Film

Filmtips | Vijf aanraders | Deel II

series

Afgelopen weekend keek ik met Jelm een film waarvan ik na afloop dacht, die moet ik echt even onthouden en op m’n blog vermelden. Vandaag daarom een nieuwe lijst met aanraders op filmgebied.

Gluckauf

gluckauf

 • Zuid-Limburg
 • 2015
 • Rauw
 • Drama en misdaad

Deze film keek ik afgelopen weekend. Ik had ondanks de vele gewonnen Gouden Kalveren nog nooit van Gluckauf gehoord en liet me verrassen. Het verhaal gaat over vader Lei en zijn zoon Jeffrey. Ze trekken veel met elkaar op, maar hebben geen doorsnee vader-zoon-relatie. Lei leidt een vrij duister bestaan met veel drank, jagen en illegale zaken. Hij heeft zelf geen fijne vader gehad. Hij houdt heel veel zijn zoon en leert hem van alles, maar weinig goeds. Opgevoed door een wolf, omschreef iemand in de film de situatie. Lei heeft nog schulden openstaan bij een crimineel en wanneer Jeffrey daar achterkomt besluit hij die schulden op zich te nemen en af te lossen. Deels uit liefde voor zijn vader, maar ook deels uit bewijsdrang, want er is sprake van een concurrentiestrijd. Lei was altijd de ‘sterkste’, maar moet erkennen dat Jeffrey hem op sommige gebieden inhaalt. Dat kan hij maar moeilijk accepteren. Waar Lei nog een beetje een geweten heeft, luistert Jeffrey steeds minder naar dat van hem. Lei geeft niet zoveel om geld, maar de vele lonkende euro’s hebben wel een ontzettende aantrekkingskracht op Jeffrey. De film speelt zich af in Zuid-Limburg en telt maar weinig personages. Toch is de film van begin tot eind boeiend. Je ziet Lei worstelen en de grip op zijn zoon verliezen. Je voelt dat dit niet goed kan aflopen en je wilt per se weten waar dit verhaal eindigt. De film is is erg rauw met af en toe schrijnende scenes. Er wordt goed geacteerd, vooral Bart Slegers (Lei) vond ik heel overtuigend. Als je heel erg van humoristische feelgood-movies houdt moet je deze film niet kijken. Als je af en toe een wat zwaardere film wel kunt waarderen, dan is Gluckauf zeker een aanrader.

Spotlight

spotlight

 • Amerikaans-Canadees
 • 2015
 • waargebeurd
 • Twee Oscars

In deze film stuit de journalistieke onderzoeksafdeling van The Boston Globe op een groot kindermisbruikschandaal van 25 jaar geleden binnen de Katholieke kerk. De kerk heeft de zaak altijd in de doofpot gehouden en houdt de bewijzen achter. Het groepje journalisten doet er alles aan om het bewijs alsnog boven tafel te krijgen. Het loopt uit tot één van de grootste schandalen uit de Amerikaanse geschiedenis. De film is waargebeurd en dat maakt hem meteen zo indrukwekkend. Ik vond het een boeiende film, maar wel een tikje ‘Amerikaans overdreven’. De journalisten zijn écht nergens anders meer mee bezig en dat vond ik wel een klein beetje ongeloofwaardig. Wat ik ook jammer vond is dat de film zich alleen maar rond de journalisten afspeelt en dat de daders van destijds amper een gezicht krijgen. Maar het verhaal is boeiend genoeg om deze film een plekje te geven in mijn lijst met aanraders.

The Theory of Everything

the-theory-of-everything

 • biografisch drama
 • 2014
 • Stephen Hawking
 • Engeland

The Theory of Everything vertelt het verhaal van de briljante wetenschapper Stephen Hawking. Hij studeert in de jaren zestig natuurkunde aan de universiteit van Cambridge. Hij valt voor de charmes van literatuurstudente Jane Wilde en ze krijgen een relatie. Het jonge stel moet al hun toekomstplannen bijstellen wanneer bij Stephen ALS wordt geconstateerd. Toch trouwen ze en proberen ze samen een leven op te bouwen. De film is gebaseerd op het boek Travelling to Infinity: My life with Stephen, geschreven door Jane Hawking, waarin ze vertelt over haar huwelijk met de beroemde wetenschapper. Ik vond de film mooi, ontroerend en heftig. Ik vond het schrijnend om de lichamelijke aftakeling van Stephen te zien. Hij kan uiteindelijk amper voor zijn kinderen zorgen en alles komt op Jane neer. Heel indrukwekkend. Eddie Redmayne vertolkt de rol van Stephen en dat doet hij ontzettend knap. Hij ontving er dan ook een Oscar voor.

Gran Torino

gran-torino

 • drama
 • Amerikaans
 • 2012
 • Clint Eastwood

De nukkige opa Walt Kowalski staat centraal in dit verhaal. Hij heeft in zijn jonge jaren gevochten in Korea en komt oorspronkelijk uit Polen. Hij slijt zijn oude dag in een buurt in Detroit waar hij opgroeide. Zijn vrouw is net overleden. Zij was alles voor hem en naar andere mensen taalt hij niet. Walt is bot tegen iedereen. Zelfs met zijn eigen kinderen en kleinkinderen heeft hij geen goede band.  Zijn buurtgenoten storen hem eveneens mateloos. Het zijn de laatste jaren vooral Aziatische families en die herinneren hem aan de Koreanen waartegen hij jaren vocht in de oorlog. Als op een nacht geprobeerd wordt zijn geliefde auto, een Gran Torino, te stelen is Walt des duivels. Deze poging tot diefstal resulteert uiteindelijk in een bijzondere band met zijn Aziatische buurjongen Thao. Thao heeft het niet makkelijk in de wijk. Hij is heel zachtaardig en bedeesd, kortom; hij is totaal het tegenovergestelde van de bikkelharde Walt. Een bende hangjongeren heeft het op Thao voorzien, maar hij wordt bijgestaan door opa Walt die nergens voor terugdeinst. Clint Eastwood speelt de hoofdrol en nam ook de regie op zich. Hij speelt zijn rol overtuigend en de verhaallijn boeit. Hoewel Walt een ontzettende nare man lijkt, heeft hij het hart toch op de goede plaats zitten.

Me Before You

me-before-you

 • romantisch drama
 • Amerikaans-Brits
 • 2016
 • Emilia Clarke & Sam Claflin

Will Traynor is een succesvolle jongeman die vol in het leven staat. Hij groeide op in een kast van een huis, ziet er goed uit, heeft een knappe vriendin en een flitsende baan. Op een regenachtige ochtend verandert zijn leven voorgoed. Een auto-ongeluk resulteert in een zware handicap met veel pijn. Hij ziet het leven niet meer zitten, tot Louisa Clark in zijn inmiddels kleine wereld verschijnt. Zij komt uit een wat minder bedeelde familie en heeft niet zoveel kansen gekregen als Will. Ze is naarstig op zoek naar een nieuw baantje en wordt uiteindelijk aangenomen als de nieuwe verzorgster van Will. Ze doet haar uiterste best, maar Will laat haar niet toe. Toch bloeit er, hoe kan het ook anders, liefde op tussen die twee. De film zit vol clichés en toen ik de trailer keek wist ik al direct tot in detail hoe het ging aflopen. Kon niet missen. En tóch wist de film me te boeien én te ontroeren. Ja, ik moest huilen, tranen met tuiten. Maar behalve voor tranen zorgt deze film ook voor een glimlach op je gezicht. Hij bevat naast een dosis zieligheid ook zeker vreugde. Vooral het blije hoofd en de vrolijke stem van Lou (Emilia Clarke) geven je een goed humeur. En ook Will (Sam Claflin) is niet vervelend om naar te moeten kijken. Normaal houd ik niet van die typische ‘wijvenfilms’, maar deze vind ik een aanrader. Het verhaal is gebaseerd op een roman van Jojo Moyes, dus mocht je geen genoeg van dit verhaal kunnen krijgen, dan kun je er ook nog van genieten in boekvorm.

Tot zover mijn tips voor vandaag. Ik heb nog behoorlijk wat films op mijn lijstje staan die ik de komende tijd wil zien. Wie weet lees je er binnenkort meer over op mijn blog.

Ps. Wil je meer filmtips lezen? Klik dan hier voor deel I.


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter