Film

Films en series van de laatste tijd #6

series

Ik vond het wel weer eens tijd voor een nieuwe blogpost over films en series die ik onlangs gezien heb. Het is een mooi gevarieerd lijstje geworden met verschillende Nederlandse producties, twee Franse en zelfs een Disneyfilm. Want hoe oud ik ook word, ik kan nog steeds intens genieten van een mooie animatiefilm van Disney. Pure nostalgie. ūüôā

Wat extra leuk is: het zijn alleen maar aanraders dit keer. Soms kijk ik weleens iets waarvan ik denk, moah, daar was niet zoveel aan. Maar bij alle titels uit deze blogpost is dat niet het geval. Hoe verschillend ze ook zijn, ik heb van allemaal genoten. Een lijstje vol aanraders dus. Hier komen ze.

Films

De Heineken ontvoering
Nederlandse misdaadfilm uit 2011

Toen deze film net uitkwam heb ik hem in de bioscoop gezien. Onlangs keek ik ‘m voor de tweede keer, want dit verhaal blijft intrigerend. Vooral als je je bedenkt dat het nog waargebeurd is ook. Mocht je de film niet gezien hebben, je kunt natuurlijk wel raden waar hij over gaat. De ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. De zoektocht naar de daders eindigt in een heuse klopjacht op de Nederlandse Antillen. Je zou bijna denken dat die scenes puur voor de film in het scenario zijn beland, maar niets is minder waar. Rutger Hauer speelt Heineken. De naam Willem Holleeder wordt niet genoemd, wel is er een personage in de film die Rem heet en sprekend op hem lijkt. Zeer goed gecast en slim opgelost. Ook al is het verhaal heel bekend en weet je de afloop zo ook wel, de film blijft boeien en verbazen.

Untouchables
Franse komische dramafilm uit 2011

Ook deze film heb ik eerder al eens gezien. Maar dit is zo’n mooie, die kun je rustig twee keer zien zonder je te vervelen. Ik wist dat ik het een goede film vond, maar toen ik hem opnieuw keek viel me nog meer op hoe goed hij wel niet in elkaar steekt. Het is echt een perfecte mix van drama en humor. Het verhaal gaat over een steenrijke man die gehandicapt is geraakt. Hij wordt met de jaren somberder. Tot hij een ex-gedetineerde een kans geeft als zijn verzorger. Zijn omgeving ziet deze beslissing met lede ogen aan, maar voor beide mannen blijkt het juist de beste keuze ooit. Deze film omschrijven in drie woorden? Ik zou zeggen; ontroerend, grappig en meeslepend. Een ander pluspunt aan deze film? De muziek, die vind ik heel erg mooi. En je zou het misschien niet meteen denken, maar ook dit scenario is niet verzonnen maar is op waarheid gebaseerd.

Pocahontas
Amerikaanse animatiefilm uit 1995

Jelm en ik hebben sinds kort een proefabonnement op Netflix en tot mijn blijdschap ontdekte ik dat je via Netflix ook een paar Disneyfilms kunt kijken. Zo kwamen wij bij Pocahontas uit. Wat mij betreft een van de mooiste getekende Disney-films die er ooit gemaakt is. Niet per se de grappigste, maar wel echt heel erg fraai qua beelden, verhaal, muziek én boodschap. De dochter van het hoofd van een Indiaanse stam wordt verliefd op een Westerse schatzoeker. Een typisch geval van een verboden liefde. Ook al is het een tekenfilm, de romantiek spat er vanaf. Heerlijk hoor.

Series

De Jacht
Nederlandse misdaadserie uit 2016

Deze serie was in 2016 te zien bij SBS, maar dat is mij totaal ontgaan omdat ik nooit naar deze zender kijk. Via Videoland kwamen Jelm en ik alsnog bij deze serie terecht. Er is helaas maar één seizoen gemaakt, dus we waren vrij snel uitgekeken. Jammer wat mij betreft, want ik had hier best meer afleveringen van willen zien. De serie is een remake van de Deense serie Den som dræber en gaat over de belevenissen van de ambitieuze rechercheur Lea Smid en haar team. Zij zijn gespecialiseerd in het oplossen van seriemoorden. Ex-forensisch psycholoog Thomas de Wolf is de rechterhand van Lea. Hij heeft een groot inlevingsvermogen en het lukt hem vaak om te denken zoals een psychopaat zou doen. Zijn werkwijze is niet altijd volgens het boekje, maar hij heeft het negen van de tien keer wel bij het rechte eind. De daders in deze serie zijn echt te bizar voor woorden, waardoor De Jacht zich wat mij betreft echt onderscheidt van andere Nederlandse politieseries.

Tessa
Nederlandse komische serie uit 2015

De serie Tessa heb ik in 2015 ook al gezien, maar toen hij onlangs opnieuw op tv werd uitgezonden kon ik het niet laten om er weer voor te gaan zitten. Ik vind het zo’n vreselijk geinige serie. Tessa is lerares op een middelbare school en is wars van regels en gezag. De leerlingen mogen haar graag, maar veel volwassenen om haar heen hebben grote moeite met haar. Omdat Tessa precies doet waar ze zelf zin in heeft belandt ze vaak in bizarre situaties. Ze is zo’n gek mens. Veel andere personages zijn eveneens meesterlijk neergezet. Heerlijk om naar te kijken.

Als de dijken breken 
Nederlandse dramaserie uit 2016

Toen deze serie in 2016 op de buis verscheen is dat volledig langs me heen gegaan. Dankzij Videoland viel mijn oog er laatst toevallig op en besloten Jelm en ik om ‘m te gaan kijken. Een goede keuze, want ik vind het een indrukwekkende serie. Het verhaal gaat over een grote watersnoodramp in Nederland en een deel van Belgi√ę. De dijken begeven het finaal. Dit klinkt alsof ik het over 1953 heb, maar dat is nou juist het interessante aan dit scenario: het verhaal speelt zich in onze tijd af. De minister president komt voor onmogelijke keuzes te staan en het hele land is in rep en roer. De serie volgt verschillende gezinnen en hun strijd om te overleven. Veel drama, maar vooral een boeiend verhaal. Het zet je ook wel aan het denken. Stel dat de dijken het √©cht eens begeven. Hoe zou het dan gaan?

Une chance de trop
Franse misdaad/dramaserie uit 2015

Het allerbeste heb ik voor het laatst bewaard. Deze Franse serie vind ik echt steengoed. Het verhaal gaat over arts Alice Lambert. Terwijl Alice een flesje voor haar baby staat klaar te maken wordt ze neergeschoten in haar eigen huis. Haar kindje blijkt daarna spoorloos verdwenen. Alice heeft er alles, maar dan ook alles voor over om haar dochter terug te vinden. Ze belandt in een web van meedogenloze criminelen, argwanende rechercheurs en grote geheimen. Het scenario steekt heel ingenieus in elkaar. Telkens denk je de dader(s) in de smiezen te hebben, maar dan neemt de zoektocht toch weer een andere wending. Spannend en meeslepend!

Tot zover mijn lijstje van dit moment. Behoorlijk gevarieerd wel hè? Maar echt, ik vind alles zeker het kijken waard. Vooral de Franse serie vind ik absoluut een aanrader. Ik ben naarstig op zoek naar een nieuwe meeslepende serie. Heb jij nog tips? En heb je nog leuke films gezien de laatste tijd?

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter