Film

Mijn favoriete tv-series


Ik vind het heerlijk om ‘s avonds lekker op de bank te crashen en me te verliezen in een goede film. Maar wat ik stiekem eigenlijk nog leuker vind, is series kijken. De gemiddelde film is na anderhalf uur voorbij en een serie sleept zich nog lekker langer voort. Ik hou ervan. Ik heb een voorkeur voor Nederlandse series, want ik vind dat er zoveel mooie producties worden gemaakt in eigen land. Ik heb het idee dat Amerikaanse series bij veel mensen meer in trek zijn, maar ik kan me beter identificeren met verhalen die zich afspelen in ons eigen kikkerlandje. Niet alles uit Amerika is per se beter of spannender vind ik. In Nederland lopen genoeg goede scenarioschrijvers en acteurs rond waar ik veel bewondering voor heb. Vandaag deel ik vijf Nederlandse series op mijn blog die ik absoluut het kijken waard vind. En nog een paar extra als toegift. ūüėČ

Penoza
penoza

Allereerst één van de meest populaire series van de afgelopen jaren; het spannende Penoza. Deze serie speelt zich al vier seizoenen lang af rond het gezin Van Walraven. Vader van Walraven (Thomas Acda) zit in de drugs en legt in seizoen één het loodje. Zijn vrouw, Carmen van Walraven (Monic Hendrickx), staat er vanaf dat moment alleen voor. Waar ze in het begin alleen een liefhebbende moeder van drie kinderen is, krijgt ze er een nieuwe rol bij; die van topvrouw in de georganiseerde misdaad. Carmen verlegt haar grenzen steeds meer en de scheidslijn tussen goed en kwaad wordt steeds onduidelijker.

Het eerste seizoen was in 2010 te zien¬†en sindsdien heb ik aan de buis gekluisterd gezeten wanneer er een nieuwe aflevering werd uitgezonden. De acteurs spelen ontzettend goed en de personages zijn goed uitgewerkt. Seizoen vier had de meest bizarre verhaallijn tot op heden, met een glansrol voor Jacob Derwig die in de serie luisterde naar de duistere¬†bijnaam ‘de coach’. Maar ondanks¬†dat ik het laatste seizoen qua verhaallijn het minst geloofwaardig vond, bleef de serie vermakelijk om naar te kijken. Wel vond ik het einde niet zo bij de sfeer van de rest van de serie passen. De opnames van seizoen vijf zijn in volle gang en ik vraag me af wat de scenarioschrijvers nu weer bedenken. Ik vind eigenlijk dat het verhaal na vier seizoenen wel is verteld, maar ik ben evenzogoed benieuwd wat ze er nog bij weten te verzinnen. Ik ga sowieso kijken.

Overspel
overspel

De serie Overspel¬†gaat over¬†fotografe Iris Hoegaarde (Sylvia Hoeks) die een affaire begint met¬†advocaat Willem Steenhouwer (Fedja van Hu√™t). Hoe onmogelijk hun relatie ook lijkt te zijn, de liefde¬†overwint en ze kiezen voor elkaar. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot, want Iris is getrouwd met een officier van justitie en Willem is de advocaat van zijn schoonvader Huub Couwenberg (Kees Prins). En wat voor een schoonvader. Hij is groot geworden in het vastgoed, maar zijn ‘zaken’ zijn dubieus. Ontvoering, moord, Couwenberg deinst nergens voor terug. Het openbaar ministerie probeert onder leiding van de gefrustreerde ex van Iris een zaak tegen Couwenberg aan te spannen, want hun relatie¬†nog ingewikkelder maakt.

De serie telt drie seizoenen, waarvan het eerste in 2011 werd uitgezonden en het laatste in 2015. De serie zit goed in elkaar en de cast is goed. Vooral Kees Prins doet het voortreffelijk als malafide opa die geen geweten lijkt te hebben. Ook zijn zoon, Björn Couwenberg (Guido Pollemans), wordt knap neergezet. Björn heeft ooit door een ongeluk een zuurstoftekort gehad en is daardoor niet meer helemaal goed van verstand. Hij is sullig, maar aandoenlijk en dat wordt steengoed gespeeld door Pollemans.

Tessa
tessa

De serie Tessa was in de herfst van vorig jaar te zien bij BNN. De serie gaat over de recalcitrante Tessa, gespeeld door Thekla Reuten. Ze is moeder van drie tieners en geeft Nederlands op een middelbare school. Tessa bedoelt het goed, maar is heel erg recht voor zijn raap en doet en zegt dingen waar iedereen uit haar omgeving van opkijkt. Ze kan goed opschieten met haar leerlingen, maar de meeste volwassen kunnen haar niet plaatsen. Tessa zit stiekem te paffen op het meisjestoilet op school en doet het met de ietwat sullige rector (wederom Guide Pollemans). Ze heeft overal schijt aan en vindt de liefde maar lastig. De afleveringen zijn grappig en kijken lekker weg. Het verhaal is gebaseerd op de Deense serie Rita. Aan het einde van het eerste seizoen blijft de kijker met een grote vraag zitten, want Tessa is zwanger van de schoonvader van haar zoon. Niet zo handig dus. Hoe dat afloopt zullen we helaas nooit weten, want BNN heeft besloten geen tweede seizoen meer op de buis te brengen. Ik vind het jammer!

HS13
hs13

De afgelopen tijd zat ik elke zondagavond zo’n beetje aan de televisie vastgeplakt voor HS13. Een onwijs spannende serie met¬†Katja Schuurman, Dani√ęl Boissevain en Jeroen Spitzenberger in de hoofdrollen. De serie vertelt het verhaal van zakenvrouw Liv en haar man Simon, die arts is. Wanneer Simon een paar dagen op reis gaat voor zijn werk, wordt een nachtmerrie werkelijkheid. Het vliegtuig waar hij in zit stort neer. Zijn familie is zeer ontdaan, maar krijgt een nieuwe schok te verwerken. Simon zat niet in het vliegtuig. Maar waar is hij dan wel? De familie staat voor een raadsel. De broer van Simon werkt bij de politie en doet alles wat hij kan om¬†hem terug te vinden. Simons jongste broer Haje daarentegen is met hele andere dingen bezig. Hij ziet zijn kans schoon en zet alles op alles om de liefde van Liv voor zich te winnen. Jaloezie en onvoorwaardelijke liefde zijn belangrijke peilers in deze serie. Het plot is ingewikkeld en ik¬†begreep via Twitter dat veel kijkers er geen bal van snapten. Maar zolang je je hoofd er een beetje bijhoudt, is deze serie heel goed te volgen. De flashbacks uit het verleden kunnen misschien ietwat verwarrend zijn, maar ze hebben wel degelijk een functie. Ze geven meer inzicht in de drijfveren van de personages. En ingewikkeld of niet, de cast is steengoed en de serie is vooral ontzettend spannend! Ik heb tot het einde toe zeer geboeid gekeken.¬†Echt een aanrader dus!

De Zwarte Tulp
zwarte-tulp

De afgelopen twee weken hebben Jelm en ik ons elke avond vermaakt met de dramaserie De Zwarte Tulp. Deze serie was in eerste instantie alleen te zien op Videoland en werd later ook door RLT4 uitgezonden. Wij hebben deze serie op dvd gekeken. Als ik moet kiezen tussen alle series die ik in deze blogpost benoemd heb, dan vind ik De Zwarte Tulp misschien wel de beste. Hij is spannend en zit vol (familie)drama’s en geheimen. En de serie bevat niet al te veel geweld en dat is fijn voor mij, want ik ben nogal een weekdier. Ik zat bij elke aflevering aan de buis gekluisterd. Deze serie vertelt het verhaal van twee families uit de bollenstreek. De eerste aflevering begint met een heftig in beeld gebracht ongeluk. De familie Vonk en de familie Kesters staan sindsdien lijnrecht tegenover elkaar. De familie Vonk bestaat uit kwekers en de Kesters handelen in bloemen. Beide families proberen een zwarte tulp te kweken, wat ze veel eer √©n geld kan opleveren. Wanneer de Vonken een zwarte tulp in handen blijken te hebben loopt de spanning nog hoger op.¬†Gedurende de afleveringen¬†wordt beetje bij beetje het mysterie omtrent het ongeluk uit het verleden ontrafeld en blijken de dingen heel anders in elkaar te steken dan gedacht. In de afleveringen komen overledenen tot leven en normaal gesproken houd ik niet zo van zulk soort fratsen, maar in deze serie vind ik het juist een heel mooi aspect. Onder anderen Huub Stapel, Linda van Dyck, Benja Bruijning, Anna Drijver, Carolien Spoor, Gijs Naber, Marcel Musters en Roeland Fernhout maken hun opwachting in deze tv-serie. Vooral Fernhout speelt het ontzettend goed, vind ik. Hij speelt de opvliegende, goedgelovige, sjofele Ben. Hij is onuitstaanbaar, maar je krijgt toch een zwak voor hem. Ook de andere acteurs spelen fantastisch. Jelm en ik zijn meteen door gegaan naar seizoen twee, maar dat kon het eerste seizoen niet overtreffen. Seizoen √©√©n zuigt je direct mee en heeft een duidelijk einde. Seizoen twee komt veel trager op gang en kent veel minder boeiende verhaallijnen. Pas bij de laatste afleveringen komt het erop aan en wordt het pas spannend. Het slot van seizoen √©√©n riep geen vragen meer op, bij seizoen twee blijft de kijker wel met veel vragen zitten. Ik moet en zal weten hoe het afloopt, dus zodra seizoen drie op de buis verschijnt zit ik er weer klaar voor.

Verder keek ik graag naar de thrillerserie Nieuwe Buren (spannend!) en Divorce. Laatstgenoemde vind ik ontzettend lekker wegkijken en heel erg grappig. Ik lach me rot om David (Dirk Zelenberg) en Tamar (Carly Wijs). En Waldemar Torenstra zit erin, ook een goede reden om te kijken vind ik. ūüėČ De familie Kruys heb ik ook gevolgd. De verhaallijn is niet de allerboeiendste die ik ooit gezien heb, maar grappig is de serie wel. Vooral Elise Schaap vind ik hilarisch als de Roemeense sexbom Ruxandra. Een serie van een heel ander kaliber die me verder nog te binnenschiet is Hoe duur was de suiker. Een indrukwekkende serie over ons koloniale verleden in Suriname. Daar is ook een gelijknamige film van gemaakt. Zeker het kijken waard.¬†De Prooi vond ik eveneens een goede serie, over bankier Rijkman Groenink en ABN AMRO. En ik zou het bijna vergeten, maar ook de serie Hollands Hoop vind ik het kijken waard. Het verhaal speelt zich af op het platteland van Groningen en wiethandel staat centraal.¬†Deze serie is vrij bizar, maar wel spannend. Peter Paul Muller zit er ook in en geloof mij, zo zag en hoorde je hem nog nooit.

Welke series kijk jij graag?

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter