gemaakte serie die goed laat zien hoe loodzwaar mantelzorg kan zijn. En hoe verdrietig alzheimer is. Goede cast, mooi script, maar wel een minpuntje nog: een open einde. Houd ik nooit zo van, want ik wil natuurlijk het naadje van de kous weten.

The Crimson Rivers
Franse misdaadserie uit 2018

Ik ben gek op spannende Franse series, maar inmiddels heb ik zo’n beetje alles wat Frans is er al doorheen gejast, dus dat is jammer. Jelm wist gelukkig nog een Franse titel op te snorren die me nog geen belletje deed rinkelen en dat was The Crimson Rivers, of op zijn Frans: Les rivières pourpres. In deze serie wordt een oude rechercheur samen met zijn pupil op pad gestuurd om complexe moordzaken door heel Frankrijk op te lossen. Geen serie die je gemakkelijk wegkijkt, want voor je het weet ben je de draad kwijt. Over de rechercheurs kom je ook maar vrij weinig te weten, maar halverwege de serie wordt hun verleden er nog een beetje moeizaam doorheen gepropt. Al met al niet de beste serie die ik ooit gezien heb, maar wel een prima Frans snackje voor tussendoor.

The Chestnut Man 
Deense misdaadserie uit 2021

En dan nu een spannende serie waar ik wel over te spreken ben: The Chestnut Man. Een serie van Scandinavische makelij, Deens om precies te zijn. En ja, dan is mijn interesse meteen gewekt, want ik heb niet alleen een voorliefde voor Franse series, ik ben ook behoorlijk dol op alles wat uit Scandinavië komt op tv-gebied. Waar de Chestnut Man over gaat? Er vinden verschillende moorden plaats en telkens ligt er een griezelig kastanjepoppetje naast het lijk. Eerst denken de rechercheurs aan toeval, maar het verband valt al snel niet meer te ontkennen. De serie zit goed in elkaar, het is spannend en de beelden zijn mooi. Kortom: zeker een aanrader om eens te gaan kijken.

Sas heeft een soa
Nederlandse webserie uit 2021

Op YouTube kwam ik de NPO 3 webserie Sas heeft een soa tegen. Ik zag dat Lykele Muus er een rol in heeft en dat vond ik al een prima reden om een aflevering aan te klikken. Het idee achter de serie is hetzelfde als bij Follow the Soa. In dit geval heeft Sas een soa en ook zij wil weten wie erachter zit. De serie heeft een vrij hoog Lizzie McGuire gehalte en waarschijnlijk ben ik iets te oud voor de doelgroep, maar als nog een geinige serie om even te checken.

Films:

De Luizenmoeder – De Film
Nederlandse komedie uit 2021

De serie de Luizenmoeder vond ik heerlijk, dus natuurlijk was ik erg benieuwd naar de film. Op basisschool de Klimop gaat nooit eens iets normaal en dat is in de film dan ook zeker niet anders. Na het wegvallen van directeur Anton is het team naarstig op zoek naar een oplossing. Het wordt juf Ank allemaal een beetje te veel en er verschijnt een ‘visionair’ op school met de meest bespottelijke ideeën. Beetje over de top, maar nog steeds een leuke film om te kijken.

Bumperkleef
Nederlandse thriller uit 2019

Op Facebook las ik een berichtje over de Nederlandse film Bumperkleef, die zou erg slecht zijn. Dan is mijn nieuwsgierigheid eigenlijk meteen gewekt. Jeroen Spitzenberger en Anniek Pfeifer vertolken de hoofdrollen en hen vind ik goede acteurs, dus ik kon me bijna niet voorstellen dat zij een vreselijk slechte film op hun cv zouden hebben staan. Ik heb me vooraf verder niet verdiept in waar de film over gaat, heb ook geen trailer gekeken en ben gewoon lekker gaan kijken. Is me zeer goed bevallen, want trailers verraden altijd zoveel en maken praktisch elke film saai. Saai is Bumperkleef in ieder geval niet te noemen. Hoe wel? Ik zou zeggen: absurdistisch, spannend en meeslepend. Waar gaat het over? Een gezin tijdens een autorit. Vaders rijdt nogal opgefokt en haalt daarmee de woede op de hals van een medeweggebruiker in een wit busje. Het lijkt onschuldig, maar de bestuurder van het witte busje blijkt een totale gek. Een ongeloofwaardige film, dat schreven sommige mensen over Bumperkleef. Is zeker waar, maar nou én? Af en toe is dat toch juist heerlijk? Als een film een serieuze bedoeling heeft maar hij pakt ongeloofwaardig uit, dan is het jammer. Maar Bumperkleef is helemaal niet serieus bedoeld. Lang verhaal kort: wil je een spannende, knettergekke film zien? Kijk dan vooral Bumperkleef. Ik vond hem oprecht erg leuk!

Instinct
Nederlandse dramafilm uit 2019

Met veel media-aandacht werd het regiedebuut van Halina Reijn de wereld in geslingerd: de film Instinct. Niet alleen Halina was constant in de media, Carice van Houten vergezelde haar als hoofdrolspeelster. Ik had vooraf best hoge verwachtingen van deze film, maar het kwam er niet van om ‘m destijds in de bioscoop te bekijken. Inmiddels kan ik zeggen: dat was niet erg. Want eerlijk, ik vind Instinct geen bioscoopkaartje waard. De film speelt zich af in een tbs-kliniek. Een ervaren psychologe (Carice dus) moet een zedendelinquent behandelen, maar het duurt niet lang of ze verliest haar professionele blik en wordt verliefd. De film wordt als beklemmend omschreven, maar ik zou eerder zeggen: vaag. Films waarbij ieder detail wordt uitgelegd zijn een beetje kinderachtig, maar hier wordt net iets te weinig duidelijk. Ik had bijvoorbeeld meer willen weten over de hoofdpersonage. En echt heel spannend vind ik Instinct ook niet. Er wordt de indruk gewekt alsof er heel veel gaat gebeuren, maar eigenlijk gebeurt er precies niks. Ik heb de film wel uitgekeken, maar niet met plezier.

De Zitting
Nederlandse dramafilm uit 2021

Over de telefilm De Zitting daarentegen ben ik wel te spreken. De hele film speelt zich af op dezelfde locatie (een rechtszaal) en toch wordt de film geen moment saai. Waar de Zitting over gaat? Een man die op het punt staat om gekozen te worden als minister president moet zich verantwoorden voor de rechter. Een schrijfster beschuldigt hem van een verkrachting, vijfentwintig jaar geleden in een studentenhuis. Een actueel thema, een sterk script en goed spel maken deze telefilm wat mij betreft zeker het kijken waard.

De Veroordeling
Nederlandse dramafilm uit 2021

Een tijdje geleden had ik de podcast De Deventer Mediazaak geluisterd (aanrader!) en toen daarna de film uitkwam wilde ik die ook graag zien. De film volgt journalist Bas Haan. Hij heeft zich vastgebeten in de Deventer moordzaak, waarvoor een financieel adviseur vastzit. Heel Nederland twijfelt aan zijn schuld. En dan wordt er in de media een nieuwe verdachte gepresenteerd; ‘de klusjesman’. Een mediahetze volgt. Een bizar verhaal, waarvan je bijna niet zou denken dat het echt gebeurd is, maar toch is het zo. Het verhaal is met zeer veel oog voor detail nagespeeld. De Veroordeling heeft meerdere prijzen gewonnen en dat begrijp ik helemaal. Wat een film, ik zou zeggen: kijk hem eens.  

Tot zover mijn kijklijstje van deze week. Mijn favorieten? De Veroordeling, Bumperkleef en The Chestnut Man. Minst favoriet: Instinct.

En jij? Heb jij de laatste tijd nog wat moois gezien op tv?

Ps. Op zoek naar meer filmtips? Neem dan deze, deze en deze blogpost’s nog eens door.

 

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

1 Comment

  • Reply
    Audrey
    5 november 2021 at 09:22

    Naar de Luizenmoeder-film was ik ook erg benieuwd, maar het is er niet van gekomen om ‘m in de bioscoop te gaan zien. Maar hij komt vast nog eens op tv, kunnen we dan even lekker lachen.

  • Laat een berichtje achter