Film

Films en series van de laatste tijd #18

series

Vandaag heb ik weer een lekker lijstje met films en series voor je. Zeven series en een korte film van 29 minuten om precies te zijn. Laatstgenoemde is gemaakt door studenten van de filmacademie. Kort maar krachtig zou ik zeggen. En echt knap gemaakt. Over de meeste series die ik onlangs gekeken heb ben ik eveneens te spreken. Er zitten dus zeker weer veel aanraders bij in dit kijk-lijstje. Nieuwsgierig? Hier komen ze.

Series

Midnight Sun 
Zweedse misdaadserie uit 2016

Een man vastgebonden met snijdende touwen aan de propeller van een helikopter. In zijn broek zit een donkere vlek. Het hoofd is eraf geslingerd. Ik geloof niet dat ik ooit een serie of een film heb gezien met een meer intense start. Toch houd ik daar wel van, een pakkend begin in plaats van een lange aanloop. Ik ging er dus lekker voor zitten. De helikopter staat er verlaten bij middenin een dunbevolkt gebied ergens diep in Zweden. De bruut vermoorde man blijkt een Fransman te zijn en dus wordt er een Franse rechercheur op afgestuurd. Een Zweedse collega staat haar bij. Halverwege de serie vinden er meer moorden plaats, maar toch verliest het plot zijn aantrekkingskracht. Het wordt een beetje zweverig allemaal en het gaat veel over de Sami, een inheems volk uit Lapland. Bijna zouden Jelm en ik afhaken, maar gelukkig hebben we toch doorgezet. Het verhaal kreeg gaandeweg steeds meer vorm en de vaart kwam weer terug. En uiteindelijk werd het nog behoorlijk spannend ook. Extra pluspunt; de mooie beelden van de ruige natuur in Scandinavië. Eindconclusie: toch wel het kijken waard.

Fenix
Nederlandse misdaadserie 2018

Iedereen die deze rubriek langer volgt weet dat ik dol ben op Nederlandse series en graag op de hoogte blijf van wat er allemaal gemaakt wordt. Wat gewoon inhoudt dat ik alles wil zien. Toch was de serie Fenix me totaal ontgaan. Dat komt omdat deze serie is gemaakt voor het digitale televisiekanaal van KNP, wat inmiddels niet meer in die vorm bestaat. Gelukkig is de serie niet vergeten en is hij sinds begin dit jaar naar Netflix verhuisd. Net als Midnight Sun heeft ook Fenix een opmerkelijk begin. Er wordt namelijk niets gezegd. Minutenlang niet. Weliswaar een andere start dan Midnight Sun, maar het effect is wel hetzelfde. Je wilt verder kijken. Je wilt weten hoe dit zit. Waar het verhaal over gaat? Een bikkelharde drugsstrijd in Brabant. Kampbewoners met een levendige drugshandel staan lijnrecht tegenover een meedogenloze concurrent. En dan is er ook nog een overijverige officier van justitie die probeert wat zaken op te rollen, maar daardoor zelf tot over zijn nek in de problemen eindigt. Zijn dochter keert daarom terug naar haar geboortegrond en wil de onschuld van haar vader bewijzen. Een verloren zoon van het woonwagenkamp keert eveneens noodgedwongen terug om zijn familie bij te staan. Waar het in resulteert? In een best spannende serie, met veel opzienbarende schietscenes op het woonwagenkamp en meer van dat soort ‘hard-tegen-hard-beelden’. Soms een tikkeltje vaag en hier en daar vind ik het script niet helemaal geloofwaardig, maar het kijkt zeker lekker weg.

De Dag
Vlaamse misdaadserie uit 2018

In de Vlaamse serie De Dag staat de overval op een bank centraal. Wat deze serie bijzonder maakt is dat het perspectief per aflevering wisselt. In de ene aflevering maak je de gebeurtenissen mee vanuit de bank en in de daaropvolgende aflevering zijn de rollen omgedraaid en zie je alles wat er buiten de bank gebeurt. Simpel samengevat: in de ene aflevering zie je de sores van de criminelen en de wanhoop van de slachtoffers die opgesloten zitten. De keer daarop zie je alles door de ogen van de politie en de familieleden van de slachtoffers. Een leuk en interessant concept. Het enige is dat het soms de snelheid wat uit de serie haalt, maar desalniettemin hebben Jelm en ik ons er uitstekend mee vermaakt.

Hinterland – seizoen 1 t/m 3
Britse detectiveserie gestart in 2013

Het tempo ligt bij veel series vandaag de dag lekker hoog en verhaallijnen lopen meer dan eens driftig door elkaar, maar bij de Britse detectiveserie Hinterland is dat anders. Van een pittig tempo is geen sprake en het concept is simpel: er wordt elke aflevering ouderwets één moord opgelost. Heerlijk overzichtelijk en ondanks dat het een detective is met heus wel wat spanning werkt het rustgevend. Er is verder één verhaallijn die gedurende alle seizoenen subtiel aanwezig is, maar deze wordt heel erg uitgesmeerd en komt pas op het allerlaatst tot een ontknoping. In het derde en laatste seizoen. Kortom, erg snel gaat het allemaal niet, maar toch heb ik deze serie graag gekeken. Ik houd van Engeland en heb dan ook erg genoten van de prachtige beelden geschoten in Wales. De afleveringen duren per keer ruim anderhalf uur, dus heerlijk materiaal om lekker ontspannen voor te gaan zitten. Ik zou het zeker doen!

Klem – seizoen 3
Nederlandse misdaadserie uit  2020

Eén van de leukste Nederlandse series van de afgelopen jaren? Dat is wat mij betreft toch echt Klem. Onlangs werd het derde en laatste seizoen uitgezonden en ik moet zeggen, het was het wachten waard. In Klem komt de brave belastingambtenaar Hugo Warmondt in de problemen zodra hij in contact komt met de doorgewinterde crimineel Marius Milner. Hun dochtertjes zijn beste vriendinnen en zodoende kruisen hun paden. In het derde seizoen zit Hugo financieel aan de grond. De belastingdienst heeft hem de deur gewezen en hij probeert sindsdien als adviseur de kost bij elkaar te scharrelen. De smet op zijn naam werkt hem aan alle kanten tegen. De FIOD biedt hem een laatste strohalm: Warmondt wordt informant en gaat aan de slag bij een malafide vastgoedhandelaar. Wat mij betreft het beste seizoen van allemaal. Alles komt samen: er is spanning, een vleugje humor en de personages zijn nog altijd even fijn om naar te kijken. Pareltje hoor.

Het A-woord 
Nederlandse dramaserie uit 2020

De zesdelige serie het A-woord gaat over de autistische Sam van zes. Zijn hele omgeving ziet dat hij anders is, alleen zijn ouders willen er niet aan. Je ziet ze worstelen, piekeren en proberen, maar liefde voert de boventoon. Humor bevat de serie ook; vooral Sams stronteigenwijze opa (Peter Blok) zorgt voor grappige momenten. Een leuke serie om eens te kijken. En ook wel aangrijpend, want het A-woord laat goed zien hoe heftig autisme kan zijn.

Lieve mama
Nederlandse thrillerserie uit 2020

Toen ik de trailer van deze serie zag werd ik meteen nieuwsgierig. Een overvaller, een pistool, bloed, de aanschaf van een kettingzaag: dat kan toch bijna niet anders dan spannend worden. Een man met een bivakmuts betreedt het huis van Helen en haar gezin en ze treft haar man vastgebonden aan. Vanaf dat moment verandert haar hele leven en komt ze voor bizarre keuzes te staan. Op zich een intrigerend gegeven, maar al snel is de rek er een beetje uit. Pas tijdens de laatste aflevering wordt het weer enigszins spannend. De personages zijn goed gespeeld en neergezet, daar ligt het wat mij betreft niet aan. Maar heel geloofwaardig vind ik bepaalde aspecten niet en dat maakt de serie er naar mijn mening niet sterker op. Wel leuk om even gekeken te hebben, maar het is niet genoeg voor een hoog cijfer.

Films

Demi
Nederlandse korte dramafilm uit 2020

Tijdens mijn tienerjaren heb ik heel lang in een supermarkt gewerkt en een van mijn oud-collega’s is later naar de filmacademie gegaan. Ik las onlangs dat ze als afstudeerproject een korte film heeft geregisseerd. Zo gaaf, die wilde ik natuurlijk graag zien. Het verhaal gaat over Demi. Ze is enig kind en wordt heel erg beschermd door haar ouders, ook al is ze inmiddels 23 jaar. Als ze zwanger raakt van een Vlaamse muzikant wil ze graag haar eigen keuzes maken, maar haar ouders geven haar daar geen millimeter ruimte voor. Ze besluit er daarom vandoor te gaan. De film duurt net geen half uur, toch komt er in korte tijd een heel verhaal tot leven. Vind ik echt knap gedaan. Het maken van een korte film lijkt mij zoveel lastiger dan een productie met een langere speeltijd.

Tot zover mijn lijstje van deze keer. Momenteel zit ik middenin het tweede seizoen van Undercover en ik kan niet wachten om met de serie Vliegende Hollanders te beginnen. Lijkt me erg mooi. En over mooi gesproken, het nieuwe seizoen van The Crown komt er ook bijna aan. Zoveel zin in! Prinses Diana, Maragreth Tatcher, ze komen binnenkort allemaal voorbij. Kijk er zeer naar uit.

Wat ben jij momenteel aan het kijken? En heb je nog fijne aanraders voor mij?

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

4 Comments

 • Reply
  Nikki - Splitlevelleven
  5 november 2020 at 08:43

  Haha, ik was heel enthousiast bij het begin van het lezen van je recensie van Midnight Sun, maar halverwege dacht ik ook ‘o, hmm, laat maar’. Lekker misdadig lijstje had je verder! Wij kijken nu ook seizoen 2 van Undercover (al gaat het niet zo heel snel, het pakt me dit keer minder) en via Amazon Prime Super Store. Die laatste is echt hilarisch. We zitten vaak hardop lachend op de bank 🙂

 • Reply
  Truusje
  5 november 2020 at 09:20

  Ja, jammer dat Midnight Sun halverwege wat inkakt, maar toch vind ik het wel het proberen waard. Het begin is echt goed, halverwege helaas iets minder, maar geloof mij, de laatste afleveringen worden weer lekker spannend.
  Undercover seizoen 2 weet mij dit jaar ook iets minder te pakken, het is heel anders dan seizoen 1. Toch vind ik het wel leuk, op die maffe ranch. Ik kijk het graag. Wel jammer dat we niet meteen lekker kunnen bingewatchen, daar ben ik inmiddels zo aan gewend geraakt.

 • Reply
  Audrey
  5 november 2020 at 10:44

  Oe, die film klinkt wel heel tof! Wel echt knap in een zo korte tijd toch een heel verhaal te vertellen.

 • Reply
  Guus Rauwerda
  7 november 2020 at 10:51

  We hebben net Lieve mama gezien
  Spannend

 • Laat een berichtje achter