Film

Filmtips | Vijf aanraders | Deel I

series

Ik ben dol op het kijken van een goede film. Samen met Jelm ga ik regelmatig zitten voor een mooi verhaal op ons televisiescherm. Ik heb in de loop der jaren een duidelijke filmsmaak ontwikkeld. Ik houd niet van romantische comedy’s, fantasy, horror en actie. Ik verlies mezelf het liefste in een film vol drama, af en toe wat spanning en bovenal een goed verhaal. Ik vind het mooi als films waargebeurd zijn, of zouden kunnen zijn. Verder kijk ik graag films die zich afspelen in het verleden. Met name over de Tweede Wereldoorlog heb ik al vele indrukwekkende films gezien. Of een film goede recensies heeft ontvangen of prijzen heeft gewonnen interesseert mij doorgaans geen zak. Soms zijn de recensies slecht, maar heb ik intens genoten. Soms heeft een film een prijs gewonnen en vind ik hem inderdaad steengoed. Maar het is ook weleens voorgekomen dat een film een prijs in de wacht sleepte en ik me werkelijk afvroeg waarom in vredesnaam.

De herfst en de winter vind ik de perfecte seizoenen voor een filmavondje. De vraag is bij ons alleen altijd; welke film gaan zullen we kijken? Mocht je ook altijd met deze vraag worstelen, dan is deze blogpost waarschijnlijk interessant voor jou. Want vandaag deel ik vijf verschillende films die naar mijn mening het kijken waard zijn.

Still Alice

still-alice

 • Amerikaans
 • Drama
 • 2014
 • Julianne Moore

Alice Howland (Julianne Moore) heeft alles goed voor elkaar. Een gelukkig huwelijk, drie volwassen kinderen en een indrukwekkende carrière als gerenommeerd hoogleraar taalkunde. Dit verandert als bij Alice Alzheimer wordt geconstateerd. Ze verliest beetje bij beetje de grip over haar leven. De ziekte heeft grote impact op haar gezinsleven. De vindingrijkheid van Alice wat betreft haar ziekte is zowel slim als schrijnend.

Ik vind de film indrukwekkend omdat pijnlijk goed wordt neergezet hoe Alice en haar gezin worstelen met de situatie. Bovendien acteert Moore heel sterk in deze film. Ze heeft dan ook vele prijzen ontvangen voor haar acteerprestatie.

Room

room

 • Canadees-Iers
 • Boekverfilming
 • 2015
 • Aangrijpend

Joy Newsome (Brie Larson) is ontvoerd en leeft sindsdien al jaren in een kelder in de achtertuin van haar enge ontvoerder Old Nick. Hij verkracht haar regelmatig en zo komt het dat ze uiteindelijk samen met haar vijfjarige zoontje Jack zit opgesloten. Terwijl zijn moeder droomt over de buitenwereld heeft Jack geen besef van het bestaan daarvan. Zijn belevingswereld beperkt zich tot die ene kamer. Alleen de televisie laat zien dat er meer is, maar Jack kan zich niet voorstellen dat die ‘real world’ werkelijk bestaat. Na hun ontsnapping valt wennen aan de ‘echte’ wereld, waarin inmiddels veel veranderd is, dan ook niet mee.

De film is heel indrukwekkend en huiveringwekkend. Moeder Joy probeert er het beste van te maken in hun kleine kamer en dat is bewonderenswaardig maar ook zo pijnlijk om te zien. De film roept veel emoties op. Vertedering, maar ook veel boosheid bij de keren wanneer Old Nick verschijnt. Ik houd ervan als films emoties losmaken, dan is een film wat mij betreft geslaagd. Gelukkig is het verhaal niet op waarheid gebaseerd, maar afkomstig uit een roman van schrijfster Emma Donoghue. Dat gegeven maakt het dragelijker om te kijken naar deze film.

Prisoners

prisoners

 • Amerikaans
 • Misdaad-thriller
 • 2013
 • Spannend

Keller Dover is een beschermde vader die altijd op het ergste is voorbereid. Toch kan hij niet voorkomen dat één van zijn grootste nachtmerries werkelijkheid wordt; zijn geliefde dochtertje en haar vriendinnetje worden tijdens Thanksgiving ontvoerd. Een verlaten camper met een geestelijk beperkte chauffeur lijken meer met de verdwijning te maken te hebben. Vader Dover vindt dat de politie niet genoeg doet en neemt uiteindelijk het heft in eigen hand. De seniele chauffeur moet het zwaar ontgelden. De wanhopige Dover gaat heel ver in zijn zoektocht naar de verdwenen kinderen.

Wat ik zo goed vind aan deze film is dat hij ontzettend spannend is. Soms heb je halverwege de film wel door hoe het zal aflopen, maar dat was bij deze film niet het geval. Het einde is ontluisterend en het verhaal boeit van begin tot eind. Ook vind ik acteur Paul Dano (de seniele chauffeur van de camper) letterlijk griezelig goed spelen.

Woman in Gold

woman-in-gold

 • Brits
 • Waargebeurd
 • 2015
 • Helen Mirren en Ryan Reynolds

Maria Altmann (Helen Mirren) is een Joodse vluchteling uit Oostenrijk die net voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak naar de VS vluchtte. Haar Oostenrijkse familie was heel kunstzinnig en bezat vele schilderijen die hen op wrede wijze werden afgenomen door de Nazi’s. Na de oorlog zijn de werken in handen gekomen van de Oostenrijkse overheid en zijn ze te bezichtigen in een groot museum in Wenen. Eén van de vijf kunstwerken betreft een beroemd schilderij van de Weense schilder Gustav Klimt. De inmiddels bejaarde Altmann laat het er niet bij zitten en gaat samen met haar advocaat  Randol Schoenberg (Ryan Reynolds) een jarenlange juridische strijd aan om het familiebezit weer terug te krijgen. Ze gaat er zelfs voor terug naar Wenen, de stad waar ze sinds haar vlucht nooit meer geweest is. Ze kan de gedachte niet verdragen dat de werken in Oostenrijk hangen en wil dat ze naar New York komen.

Het verhaal is waargebeurd en goed gespeeld. Die combinatie maakt het een film die het kijken waard is. De film bevat indrukwekkende flarden uit het verleden in Oostenrijk die mooi in beeld gebracht zijn.

Schone Handen

schone-handen

 • Nederlands
 • Misdaad-thriller
 • 2015
 • Jeroen van Koningsbrugge en Thekla Reuten

Eddie (Jeroen van Koningsbrugge) en Sylvia (Thekla Reuten) leiden een luxe leven in Amsterdam-Zuid samen met hun twee kinderen. Sylvia weet niet precies waar Eddie zijn geld mee verdient, maar wil dat ook niet in details weten. Als op een dag de politie een inval doet ontdekt Sylvia het ware beroep van haar man; drugshandelaar. Ze verschaft hem een vals alibi, maar eist wel dat hij de business verlaat. Dit blijkt echter niet zo gemakkelijk te gaan en Eddie raakt steeds verder verstrikt in een web van duistere zaken. Als Sylvia probeert de vluchten met de kinderen leert ze een hele andere kant van haar echtgenoot kennen.

De eerste minuten van de film moest ik even wennen. Zo had ik Jeroen van Koningsgbrugge nog nooit gezien en ook Thekla Reuten met een zwaar Amsterdams accent was nieuw voor mij. Toch wisten beide acteurs me snel te overtuigen en zogen ze me in de film. Het verhaal is spannend! Niet alle aspecten in de film vind ik even sterk. De rol van Angela Schijf met een helrode pruik vind niet zo’n geslaagde toevoeging en ook heb ik nog nooit zoveel ‘bezwete’ gezichten gezien gedurende één film. Maar de spanning overwint en dus verdient deze film wat mij betreft zeker een plaatsje in deze lijst met aanraders.

Welke films raad jij aan?

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter