Film

Twee tv-series die je moet zien


Na HS13 en de Zwarte Tulp viel ik een beetje in een gat, wat tv-series betreft dan. Zou er nog een serie komen die me zó weet mee te zuigen? Het leek even onvoorstelbaar, maar voor ik het wist zat ik alweer aan de buis gekluisterd. Niet vanwege één serie, maar door maar liefst twee steengoede tv-series. Zeker een blogje waard! Benieuwd over welke series ik het heb? Vandaag deel ik deze absolute aanraders op tv-gebied met je.
De maatschap

De Maatschap

Deze serie verhaalt over het wonderlijke leven van de familie Moszkowicz. De beroemde advocatenfamilie heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat deze serie de televisie zou halen, maar gelukkig voor de kijker is dat niet gelukt. Ik snap trouwens wel waarom ze de ene rechtszaak na de andere aanspanden, want geen enkel schandaal uit hun familiegeschiedenis is het scenario ontglipt. Wel hebben de makers ervoor gekozen om de serie te starten met de mededeling dat het verhaal deels fictie is en bovendien zijn alle namen veranderd. De familie Moszkowicz gaat in de serie door het leven als Meyer, maar je herkent ieder lid van de familie alsnog feilloos. Alles wat ooit in de media over de Moszkowiczen is verschenen zit erin. Het afglijden van de rebelse zoon Robert, de affaire rond Bram en Willem Holleder, het gedoe met Desi Boutserse. Zelfs Eva Jinek komt voorbij. Drugs, minnaressen, buitenechtelijke relaties. Zoveel ellende binnen één familie, je gelooft het bijna niet. Toch laat de serie de vraag niet onbeantwoord hoe het zo ver heeft kunnen komen. De serie telt vier delen en het traumatische oorlogsverleden van vader Max (gespeeld door Pierre Bokma) ontbreekt in geen enkele aflevering. Zijn verblijf in een concentratiekamp heeft hem getekend voor het leven en zijn verleden drukt een zware stempel op het gezin. Voor zijn zoons was het niet gemakkelijk om op te groeien met zo’n verharde vader. Het wekt sympathie op. De serie werd in januari en februari van dit jaar uitgezonden door de VPRO. De acteurs zijn goed, het verhaal boeit en verbaast, dus ik zou zeggen; ga deze serie zeker eens kijken.

Klem

Klem

In de media hoor je de naam ‘knuffelcrimineel’ weleens voorbijkomen, maar doorgaans wordt die naam gegeven aan types die ik alsnog voor geen goud zou willen omhelzen. In de serie Klem daarentegen zit wel een crimineel die knuffelbaar is. Marius Milner (gespeeld door Jacob Derwig) heeft jaren in de bak gezeten. Hij handelde in alles wat je naar eigen zeggen ‘gewoonlijk niet kon krijgen’. Toen de hersencellen werden uitgedeeld stond hij niet vooraan, maar zijn portie charisma en humor heeft hij wel te pakken gekregen. Na acht jaar komt hij vrij, maar zijn problemen zijn niet in het verleden achtergebleven. Hij kan niet bij zijn (zwarte) geld, maar de schuldeisers hebben daar geen boodschap aan. De brave belastingfunctionaris Hugo Warmond (Barry Atsma) lijkt de oplossing te zijn voor zijn problemen. Warmond raakt ongewenst verstrikt in een wereld die niet de zijne is. Hoewel de keuzes van de belastingfunctionaris af en toe wat ongeloofwaardig zijn, vind ik dit scenario meer dan boeiend. In de serie Penoza bewees Jacob Derwig al dat hij prima kan transformeren in een duister personage en ook dit keer speelt hij zijn ‘boevenrol’ zeer goed. Sowieso vind ik Derwig een van de beste acteurs van Nederland. Barry Atsma is in Klem voor de verandering eens een keertje niet het lekkere ding, maar een stoffig type inclusief een gedateerde bril op zijn neus. Georgina Verbaan maakt ook haar opwachting in deze serie en dat doet ze goed. Het verhaal zuigt je mee en je wilt gewoon dat het goed afloopt. Of dat gaat gebeuren weet ik trouwens nog niet, want er moeten nog twee afleveringen uitgezonden worden. Deze VARA-serie bestaat uit tien afleveringen en er is ook al bevestigd dat er een tweede seizoen gaat komen. Ik ga zeker weer kijken!

Heb jij deze tv-series ook gekeken? Zo niet, dan kan ik je echt aanraden om dat te gaan doen!

Wil je meer lezen over tv-series waar ik over te spreken ben? Lees dan deze blogpost terug.


Dit vind je denk ik ook leuk:

No Comments

Laat een berichtje achter