Film

Twaalf films die me bijblijven

series

Soms kijk je een film en denk je na afloop, dat was mooi, ik heb genoten. Of dat was grappig, ik heb me vermaakt. En daar blijft het dan bij. Je denkt er bijna niet of nooit meer aan terug en dat is prima. Je hebt in je geheugen nu eenmaal geen ruimte om elke film die je ooit zag tot in de details te onthouden.

Maar af en toe komt er een film voorbij die je nooit meer vergeet. Omdat hij zo ontroerend was. Of mega spannend. Of omdat hij je zo aangegrepen heeft. Vandaag deel ik twaalf films die dat effect op mij hebben. Er zitten veel films bij ik echt al heel lang geleden gezien heb. Op de middelbare school. Of in het vliegtuig naar New York in 2012. Best een poosje terug dus. Maar bij deze twaalf films herinner ik me het verhaal nog goed. En ik ga het waarschijnlijk nooit vergeten ook. Ben je benieuwd over welke titels ik het heb? Vandaag deel ik ze allemaal en uiteraard vertel ik er kort bij waarom ik juist deze films niet uit mijn geheugen krijg. Ik waarschuw je alvast, het zijn niet de vrolijkste films. Ze zijn stuk voor stuk aangrijpend, indringend en zielig. Echte tranentrekkers. En bovendien veelal op waarheid gebaseerd. Maar geloof mij, ze blijven je wel bij.

Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Duitse film uit 1981
Deze film vertelt het verhaal van Duitslands bekendste drugsverslaafde; Christiane Felscherinow. Als Christiane twaalf is gebruikt ze voor het eerst drugs. Wanneer ze nog maar veertien jaar oud is heeft de heroïne haar al in zijn greep. Om aan geld te komen gaat ze tippelen. Haar verhaal is toen ze zestien was opgetekend door twee journalisten die er een boek over schreven. De film is daar weer op gebaseerd. Het verhaal is dus waargebeurd en op zichzelf al ontzettend heftig. De film laat niks aan de verbeelding over. Alles, maar dan ook alles, wordt expliciet in beeld gebracht. De beelden zijn heel rauw, duister en indringend. Jelm en ik zetten wel vaker een film even stop bij heftige scenes. Altijd vanwege mij omdat ik het dan even niet meer aan kan zien. Maar tijdens het kijken van deze film was Jelm degene die vroeg of het beeld alsjeblief even uit mocht. We hebben hem dan ook verspreid over twee avonden gekeken.

12 Years a Slave
Amerikaanse film uit 2013

Ook deze film is waargebeurd en is gebaseerd op de autobiografie van Solomon Northup. Hij leefde in de negentiende eeuw in Amerika. Solomon leidt een fijn leven met zijn vrouw en kinderen en verdient zijn geld als vioolspeler. Aan zijn succesvolle bestaan komt abrupt een einde wanneer hij van de ene op de andere dag in handen valt van monsterlijke slavenhandelaars. Ze gaan geweld niet uit de weg en behandelen hun menselijke ‘bezittingen’ als beesten. Twaalf lange jaren breken aan… Zo oneerlijk, zo gemeen en zo ongelofelijk. Een zeer aangrijpende film.

De Tweeling
Nederlandse film uit 2002

De film De Tweeling is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tessa de Loo. Het verhaal gaat over de tweelingzusjes Anna en Lotte. Na de dood van hun ouders worden de hechte zusjes ruw uit elkaar gehaald. Ze groeien in totaal verschillende milieus op. De een heeft het goed in Nederland, de ander moet hard werken in Duitsland. Wanneer ze ouder zijn blijven de contrasten levensgroot. Anna trouwt met een SS-officier en Lotte wordt verliefd op een Jood. De oorlog drijft voorgoed een wig tussen de zussen. Waarom ik deze film nooit vergeet? Het verhaal steekt ingenieus in elkaar, maar is bovenal zo vreselijk zielig en tragisch.

Room
Brits-Amerikaans-Canadees-Ierse film uit 2015

Deze film gaat over een jonge vrouw die is ontvoerd en jarenlang wordt vastgehouden in een bedompte kamer. Haar ontvoerder verkracht haar stelselmatig en daardoor zit ze na een paar jaar niet meer alleen opgesloten, maar samen met haar zoontje. Het jongetje kent de buitenwereld niet en kan zich er amper wat bij voorstellen. Zijn moeder probeert er ondertussen het beste van te maken. Zo ontroerend, zo zielig. Echt een ontzettend aangrijpend verhaal. Godzijdank is het niet op waarheid gebaseerd, maar op een roman. Ik schreef eerder al eens wat meer over deze bijzondere film, dat kun je hier teruglezen.

Der Untergang
Duitse film uit 2004

Deze film gaat over de laatste tien dagen van Hitler, gezien door de ogen van zijn secretaresse Traudl Junge. De oorlog loopt ten einde en Hitler trekt zich noodgedwongen terug in een enorme bunker, samen met zijn trouwste officiers en Eva Braun. Wat zich daar allemaal afspeelt is onbeschrijfelijk. De acteurs zijn ontzettend goed gecast en alles lijkt zo levensecht. Dit vergeet je niet meer.

Million Dollar Baby
Amerikaanse film uit 2005

Ik weet nog heel goed waar en wanneer ik deze film zag. In het vliegtuig naar New York, in 2012. Best een poos geleden dus, maar omdat het verhaal zo heftig is staat het nog steeds in mijn geheugen gegrift. De film vertelt het verhaal van serveerster Maggie Fitzgerald. Ze komt uit een arm gezin en is erg gemotiveerd om iets van haar leven maken. Maggie droomt van een glansrijke bokscarrière om zo haar troosteloze bestaan te ontvluchten. Ze wil heel graag getraind worden door Frankie Dunn, een ouwe rot in het vak. Hoewel de gesloten Frankie er eerst niet veel in ziet om een meisje te trainen besluit hij het uiteindelijk toch te doen. Ze komen heel ver samen en er ontstaat een bijzondere band. Maar tijdens een belangrijke wedstrijd tegen de wereldkampioene gaat het mis. Flink mis. Na tijden in het ziekenhuis vraagt Maggie Frankie opnieuw om haar grootste wens te vervullen. Maar kan hij dat? Ik zeg het je, van deze film moet je huilen. Hij is zó zielig. Maar daardoor onthoud je hem wel en daarom mocht hij dan ook absoluut niet ontbreken in dit lijstje.

Das Experiment
Duitse film uit 2001

Das Experiment is eveneens een film die ik een eeuwigheid geleden gezien heb. Op de middelbare school bij Duits. Dat is toch zeker tien jaar geleden. Maar het heeft veel indruk gemaakt, want de film staat me nu nog helder voor de geest. Het verhaal gaat over een gevangenissimulatie-experiment. Naar aanleiding van een oproep in de krant besluiten er twintig mensen mee te doen aan dit experiment. Zij worden in twee groepen ingedeeld; bewakers en gevangenen. Het is de bedoeling dat de bewakers de orde handhaven, zonder geweld te gebruiken. De onderzoekers zijn benieuwd wat dit rollenspel met de deelnemers doet. Al snel blijkt dat niet elke bewaker even goed met zijn machtspositie om kan gaan. Het experiment loopt dan ook finaal uit de hand. Maar de onderzoekers wachten te laat met ingrijpen, wat hun heel duur komt te staan. De film is gebaseerd op het Stanford-gevangenisexperiment uit 1971. Tijdens dit experiment in de kelders van de Universiteit van Stanford werden studenten ingedeeld als bewakers en gevangenen. Hoewel dit experiment niet dusdanig uit de hand liep als in de film, werd ook toen duidelijk dat macht rare dingen met mensen kan doen. Een interessant thema voor een film en Das Experiment is wat mij betreft dan ook een geslaagde thriller die je niet snel vergeet.

Sophie Scholl – Die Letzten Tage
Duitse film uit 2005

Ook deze film zag ik op de middelbare school. De film speelt zich af gedurende de Tweede Wereld Oorlog en vertelt het verhaal van een groep jonge Duitse studenten die een verzetsgroep vormen. Sophie Scholl en haar broer Hans maken deel uit van deze verzetsgroep, die Weisse Rose genaamd. Sophie is het enige meisje van de groep. Wanneer ze pamfletten uitdelen op een universiteit worden ze betrapt en gearresteerd. Sophie wordt verhoord en uiteindelijk biedt de officier haar een uitweg om de doodstraf te ontlopen. Maar Sophie is trots op haar daad en blijft achter haar zaak staan. Met alle gevolgen van dien… Een ontzettend heftig en zwaar verhaal, al helemaal als je je bedenkt dat het geen fictie is. Sophie heeft echt bestaan en haar broer Hans ook. Hun zus Inge schreef er in 1952 een boek over.

Slumdog Millionaire
Britse film uit 2008

Slumdog Millionaire speelt zich af in India en gaat over het heftige leven van weeskind Jamal Malik. Hij doet mee aan een grote spelshow en staat op het punt om heel veel geld te winnen. Hij beantwoordt alle vragen goed, maar de politie zet daar vraagtekens bij. Hoe kan het dat een jongen als Jamal zoveel weet? Ze zijn ervan overtuigd dat de jonge Jamal de boel oplicht en dus arresteren ze hem. Eenmaal op het politiebureau wordt hij op niet zachtzinnige wijze verhoord en vertelt hij zijn levensverhaal. In de film komt van alles voorbij. Zijn jeugd in een krottenwijk. Bendes. Zijn jeugdliefde. Zijn verhaal is grillig en heel heftig. Door flashbacks wordt duidelijk hoe het toch kan dat Jamal het antwoord op elke vraag uit de quiz wist te geven. Het verhaal is heel mooi, maar ook ontzettend aangrijpend. Eén troost, het is gelukkig niet op waarheid gebaseerd, maar op een roman.

The Boy in the Striped Pyjamas
Brits-Amerikaanse film uit 2008
In The Boy in the Striped Pyjamas staat het acht-jarige jongetje Bruno centraal. Hij verhuist samen met zijn familie vanuit Berlijn naar Polen, omdat zijn vader commandant van het concentratiekamp Auschwitz is geworden. Bruno komt in een groot huis terecht, maar verveelt zich stierlijk. Hij mist zijn vriendjes en zijn grootouders. Van zijn ouders mag Bruno absoluut niet in de achtertuin komen, maar zoals dat gaat wordt hij er alleen maar nieuwsgieriger naar. Hij gaat graag op ontdekkingstocht en komt steeds dichterbij het grote hek in de verte. Erachter bewegen allemaal mensen in gestreepte pakken. Waarom lopen al die mensen daar de hele dag in pyjama’s, vraagt Bruno zich af. Er ontstaat een aandoenlijke vriendschap met een jongetje dat leeft aan de andere kant van het hek. De jongetjes zijn heel erg nieuwsgierig naar elkaars wereld. Maar hoe hecht hun vriendschap ook is, de gevolgen zijn vreselijk.

Les Innocentes
Frans-Poolse film uit 2016

Les Innocentes is een film die zich eveneens gedurende de Tweede Wereldoorlog afspeelt. In deze film ontdekt een jonge doktersassistente van het Rode Kruis dat er zich in een Pools klooster vreselijke taferelen hebben afgespeeld. Russische soldaten zijn het klooster meerdere keren binnengevallen en hebben zich vergrepen aan de nonnen. Meerdere vrouwen zijn zwanger en hebben dringend hulp nodig. Maar erg makkelijk is het niet want de schaamte is groot. En wat gebeurt er met de baby’s? De film bevat meerdere scenes die op mijn netvlies zijn blijven staan. Zoals bijvoorbeeld de spoedkeizersnede die de jonge doktersassistente noodgedwongen moet uitvoeren. Knap in beeld gebracht, maar zo heftig. Net als het hele verhaal. Maar daardoor wel absoluut het kijken waard.

De Storm
Nederlandse film uit 2009

De Nederlandse film De Storm gaat over de Watersnoodramp uit 1953. Grote delen van Zeeland en delen van Zuid-Holland en West-Brabant kwamen onder water te staan. In deze film staat de jonge moeder Julia centraal. Zij raakt haar baby kwijt en zet alles op alles om haar kindje terug te vinden. Erg aangrijpend, een verhaal dat je bijblijft. Eerder schreef ik ook al eens iets meer over deze film, dat kun je hier teruglezen.

Hoewel ik bij veel van deze films op het puntje van mijn stoel heb gezeten, ik af en toe heb weggekeken en er zeker een paar tranen zijn gevloeid, kan ik wel zeggen dat ik het stuk voor stuk goede films vind. Als je je het verhaal van een film jaren later nog haarfijn kunt herinneren, dan kun je toch niet anders dan concluderen dat de makers een knappe prestatie hebben neergezet. Ik hoop dat ik in de toekomst nog meer van zulke films aan dit rijtje kan toevoegen.

Nu ben ik heel nieuwsgierig welke films nooit meer uit jouw geheugen zijn verdwenen. Laat het me weten in de comments, dan kan ik die films ook eens gaan kijken.

 

 

 

 


Dit vind je denk ik ook leuk:

6 Comments

  • Reply
    Piritta
    11 april 2018 at 15:55

    The Shawshank Redemption van een boek van Stephen King. Geniaal verhaal, meesterlijk.

    The sixth Sense met Bruce Willis en Haley Joel Osmond. De film die je meteen na de aftiteling weer gaat kijken omdat je je zo beet hebt laten nemen en omdat je direct wilt weten hoe je er zó in hebt kunnen trappen.

    • Reply
      Truusje
      11 april 2018 at 16:01

      Klinkt goed, ga ik die ook eens kijken. Dankjewel voor de tips. 🙂

  • Reply
    Rowan
    13 april 2018 at 10:14

    Mooi lijstje zeg! Sommige films ken ik niet, andere staan ook in mijn lijstje (zoals the boy in the striped pyjamas. Verder is intouchables echt favoriet hier, die vergeet ik nooit meer.

    • Reply
      Truusje - De Sandwichformule
      13 april 2018 at 10:23

      Ja, daar zeg je wat. Intouchables heb ik ook gezien en dat vind ik inderdaad ook een mooie film. Zowel ontroerend als grappig af en toe.

  • Reply
    Nancy
    4 juni 2018 at 16:08

    Mooie lijst met bekende en onbekende titels Shawshank Redemption hoort er zeker bij.
    Verder mis ik Forrest Gump, Schindlers list en The notebook.
    Verder de thrillers The silence of the lambs en het minder bekende Ils. (Engels Them)
    Bij die laatste film was het opeens eng op zolder alleen

    • Reply
      Truusje - De Sandwichformule
      4 juni 2018 at 20:27

      Schindler’s List moet ik nog kijken! Heb ik nog steeds niet gedaan, ondanks dat mijn vriend er weleens op aandringt. Zal hem snel eens kijken. Forrest Gump heb ik ooit wel gezien, maar om eerlijk te zijn was dat niet echt een film voor mij. The Notebook heb ik ook gezien. Voor mij niet de meest aangrijpende film ooit, maar toegegeven, mooi en ontroerend was hij wel.

    Laat een berichtje achter