Film

Films en series van de laatste tijd #15

series

Mijn vorige lijstje vol films en series was niet echt een spannend lijstje, maar dit keer heb ik een leukere editie voor je. Ik keek de afgelopen tijd weer van alles en eigenlijk ben ik dit keer over nagenoeg alles heel enthousiast. Er zit maar één serie bij die ik iets minder vond, de rest kan ik allemaal aanraden. En aangezien veel mensen nu noodgedwongen een stuk meer aan het ‘huismussen’ zijn komt mijn lijstje wellicht extra goed van pas. Verveeld achter de tv zitten hoeft niet, er is zoveel moois te zien!

Series

The Crown – seizoen 1, 2 & 3 
Britse dramaserie, gestart in 2016
Ik noemde The Crown al eerder in deze blogpost waar ik de mooiste series besprak die ik in 2019 zag. Toen was ik nog maar halverwege, inmiddels ben ik helaas door alle afleveringen heen. Echt spijtig, want Jelm en ik vonden het heerlijk om elke avond in de wereld van het Britse koningshuis te duiken. Kosten nog moeite zijn gespaard om het leven van queen Elizabeth te verfilmen. En dat is deze Netflix-serie aan te zien. Werkelijk een pareltje en zó mooi gemaakt. De beelden zijn prachtig, alles is qua kostuums en details zo knap gedaan en het is gewoon heerlijk om al die koninklijke intriges te zien. Wat ik ook leuk vind aan deze serie is dat je geheugen wat betreft de geschiedenis van de vorige eeuw weer even lekker opgefrist wordt. Van alles komt voorbij; Winston Churchill, de Tweede Wereldoorlog, John en Jackie Kennedy, verschillende crisissen… Mocht je deze serie nog steeds niet gezien hebben, ik zeg doen! 

Trapped – seizoen 1 & 2
IJslandse misdaadserie uit 2015 en 2018

Als je de serie Trapped kijkt krijg je het vanzelf koud. Is het niet vanwege de koelbloedige moorden, dan is het wel door de vele beelden vol sneeuw en ijzige stormen. In een afgelegen vissersdorpje lijkt nooit iets te gebeuren, maar inspecteur Andri weet wel beter en heeft nauwelijks tijd voor een privéleven. In beide seizoenen krijgt hij een complexe zaak voor zijn kiezen. De serie is spannend, meeslepend en zit goed in elkaar. Een aanrader om te kijken! En lang leve Netflix, want anders was ik vast niet zo snel op het idee gekomen om een serie uit IJsland te gaan kijken.

Grenseland
Noorse misdaadserie uit 2017

In de Noorse misdaadserie Grenseland raakt rechercheur Niko in een lastig parket verzeild wanneer zijn broer meer blijkt te weten van een moord. De rechercheur besluit het één en ander te verzwijgen, maar met een fanatieke collega aan zijn zijde wordt het steeds heter onder zijn voeten. Op zich een goed verhaal, maar ik moet zeggen dat ik weleens series heb gekeken die mij meer wisten mee te slepen. Wat mij betreft geen ‘op-het-puntje-van-je-stoel-serie’.

13 Geboden
Vlaamse misdaadserie uit 2018

Een misdaadserie die me wel wist mee te slepen? De spannende Vlaamse misdaadserie de 13 geboden is dat zeker gelukt. In deze serie wordt België opgeschrikt door verschillende gruwelijke misdaden en martelingen, gepleegd door een mysterieuze dader die zichzelf Mozes noemt. Hij laat zich inspireren op de christelijke tien geboden en wil de maatschappij wakker schudden en laten nadenken over normen en waarden. Aan de doorgewinterde rechercheur Peter Devriendt en zijn jonge collega Vicky Degraeve de taak om deze psychopaat te stoppen. Goed acteerwerk, mooi uitgewerkte personages en een interessant script maken deze serie wat mij betreft een absolute aanrader.

Dit zijn wij
Nederlandse dramaserie uit 2019

De Nederlandse serie Dit zijn wij heb ik ook al eens eerder genoemd op de blog en meegenomen in mijn ‘mooiste series van 2019 lijstje’. Toen ik dat schreef was ik nog maar halverwege, inmiddels heb ik alle zestien (!) afleveringen bekeken. Ik moet zeggen dat de eerste afleveringen me het meest wisten te raken. Daarna werden sommige personages toch iets te ongeloofwaardig voor me. Desalniettemin vind ik het wel een mooie serie en het kijken waard. Waar het verhaal over gaat? Dit zijn wij is een remake van de Amerikaanse serie This is us en gaat over drie dertigers. Ze zijn samen opgegroeid, maar staan nu alle drie totaal anders in het leven. De serie wisselt beelden van vroeger met het heden af. Het is erg leuk om die sprongen in de tijd te zien. Ik kan me voorstellen dat als je eerst de Amerikaanse versie hebt gezien, dat je dan moet wennen aan de Nederlandse versie, maar is dat niet altijd zo met remakes? Ik heb de Amerikaanse versie in ieder geval niet gezien, dus ik viel meteen voor de charmes van de Nederlandse variant.

Films

April, May en June
Nederlandse dramafilm uit 2019

Naar de nieuwste film van Linda de Mol was ik erg nieuwsgierig, dus ik had er wel een bioscoopkaartje voor over om ‘m te kunnen zien. Het verhaal gaat over drie halfzussen en hun losbandige moeder. Ze zijn alle drie totaal verschillend, maar komen nader tot elkaar als hun moeder ongeneeslijk ziek blijkt te zijn. Zij wil eruit stappen, alleen de vraag is: wie gaat er dan zorgen voor Jan, hun zwaar autistische halfbroer. Het knappe aan deze film is dat de makers een perfecte mix hebben weten te creëren van zware onderwerpen en luchtige humor. Sommige scenes zijn heel verdrietig, om andere scenes kun je niets anders dan lachen. Al met al een fijn geheel om naar te kijken. Ik zeg; aanrader!

De Beentjes van Sint Hildegard
Nederlandse komische dramafilm uit 2020

Toen ik de trailer van deze film zag wist ik gelijk: hier wil ik heen. En ik was niet de enige die er zo over dacht, want ik heb in geen tijden in zo’n volle bioscoopzaal gezeten. En oké, het waren vooral grijze hoofden om me heen, maar dat mocht de pret niet drukken. In De Beentjes van Sint Hildegard speelt Herman Finkers een man die gevangen zit in een benauwd huwelijk. Zijn vrouw Gedda bedoelt alles zo goed, maar ondertussen werkt haar liefde verstikkend. Om toch wat meer lucht te krijgen bedenkt haar echtgenoot een bizar plan om los te komen uit hun vaste patronen. Het levert een ontzettend grappige film op die stiekem ook wel een klein beetje confronterend is. Want volgens mij hebben veel vrouwen een klein vleugje Gedda in zich: Gedda light. Ik tenminste wel. De film is volledig in het Twents en dat vind ik er extra leuk aan. Zeker een aanrader om te gaan kijken.

I, Tonya
Amerikaanse dramafilm uit 2018

Ik ben hoogstwaarschijnlijk de meest a-sportieve persoon die er op deze aarde rondloopt, maar een film over een van de grootste sportschandalen uit de geschiedenis wist zelfs mijn nieuwsgierigheid te wekken. De film I, Tonya vertelt het verhaal van de Amerikaanse kunstschaatsster Tonya Harding. Ze heeft ontzettend veel talent en weet het daardoor ver te schoppen. Wat in haar geval extra knap is, want ze heeft haar omgeving niet mee. In de keurige wereld van het kunstschaatsen valt Tonya op vanwege haar talent, maar uit de toon door haar armoedige familie en goedkope schaatspakjes. In de aanloop van de Olympische winterspelen van 1994 verandert haar carrière voorgoed. Haar entourage organiseert een aanval op haar grootste concurrente: Nancy Kerrigan. De grote vraag is, wist Toyna hiervan of niet? Dit waargebeurde verhaal wordt vanuit haar perspectief verteld, dus of het helemaal klopt weet niemand, maar intrigerend is het wel. De film zit op een hele leuke manier in elkaar en bevat veel humor. Zeker een aanrader om eens te gaan kijken, ik heb er echt van genoten.

Tot zover mijn lijstje van deze keer. Lekker gevarieerd, dus zit er vast wel iets leuks voor je bij. Heb jij nog goede tips voor mij? Deel ze dan vooral in de comments. 🙂

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

5 Comments

 • Reply
  Suzanne
  16 maart 2020 at 17:54

  Wat een leuk lijstje! April, May & June wil ik nog heel graag zien.

 • Reply
  Darina
  16 maart 2020 at 19:28

  Trapped vond ik een geweldige goede serie. Ik volg nu de serie Brot, speelt zich ook in IJsland, heel spanennd.

  • Reply
   Truusje
   16 maart 2020 at 20:12

   Ah, bedankt voor de tip, dat klinkt goed!

 • Reply
  Marloes
  27 maart 2020 at 09:24

  Over April, May & June heb ik heel wisselende meningen gehoord/gelezen, dus ik twijfel nog of ik die wil zien. Verder wil ik wel binnenkort beginnen aan The Crown. Ik weet niet of je Reign hebt gezien? Echt een aanrader om te kijken.

  • Reply
   Truusje
   27 maart 2020 at 09:50

   Van Reign heb ik nog nooit gehoord, zal het eens opzoeken. Thanks voor de tip! 🙂

  Laat een berichtje achter